Η όσφρηση συνδέεται με τη μνήμη. Αν μυρίσεις γεμιστά, αβίαστα θα έρθουν στο μυαλό σου τα καλοκαίρια στο σπίτι της γιαγιάς! Οι καλές ντομάτες εμφανίζονται σιγά σιγά, όπως και τα κολοκυθάκια και αν και μια μερίδα απ τα χεράκια της γιαγιάς δε θα ταν κακή ιδέα, δημιουργήστε αναμνήσεις στα παιδιά σας με τη δική σας μαγειρική! Μοιράζομαι μαζί σας τη δική μου συνταγή για γεμιστά και σας εύχομαι καλό, γευστικό καλοκαίρι!
ΥΛΙΚΑ:
6-7 μεγάλες ντομάτες
6-7 πράσινες πιπεριές
30 κουταλιές της σούπας ρύζι για γεμιστά
500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
1 μεγάλο καρότο
1 κολοκυθάκι
2 σκελίδες σκόρδο
2- 3 μέτριες πατάτες
1/2 ματσάκι μαϊντανό
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ελαιόλαδο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Για να κερδίσετε χρόνο προτείνω για αρχή να έχετε καθαρό νεροχύτη, άδειο πλυντήριο πιάτων και χώρο στον πάγκο εργασίας.
Πάρτε ένα ταψί που χωράει ακριβώς τα λαχανικά σας.
Πλύνετε καλά τα λαχανικά και τοποθετήστε τα μέσα στο ταψί.
Κόψτε τα καπάκια απ τις ντομάτες χωρίς να τα αφαιρέσετε τελείως. Με το μαχαίρι, αφαιρέστε το εσωτερικό κοτσάνι και με ένα μεγάλο κουτάλι αφαιρέστε την ψίχα της ντομάτας ρίχνοντάς τη κατευθείαν στον κάδο του multi.
Κάθε φορά που το multi γεμίζει, αλέστε και ρίξτε τον χυμό ντομάτας που προκύπτει σε ένα μπολ.
Επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι να αδειάσετε όλες τις ντομάτες και να αλέσετε όλη την ψίχα.
Ανοίξτε τα καπάκια από όλες τις πιπεριές και αφαιρέστε σχολαστικά τα σποράκια και τα εσωτερικά νεύρα της πιπεριάς χωρίς να τις τρυπήσετε.
Τώρα στο ταψί σας έχετε ανοιγμένα και αδειασμένα τα λαχανικά, τοποθετημένα στη σειρά.
Πασπαλίστε αλάτι και πιπέρι σε όλα ενώ στις ντομάτες θα πασπαλίσετε και λίγη ζάχαρη.
Σε μια κατσαρόλα τρίψτε το ξερό κρεμμύδι στο χοντρό μέρος του τρίφτη.
Σε ένα πιάτο τρίψτε το καρότο και το κολοκύθι στο ψιλό μέρος του τρίφτη.
Ψιλοκόψτε τον μαϊντανό (το πιο ταιριαστό μυρωδικό στα γεμιστά είναι ο δυόσμος αλλά δεν αρέσει στην οικογένεια γι αυτό και δεν βάζω συχνά ή βάζω λίγο και ΠΑΝΤΑ φρέσκο!) και αφήστε τον στην άκρη.
Καθαρίστε και κόψτε κυδωνάτες τις πατάτες και αφήστε τες σε νερό.
Καθαρίστε και πλύντε τις σκελίδες του σκόρδου και αφήστε τες στην άκρη.
Τοποθετήστε το ρύζι (σ.σ. Να υπολογίζετε 2 γεμάτες κουταλιές της σούπας ρύζι για κάθε λαχανικό) σε σουρωτήρι, πλύντε το και αφήστε το στην άκρη.
Ρίξτε ελαιόλαδο στην κατσαρόλα να τσιγαριστεί το κρεμμύδι.
Προσθέστε τον κιμά και τσιγαρίστε μέχρι να αλλάξει χρώμα.
Αλατίστε και τρίψτε πιπέρι.
Προσθέστε το καρότο και το κολοκύθι.
Προσθέστε τον μισό από τον χυμό ντομάτας.
Αλατοπιπερώστε ξανά!
Αφήστε 3-4 λεπτά να πιει τα υγρά του.
Προσθέστε το μισό από τον εναπομείναντα χυμό ντομάτας και το ρύζι.
Βράστε μέχρι να σωθούν τα υγρά (όχι εντελώς)
Προσθέστε τον μαϊντανό (και τον δυόσμο) κρατώντας λίγο για το τελείωμα.
Ανακατέψτε και αποσύρετε από τη φωτιά.
Γεμίστε τα λαχανικά σας έως πάνω. Όσο το ρύζι "φουσκώνει" τόσο ψήνονται τα λαχανικά επομένως δε χρειάζεται να τα μισο-γεμίσετε!
Κλείστε τα καπάκια.
"Φυτέψτε" τις κομμένες πατάτες στα κενά. Αν έχει περισσέψει γέμιση, τη ρίχνετε στο ταψί, επίσης στα κενά.
"Κρύψτε" τις σκελίδες χωρίς να τις κόψετε για να δώσουν άρωμα αλλά όχι με ένταση
"Κρύψτε" τις σκελίδες χωρίς να τις κόψετε για να δώσουν άρωμα αλλά όχι με ένταση
Στον χυμό ντομάτας που έχει περισσέψει προσθέστε αλάτι και πιπέρι.
Περιχύστε τα λαχανικά με τον χυμό ντομάτας.
Περιχύστε με ελαιόλαδο.
Πασπαλίστε με τον μαϊντανό.
Έτοιμα!
Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς, στις αντιστάσεις για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ψηθούν τα λαχανικά.
Τώρα, ρίξτε μια ματιά στην κουζίνα σας. Αγχωθήκατε; Όχι. Απλά ξεπλένετε και τοποθετείτε στο πλυντήριο. Το θέτετε σε λειτουργία, περνάτε τον πάγκο και τον νεροχύτη με το wettex και είστε έτοιμες να απολαύσετε τη μυρωδιά για αρχή και τη γεύση έπειτα.
Υ.Γ. Φυσικά μπορείτε να γεμίσετε ότι λαχανικό αρέσει στην οικογένειά σας!
Υ.Γ. 2 Φροντίστε όσο καθαρίζετε τα λαχανικά να έχετε μέσα στον νεροχύτη μια σακούλα. Ρίχνετε εκεί όλα τα απορρίματα που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας ώστε ο νεροχύτης να διατηρείται καθαρός!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου