Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Βάπτιση - Μέρος 3ο - Οργανόγραμμα!

Οργανόγραμμα


Έχοντας επιλέξει ημερομηνία, εκκλησία και χώρο δεξίωσης, έχετε κάνει παραπάνω από μισή δουλειά! Είναι τα σημαντικότερα ζητήματα που πρέπει να δρομολογηθούν από νωρίς. Από εδώ και πέρα, απολαύστε τον σχεδιασμό της βάπτισης του παιδιού σας, κάντε έρευνα αγοράς, προσθέστε και αφαιρέστε extras έχοντας πάντα υπόψιν το επιθυμητό budget!
Είμαι απολύτως βέβαιη, πως όσα χρήματα κι αν μπορείτε να διαθέσετε, θα οργανώσετε μια ονειρική ημέρα!
Οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθείτε από εδώ και πέρα είναι οι εξής:

-Οπτικο-ακουστική κάλυψη
-Προσκλητήρια
-Μπομπονιέρες
-Στολισμός

Επιλογή θέματος!





Σε αυτές τις βασικές κατηγορίες, υπάρχουν υποκατηγορίες, μα για να ξεκινήσετε οτιδήποτε, κατ ουσίαν ξεκινάτε απ το τελευταίο. Τον στολισμό. Είθισται οι βαπτίσεις να έχουν κάποιο θέμα. Ο αγαπημένος ήρωας του παιδιού (αν είναι λίγο μεγαλύτερο), φρούτα, ζωάκια ή και πιο περίπλοκα όπως μια ολόκληρη ιστορία κλασσικού παραμυθιού κ.α. Όλα αυτά σε πλήρη συνδυασμό με τα χρώματα. Επομένως πριν ξεκινήσετε οτιδήποτε, πάρτε ιδέες (το διαδίκτυο είναι γεμάτο τέτοιες!), σκεφτείτε πιο θέμα σας αρέσει περισσότερο (και «ταιριάζει» στο παιδί σας) και έπειτα επιλέξτε το χρώμα ή τα χρώματα (συμβουλή μου, έως 2) που θα το «αγκαλιάσουν».
Η δική μου άποψη (και αυτό συμβουλεύω πάντα) είναι το θέμα που θα επιλέξετε να υπάρχει παντού με κάποιο τρόπο. Για παράδειγμα, αν έχετε κοριτσάκι, η βάπτιση γίνει καλοκαίρι και επιλέξετε ως θέμα τα κερασάκια και χρώματα το κόκκινο και το lime, φροντίστε στα πάντα να ακολουθήσετε τις παραπάνω επιλογές. Αναφέρομαι φυσικά σε ότι είναι αρμοδιότητα των γονέων. Λόγου χάρη, ο μπαμπάς μπορεί να φορέσει lime γραβάτα ενώ τα γλυκά που θα κεράσετε να είναι cheesecake κεράσι!  
Το κοριτσάκι μπορεί να φοράει κοκαλάκια με κερασάκια στα μαλλιά ενώ η μαμά κόκκινες γόβες!
Μη φοβάστε να παίξετε με το θέμα σας, το αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει!


Φωτογράφηση – βιντεοσκόπηση!



Μόλις καλύψετε αυτό το θέμα, πατήστε ένα pause στα δημιουργικά και ασχοληθείτε με ένα τεχνικό μα αναγκαίο ζήτημα. Την εύρεση συνεργείου κάλυψης της βάπτισης. Κοινώς, «κλείστε» φωτογράφο και εικονολήπτη! Δείτε δουλειές τους, ελέγξτε τις προσφερόμενες υπηρεσίες (φωτογράφηση στο σπίτι πριν το μυστήριο/ την επομένη της βάπτισης στην ύπαιθρο/ παράδοση αρχείων σε κανονική ανάλυση για δική σας χρήση κ.ο.κ.), συγκρίνετε τιμές και αποφασίστε με ποιόν θα συνεργαστείτε.
Μην αφήσετε αυτή τη δουλειά για αργότερα, ειδικά εάν η βάπτιση γίνεται την εποχή αιχμής (Μάιο- Οκτώβριο) ή κατοικείτε σε μικρή πόλη ή η βάπτιση πρόκειται να γίνει εκτός έδρας για τον επαγγελματία. Οι καλοί «κλείνουν» γρήγορα δουλειές και ίσως χρειαστεί να συμβιβαστείτε!


Καλεσμένοι!

Πάρτε χαρτί και μολύβι και ξεκινήστε τη λίστα των καλεσμένων. Ξεκινήστε με την πιο στενή συγγένεια. Τους γονείς σας, τα αδέλφια σας, τους παππούδες σας. Ύστερα τα αδέλφια των γονιών σας με τις οικογένειές τους (δηλαδή τα 1α σας ξαδέλφια και εκείνα με τις οικογένειές τους, εάν έχουν δημιουργήσει!). Συνήθως στις βαπτίσεις, ο κύκλος των καλεσμένων με συγγένεια, κλείνει εκεί.
Αμέσως μετά σημειώστε τους φίλους σας. Όλους όσους θέλετε πλάι σας εκείνη την ημέρα.
Τέλος, γράψτε όλους τους πιο μακρινούς (σε βαθμό) συγγενείς που όμως θα θέλατε να έχετε κοντά σας, τυχόν συναδέλφους ή συνεργάτες (που δεν περιελάβατε στους φίλους προηγουμένως) και τις υποχρεώσεις σας. Οι υποχρεώσεις, είναι η ανταπόδοση της πρόσκλησης σε αντίστοιχη εκδήλωση. Αν δηλαδή κάποιος γείτονας σας είχε καλέσει στη βάπτιση του παιδιού του, οι κανόνες ευγένειας λένε πως πρέπει να ανταποδώσετε την πρόσκληση.
Ο τρόπος αυτός, σας δίνει τη δυνατότητα σε περίπτωση οικονομικής στενότητας να έχετε έτοιμη τη λίστα των προσκλητηρίων που θα περιλαμβάνουν κάλεσμα και στο τραπέζι που θα ακολουθήσει ή τη λίστα των καλεσμένων μόνο στο μυστήριο.





SOS! Όπως έχω αναφέρει ήδη, ο νονός δικαιούται (άγραφος νόμος, κανόνας ευγενείας, πείτε το όπως θέλετε) να καλέσει κάποιους δικούς του ανθρώπους στη βάπτιση. Ρωτήστε τον πόσα προσκλητήρια θα χρειαστεί και ζητήστε του να σας ενημερώσει για τις τελικές παρουσίες!

Αφού έχετε ολοκληρώσει τη λίστα των καλεσμένων (θα πέσει πολύ «σβήσε- γράψε», να είστε προετοιμασμένοι, αλλά ο σκελετός θα είναι έτοιμος), πρέπει να ασχοληθείτε με τα προσκλητήρια. Όπως και σε όλα τα στάδια της βάπτισης, μπορείτε να επιλέξετε Do It Yourself κατασκευές, δηλαδή να φτιάξετε μόνες τα προσκλητήρια.
Οι ιδέες είναι άπειρες! Απλός πάπυρος (σχήμα), σε φάκελο, σε κουτί, σε μπουκάλι, σε σοκολάτα, σε γλυφιτζούρι, σε ανεμόμυλο. Χάρτινο, υφασμάτινο ή φωτογραφία! Ακόμα και ηλεκτρονικό! Ότι κι αν επιλέξετε, να θυμάστε το θέμα σας! Και αφού επιλέξετε να το φτιάξετε μόνες, το ιδανικό θα ήταν να «σκαρώσετε» και το ποιηματάκι – κειμενάκι εσείς. Έτσι, θα είναι μοναδικό και απολύτως ταιριαστό για το δικό σας παιδί!






Αν είναι too much για εσάς, επιλέξτε επαγγελματία για αυτή τη δουλειά, απλά ζητήστε του να ακολουθήσει το θέμα σας! Να θυμάστε πως τον προυπολογισμό τον ορίζετε εσείς! Η δική μου άποψη είναι πως αν θέλετε να κάνετε οικονομία, οφείλετε να την κάνετε σε κάτι με τρομερά μικρή ημερομηνία λήξης. Και αυτό είναι το προσκλητήριο! Δεν το κρατάει κανένας (οι γονείς σας ίσως), δεν τρώγεται (εκτός κι αν είναι σοκολάτα ή γλιφιτζούρι!) και δεν χρησιμεύει κάπου. Επίσης, αν επιλέξετε φωτογραφία του μωρού σας, σκεφτείτε την στον κάδο απορριμάτων των καλεσμένων σας και αποφασίστε αν θέλετε να καταλήξει εκεί.


Εάν πρόκειται να ακολουθήσει τραπέζι για κάποιους απ τους καλεσμένους και όχι όλους, αποφασίστε εάν σας συμφέρει οικονομικά να τυπώσετε 2 διαφορετικά προσκλητήρια (θα σας χρεώσουν 2 μακέτες πιθανότατα!) ή εάν θα τυπώσετε καρτούλες τις οποίες θα προσθέσετε στις προσκλήσεις που θέλετε. Θα ήταν εξαιρετικά βοηθητικό για τους καλεσμένους, εάν πρόκειται να τους καλέσετε σε άγνωστη περιοχή, πίσω απ την καρτούλα να τυπωθεί ένας μικρός αλλά αρκούντως κατατοπιστικός χάρτης!


Τέλος, επιλέξτε εάν θα αναγράψετε όνομα παραλήπτη επάνω στο προσκλητήριο ή ως ένθετο καρτελάκι. Επίσης επιλέξτε την διατύπωση. Στους γάμους χρησιμοποιούμε επίσημη γραφή (πχ Οικογένεια Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου). Στις βαπτίσεις οφείλουμε να είμαστε πιο χαλαροί και είναι λίγο αστείο τον ξάδελφό σας τον Σάκη να τον αναγράφετε «Αθανάσιο» που έχει να το ακούσει απ τη δική του βάπτιση!
Επιλέξτε πιο casual γραφή (πχ Σάκη & Ιωάννα ή θείο/α Σάκη & Ιωάννα ή Παππού & Γιαγιά). Αν πρόκειται όλα τα προσκλητήρια να απευθύνονται σε όλους τους καλεσμένους (όλα με τραπέζι ή όλα χωρίς τραπέζι), μπορείτε να μην αναγράψετε τίποτα. Δώστε τα χέρι με χέρι ώστε να τους δείτε κιόλας ή εάν πρόκειται να σας βοηθήσουν συγγενείς με τη διανομή, απλά δώστε τους μια λίστα που θα αναφέρονται όσοι πρέπει να παραλάβουν προσκλητήριο ώστε να σβήνουν τα ονόματα όσων έδωσαν.


Διατύπωση

Όπως σε οποιαδήποτε άλλη πρόσκληση (έντυπη ή προφορική) αναφέρεται η ημερομηνία, η ώρα και η τοποθεσία. Ειδικά με τις εκκλησίες να είστε σαφέστατοι γιατί είναι πολύ πιθανόν στην ίδια περιοχή να είναι 2 εκκλησίες με παρόμοια ονομασία επομένως προς αποφυγή ταλαιπωρίας, ζητήστε την επίσημη ονομασία απ τον ιερέα!
Τρεις διαφορετικές επιλογές έχετε και στη διατύπωση του βασικού κειμένου της πρόσκλησης. 1). Να είναι λιτό και να απευθύνονται οι γονείς στους καλεσμένους (πχ «Σας προσκαλούμε στη βάπτιση…» 2). Να είναι παιχνιδιάρικο και να απευθύνεται το παιδί στους καλεσμένους (το πιο σύνηθες) χρησιμοποιώντας κάποιο απ τα εκατοντάδες έτοιμα κείμενα που μπορείτε να βρείτε οπουδήποτε. 3). Να γράψετε εσείς ένα custom made κειμενάκι που θα είναι μοναδικό για το παιδί σας και με το οποίο και πάλι εκείνο θα απευθύνεται στους καλεσμένους.






Tip 1  Στο τέλος του κειμένου σημειώστε ευγενικά να σας ενημερώσουν για τυχόν ΑΠΟΥΣΙΑ (όχι «παρουσία»! Τους καλείτε γιατί θέλετε να έρθουν και θα έρθουν αν δεν είναι αναγκασμένοι να απουσιάσουν. Άρα τους ζητάτε ευγενικά να σας ενημερώσουν εάν γνωρίζουν πως ΔΕΝ θα έρθουν.)Αυτό φυσικά μόνο στην περίπτωση της πρόσκλησης σε τραπέζι. Πλέον όλοι κατανοούν πως στις εκδηλώσεις πληρώνεις όσα άτομα δηλώσεις και όχι όσα έρθουν και αν όντως γνωρίζουν πως δεν μπορούν να παρευρεθούν, ενημερώνουν. Αναγράψτε τα κινητά σας τηλέφωνα ή το τηλέφωνο του σπιτιού σας.

Tip 2 Τελευταία είναι της μόδας η αναγραφή του ονόματος του παιδιού στο προσκλητήριο. Ένα απ τα «μυστήρια» του μυστηρίου αυτού είναι το όνομα του μωρού επομένως το χαλάτε αναγράφοντάς το. Ακόμα και αν είναι γνωστό στον στενό κύκλο, είναι πιο όμορφο να μαθευτεί στην εκκλησία! Όπως και να χει η επιλογή σαφώς και είναι δική σας!

Tip 3 Εάν επιλέξετε να βαπτίσετε το παιδί με ένα ή δυο ονόματα αλλά σκοπεύετε να το φωνάζετε αλλιώς (υποκοριστικό ή συνδυασμό ονομάτων) καλό για εσάς και για το παιδί θα ήταν να το γνωστοποιήσετε στους καλεσμένους σας με κάποιο τρόπο (πχ αναγραφή στα γλυκάκια, στις μπομπονιέρες, σε μπαλόνια, σε κάποιο καδράκι ή στο βιβλίο ευχών). Πιστέψτε με, οι καλεσμένοι έρχονται σε δύσκολη θέση όταν φωνάξουν το μωρό με το βαπτιστικό του και εσείς τους διορθώσετε με το υποκοριστικό που έχετε επιλέξει! Δεν το ήξεραν! Ενημερώστε τους!






Tip 4

Μπορεί εδώ και 3 δεκαετίες τουλάχιστον οι γυναίκες να κρατάνε το πατρικό τους επίθετο μετά τον γάμο αλλά στη βάπτιση του παιδιού σας δε χωράνε φεμινισμοί! Στην διατύπωση της πρόσκλησης επιλέξτε ανάμεσα από τα μικρά σας ονόματα απλά (πχ Γιώργος – Μαρία) ή από το οικογενειακό σας επίθετο, αυτό του συζύγου (πχ Γιώργος και Μαρία Παπαδόπουλου). Τα παιδιά σας φέρουν το όνομα του συζύγου επομένως δεν θεωρείται ντροπή να συστήνεστε που και που ως Κυρία… Κοκοβίκου!
Αν διαφωνείτε, προφανώς και η επιλογή είναι δική σας!

Ολοκληρώστε την αποστολή των προσκλήσεων τουλάχιστον 1 μήνα πριν την ημερομηνία της βάπτισης! 
Ετοιμάστε μια λίστα στο exel του υπολογιστή σας και σημειώστε 1. Τα ονόματα των παραληπτών, 2.  πόσα άτομα αναμένονται από κάθε οικογένεια,  3. εάν παραδόθηκε η πρόσκληση, 4. Πόσα άτομα ενημέρωσαν πως θα παρευρεθούν. Έτσι έχετε εικόνα των τελικών (αυτό είναι σχετικό!) καλεσμένων! 

-Σχεδιάγραμμα τραπεζιών

Σε μια βάπτιση, έχουμε ήδη αναφέρει πως τα πράγματα είναι πιο ελεύθερα, πιο χαλαρά και πιο άνετα! Οι απόψεις διίστανται σχετικά με το αν πρέπει να τοποθετείτε εσείς τους καλεσμένους σας στα τραπέζια (με λίστα) ή εάν είναι προτιμότερο να τους αφήνετε να επιλέξουν τους συνδαιτυμόνες τους! Απ τη μια γλιτώνετε την αμήχανη κατάσταση μιας οικογένειας που μπαίνει σε ένα μαγαζί και σκέφτεται πιο τραπέζι να επιλέξει και απ την άλλη ενδέχεται να χαλάσετε το κέφι κάποιων καλεσμένων τοποθετώντας τους με συγγενείς που είτε βλέπουν συχνά και δεν έχουν τίποτα να συζητήσουν είτε με άτομα που δεν έχουν καλές σχέσεις (ουπς!) και τους αναγκάζεις να κοιτάζονται αμίλητοι για ώρες!





Η δική μου συμβουλή (την οποία και θα ακολουθήσω στην επερχόμενη βάπτιση του γιου μου) είναι αν ο χώρος επαρκεί να τους αφήσετε να καθίσουν με την παρέα που επιθυμούν φροντίζοντας να έχετε στο μυαλό σας πιθανές παρέες ώστε να ετοιμάσουν όσο το δυνατόν πιο σωστά τα τραπέζια οι σερβιτόροι για να αποφευχθεί το αλαλούμ!
Θα περάσουν όλοι καλύτερα!


-Μπομπονιέρες!

 Πρόκειται για το μοναδικό ενθύμιο από μια κοινωνική εκδήλωση. Ακριβώς για αυτό τον λόγο, με τα χρόνια καθιερώθηκαν τα κουφέτα να συνοδεύουν τα αντικείμενα και να μην αποτελούν εκείνα τη μπομπονιέρα! Σύμφωνα με το θέμα σας (πάντα και ΕΙΔΙΚΑ στις μπομπονιέρες!) αλλά και με τον προϋπολογισμό σας, διαλέξτε ένα αντικείμενο που θα χαρεί και ο πιο αδιάφορος καλεσμένος σας να κρατήσει στο σπίτι του! Η γκάμα είναι τεράστια! Μπρελόκ, μαγνητάκια, ξύλινα, υφασμάτινα, μεταλλικά, προσωποποιημένα και custom made αντικείμενα. Άπειρες επιλογές! Επιλέξτε κάτι μοναδικό ώστε να το βλέπετε μετά από χρόνια στα σπίτια φίλων και συγγενών και να χαμογελάτε!
Κορδέλες και υφάσματα σαφώς στα χρώματα που έχετε εξ αρχής επιλέξει και εάν αποφασίσετε να φτιάξετε μόνες σας τις μπομπονιέρες επιλέξτε από μεγάλη γκάμα κουφέτων (γεύσεις, χρώματα, μεγέθη, σχήματα πολλά!) απλά να θυμάστε πως ο αριθμός πρέπει να είναι μονός! 3-5-7-9!





Έχοντας τη λίστα των καλεσμένων, γνωρίζετε ακριβώς πόσες μπομπονιέρες θα χρειαστείτε εκείνη την ημέρα. Τώρα ετοιμάστε μια λίστα με τα άτομα που δεν θα καλέσετε στη βάπτιση (συναδέλφους, συνεργάτες, γνωστούς, φίλους των γονιών σας ή του νονού) αλλά επιθυμείτε να προσφέρετε μπομπονιέρα. Τώρα έχετε 2 λίστες. Προσθέστε τους αριθμούς και προσθέστε ακόμα 10-15 τεμάχια ώστε να μη μείνει κανένας που επιθυμείτε χωρίς ενθύμιο απ τη βάπτιση του παιδιού σας!

Προσοχή! Επειδή μπορεί να γίνουν ανάρπαστες και να σας πάρουν περισσότερες απ όσες περιμένετε (συμβαίνει συχνά!), φροντίστε να κρατήσετε 10 στο σπίτι γιατί θα κινδυνεύσετε να μείνετε ΕΣΕΙΣ χωρίς ενθύμιο!





Παιδικές ή ενηλίκων;

Στη μέχρι τώρα ζωή μου, έχω μοιράσει πολλές φορές μπομπονιέρες! Στις βαπτίσεις που οι γονείς επέλεξαν διαφορετικές μπομπονιέρες  για παιδιά και ενηλίκους, συνέβη το εξής. Πολλοί καλεσμένοι (πάντα, σε ΚΑΘΕ βάπτιση) βούταγαν (κυριολεκτικά!) τις παιδικές μπομπονιέρες και άφηναν τις ενηλίκων, συνήθως με τη χαζή δικαιολογία (ή και αλήθεια) πως τη θέλουν για το εγγονάκι τους που δεν ήταν καλεσμένο! Αν δεν είχαν καθόλου αναστολές (συνέβαινε επίσης συχνά!) έπαιρναν πάνω από μια που «δικαιούνται»! Τι έχουμε σε αυτή την περίπτωση; Στεναχωρημένα και κλαμένα παιδάκια επειδή δεν έφτασαν οι παιδικές μπομπονιέρες!
Η συμβουλή μου πάντα είναι στις βαπτίσεις να έχετε μόνο παιδικές μπομπονιέρες. Παιδί βαπτίζεται, παιδικές να ναι οι μπομπονιέρες! Εχετε δει σε γάμο παιδικές μπομπονιέρες; Έτσι είναι όλοι ευχαριστημένοι!





-Που να τις προσφέρω;

Η απάντηση είναι απλή. Αν όλοι σας οι καλεσμένοι θα παραβρίσκονται και στο τραπέζι, μπορείτε να τις τοποθετήσετε στη θέση του καθενός στο τραπέζι. Αν δεν έρθουν όλοι ή εάν δεν ακολουθεί γεύμα, οι μπομπονιέρες προσφέρονται αλά παλαιά έξω απ την εκκλησία μετά το τέλος του μυστηρίου. Στην 1η περίπτωση, μη λησμονήσετε να έχετε κάποιες μπομπονιέρες στην εκκλησία γιατί υπάρχει πάντα περίπτωση κάποιος καλεσμένος να μπορέσει να έρθει στο μυστήριο αλλά όχι στο τραπέζι. Δεν πρέπει να φύγει χωρίς ενθύμιο!


-Που να δεχτούμε τις ευχές;

Παραδοσιακά, το ζευγάρι, το μωρό και ο νονός δέχονται τις ευχές των καλεσμένων μετά το μυστήριο και πριν λάβουν τις μπομπονιέρες και κάποιο γλύκισμα.
Αν όλοι σας οι καλεσμένοι θα έρθουν στο γεύμα, παραλείψτε τη γνωστή «χαιρετούρα» για το καλό του μωρού. Είναι ήδη πολλή ώρα στις αγκαλιές, έχει ταλαιπωρηθεί και υποστεί σοκ. Θα έχουν όλοι την ευκαιρία να σας ευχηθούν και θα έχετε τη δυνατότητα να τους δείτε πολύ περισσότερο αργότερα.
Μπορείτε να ζητήσετε απ τον ιερέα να τους ενημερώσει στο τέλος του μυστηρίου!
Πιστέψτε μας, σε κανέναν καλεσμένο δεν αρέσει να περιμένει στην ουρά για να δώσει τις ευχές του! Θα χαρούν να το κάνουν στην άνεση του τραπεζιού!
Αν δεν ακολουθεί τραπέζι ή εάν πρόκειται να έχετε όρθιο μπουφέ στον χώρο της εκκλησίας, μη παραλείψετε τη διαδικασία αυτή καθώς όλοι θέλουν να δουν εσάς και το μωρό!

Σε κάθε περίπτωση, όσο κουρασμένοι κι αν είστε, οφείλετε σα καλή οικοδέσποινα  να μιλήσετε με όλους τους καλεσμένους σας κατά τη διάρκεια της βάπτισης (πριν και μετά το μυστήριο και κατά τη διάρκεια του γεύματος) ακόμα κι αν αυτό σημαίνει πως πρέπει να παραδώσετε τη φροντίδα του νεοφώτιστου στις γιαγιάδες! Να τους ευχαριστήσετε για την παρουσία τους και να βεβαιωθείτε πως περνάνε καλά!


-Οι μικρές αλλά σημαντικές δουλειές κατά τη διάρκεια του μυστηρίου


Σίγουρα έχετε βρεθεί σε κάποια βάπτιση! Όπως θα έχετε παρατηρήσει, όσο το μωρό ετοιμάζεται για τη βουτιά του, μοιράζονται τα μαρτυρικά. Πρόκειται για κατασκευή που πάντα (θα έπρεπε τουλάχιστον) έχει σταυρουδάκι και υπάρχει για να «μαρτυρά» την παρουσία του καλεσμένου στο γεγονός. Είναι μέρος του πακέτου βάπτισης που αγοράζει ο νονός αλλά εσείς πρέπει να «χρεώσετε» τη δουλειά του μοιράσματος σε κάποιες –ανύπαντρες- κοπέλες. Μπορεί να είναι η κολλητή σας φίλη ή η ξαδέλφη σας ή ενδεχομένως η βαπτιστήρα της μαμάς σας! Προτιμότερο να είναι 2 άτομα για να καλυφθεί γρήγορα η αριστερή και η δεξιά πλευρά της εκκλησίας.



Οι ίδιες κοπέλες (ή αν έχετε πολλές πρόθυμες, κάποιες άλλες) πρέπει να αναλάβουν την προσφορά των μπομπονιερών και των γλυκών που συνήθως υπάρχουν για τους καλεσμένους. Μια στο ένα πόστο και μια στο άλλο, συνήθως είναι αρκετές! Αν έχετε γλυκά, μη ξεχάσετε να προσφέρετε και χαρτοπετσέτες και νερό! Οι καλεσμένοι λιγώνουν και διψάνε μετά το γλυκάκι! Αν είναι ζεστός ο καιρός, επιβάλλεται η προσφορά νερού! Δεν χρειάζεται να προσθέσετε άτομο για αυτά τα τελευταία, απλά μεριμνήστε να υπάρχουν σε κοινή εάν ζητηθούν!

Σκεφτείτε ποιο παιδάκι θα κρατά την αναμμένη λαμπάδα κατά τη διάρκεια του μυστηρίου. Αν έχετε μεγαλύτερο παιδάκι, θα χαρεί να την κρατά ενώ εάν ο νονός έχει παιδιά, θα ήταν όμορφο να ασχοληθούν αυτά με τη λαμπάδα! Απ τον ιερέα ενδέχεται να ζητηθεί κάποιος να κρατά και τα 3 κεράκια της κολυμπήθρας αν και συνήθως αυτά τοποθετούνται σε αυτή! 

Φροντίστε να ορίσετε ένα άτομο υπεύθυνο για τα δώρα. Να τα παραλαμβάνει απ τους καλεσμένους και να τα αποθηκεύει σε ένα συγκεκριμένο αυτοκίνητο. Έτσι οι καλεσμένοι σας θα νιώσουν πως το δώρο τους δεν θα χαθεί!

Επιφορτίστε κάποιον με την αρμοδιότητα να μαζέψει τα είδη της βάπτισης (λαδοσετ, λαδόπανα, λαμπάδα) ώστε να μη χαθεί κάτι.


Η τσάντα του μωρού


Αναδιοργανώστε το πρόγραμμα του μωρού για εκείνη την ημέρα. Πιθανότατα θα είναι σε ηλικία που οι στερεές τροφές έχουν μπει στη διατροφή του αλλά για το καλό όλων εκείνη την ημέρα, αρκεστείτε στο γάλα. Κάντε τροποποιήσεις ώστε να λάβει ένα γεύμα περίπου 1 ώρα πριν φύγετε απ το σπίτι ώστε μόλις φτάσετε στον χώρο της δεξίωσης να πιει το γάλα του και να κοιμηθεί. Εάν δεν θηλάζετε, θα πρέπει να κουβαλήσετε μαζί βραστό νερό σε θερμό, τα μπιμπερό του, το γάλα του, σαλιάρα, πανάκι καθώς και άνετα ρούχα για την περίπτωση που δυσφορεί στα βαπτιστικά του.
Φυσικά σελτεδάκι, πάνες και μωρομάντηλα ώστε να τον αλλάξετε πριν το γεύμα ή εάν λερωθεί. Μη ξεχάσετε την πιπίλα και το αγαπημένο του παιχνίδι για να απασχοληθεί στην εκκλησία!

Όλα αυτά σε μια τσάντα που θα εμπιστευθείτε σε κάποιον (τη γιαγιά για παράδειγμα) ώστε να ξέρετε που θα βρείτε τι ανά πάσα στιγμή!


***Οι φωτογραφίες του άρθρου είναι από δουλειές μου τις οποίες μπορείτε να δείτε ολοκληρωμένες στη σελίδα μου www.facebook.com/Apospitimeagapi

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώ http://womanfulltimejob.blogspot.gr/2015/05/4.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου