Τετάρτη 10 Ιουνίου 2015

Οδηγός επιβίωσης! Καλοκαιρινές διακοπές με παιδιά!

Το πιο αστείο απ’ όλα είναι πως θα ξεκινήσω ακόμα μια ανάρτησή μου με τον καιρό! Το ακόμα πιο αστείο είναι πως θα ξεκινούσα με τη φράση «αν και έχουμε τυπικά άνοιξη…» τη στιγμή που ημερολογιακά έχουμε ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ! Ο καιρός είναι φθινοπωρινός, η καθημερινή αναζήτηση ρούχων (κυρίως για τα παιδιά) είναι κόλαση (μέχρι και η κόρη μου, μου λέει «κάτσε μαμά να δούμε τι καιρό θα έχει το πρωϊ και αποφασίζουμε τότε»), χαλιά δεν μπορούμε να βγάλουμε γιατί δεν μπορούμε να τα πλύνουμε αφού δεν θα στεγνώσουν! Ομοίως δεν μπορούμε να θέσουμε το σπίτι μας σε καλοκαιρινό mode (γιατί να πλύνω μπαλκόνια και να καθαρίσω τζάμια αφού το απόγευμα θα βρέξει;) αλλά σε λίγες ημέρες τα σχολεία κλείνουν, τα παιδιά μένουν στο σπίτι και ιδανικά άλλοι ξεκινούν τις καλοκαιρινές τους διακοπές ως οικογένεια, άλλοι στέλνουν τα παιδιά στο χωριό με τον παππού και τη γιαγιά ή σε κατασκήνωση.




Με αφορμή μια διαδικτυακή συζήτηση με νέες μαμάδες, σκέφτηκα πως καλό θα ήταν να γράψω έναν οδηγό καλοκαιρινής επιβίωσης για μαμάδες (και μπαμπάδες εννοείται!) με στόχο να βοηθήσει όσο το δυνατόν περισσότερες που δεν «το χουν» με την οργάνωση. Σημειώνω πως θα ακολουθήσουν «διαφημίσεις» (χωρίς εισαγωγικά θα ήταν αν πληρωνόμουν για αυτές!)


Τα βασικά!

Έχετε αποφασίσει ποιος θα είναι ο φετινός σας προορισμός; Βουνό ή θάλασσα; Μήπως συνδυασμός των δυο; Πρόκειται να κάνετε διάλλειμα στις διακοπές σας ή θα είναι «μονοκόμματες»; Στη διάρκεια των διακοπών αναμένεται να παρευρεθείτε σε κάποιο κοινωνικό γεγονός όπως γάμο ή βάπτιση;* Όλα αυτά είναι μια καλή αρχή για να σημειώσετε τι θα χρειαστεί να πάρετε μαζί. Τα παραπάνω βέβαια, έχουν παραμέτρους! Πάμε όσο το δυνατόν πιο αναλυτικά…


*Εάν κατά τη διάρκεια των διακοπών σας γνωρίζετε εκ των προτέρων πως θα παρευρεθείτε σε κάποια κοινωνική εκδήλωση, φροντίστε για το δώρο. Είτε αυτό είναι υλικό είτε χρηματικό. Στη 2η περίπτωση, δείχνει ενδιαφέρον και φροντίδα να έχετε πάρει μαζί μια κάρτα για την περίσταση!


 Γενικές οδηγίες!

Βουνό




Πιθανότατα μιλάμε για το σπίτι στο χωριό. Από τη στιγμή που πρόκειται για σπίτι, πιθανότατα δεν χρειάζεται να μετακομίσετε όλο σας το νοικοκυριό καθώς οικοσκευή και λευκά είδη βρίσκονται ήδη εκεί.
Αν είστε control freak σαν εμένα, την προηγούμενη φορά που επισκεφθήκατε το σπίτι αυτό, σημειώσατε τι έχετε και τι σας λείπει ώστε να γνωρίζετε τι πρέπει να ψωνίσετε καθ’ οδόν. Φτιάξτε λοιπόν μια λίστα με τα απαραίτητα (καθαριστικά, τρόφιμα κ.λπ.).
Φτιάξτε τώρα μια λίστα με πιθανά δευτερεύοντα ψώνια. Αν, για παράδειγμα, θέλετε να κάνετε κάποιες εργασίες στο σπίτι ή να καλλωπίσετε τον χώρο, φτιάξτε λίστα με τα αναγκαία για αυτές τις δουλειές ψώνια (μπογιές, φυτά κ.α.).

Σκεφτείτε καλά (ή αν δεν έχετε ξαναπάει στο μέρος αυτό) ενημερωθείτε για τις κλιματικές συνθήκες και για τα απρόοπτα που μπορεί να συναντήσετε σε αυτό.
Για παράδειγμα, σε ορεινές περιοχές συνήθως νωρίς το πρωί και αργά το βράδυ, χρειάζεστε ζακέτα ή ένα καλοκαιρινό μπουφανάκι.

Επίσης, απ τη στιγμή που θα μείνετε σε δικό σας σπίτι, πιθανότατα απολαμβάνετε τις ανέσεις της καθημερινότητάς σας. Διαθέτετε πλυντήριο και σίδερο τα οποία βοηθούν στο να κουβαλήσετε λιγότερα ρούχα απ όσα θα αναγκαζόσασταν να πάρετε για πολλές μέρες διακοπών σε μέρος που δεν θα είχατε δυνατότητα να τα πλύνετε και να τα ξαναφορέσετε.
Ειδικά για τα παιδιά που λερώνονται πολύ συχνά, είναι βάλσαμο!
Σε άλλες περιοχές, τα έντομα και τα ερπετά κάνουν  party επομένως πρέπει να φροντίσετε για την προφύλαξη της οικογένειάς σας από αυτά. Προμηθευτείτε προληπτικά είδη αλλά και καταπραϋντικά.
Αν σκοπεύετε να επιδοθείτε σε μακρύς, αναγνωριστικούς περιπάτους, πάρτε μαζί σας τα άνετα αθλητικά σας παπούτσια και καπέλο.


Η άφιξη και η αναχώρηση

Η άφιξη στο εξοχικό ή το σπίτι στο χωριό, περιλαμβάνει πάντα πολλές οικιακές δουλειές. Πως θα γινόταν διαφορετικά άλλωστε για ένα σπίτι που ανοίγει 1-2 φορές τον χρόνο; Ζητήστε απ τον σύζυγο να προσέχει τα παιδιά και ξεκινήστε!




-Ανοίξτε όλα τα παράθυρα να αεριστεί το σπίτι
-Ανοίξτε τη βρύση στο μπάνιο και την κουζίνα να φύγει το νερό που στεκόταν στις σωληνώσεις για μήνες.
-Θέστε το ψυγείο σε λειτουργία, καθαρίστε το με νερό και ξύδι και τοποθετήστε μέσα τα είδη ψυγείου που φέρατε μαζί (μέσα στις ισοθερμικές τσάντες εάν τα έχετε μεταφέρει σε τέτοιες) Αν θα ψωνίσετε απ την περιοχή, μη το κάνετε προτού φτάσει στη σωστή θερμοκρασία ψύξης η συσκευή.
-Ρίξτε χλωρίνη στη λεκάνη
-Ανοίξτε το λάστιχο και πλύνετε την αυλή ή τα μπαλκόνια, τα μπατζούρια, τις σίτες και τα κάγκελα.
-Ξαραχνιάστε μέσα και έξω. Οι αράχνες θα έχουν σίγουρα κάνει party εν τη απουσία σας!
-Ανοίξτε τις ντουλάπες και τα ντουλάπια να αεριστούν όσο εσείς ξεσκονίζετε.
-Αν είστε τυχερές και διαθέτετε πλυντήριο πιάτων, τοποθετήστε πιάτα, ποτήρια και μαχαιροπίρουνα να πλένονται. Καθαρά είναι αλλά μυρίζουν απ την πολυκαιρία.
-Βάλτε στο πλυντήριο ρούχων είδη ιματισμού που ήταν στρωμένα στα κρεβάτια και τους καναπέδες ως προστασία από τη σκόνη.
-Ακολούθως, κατεβάστε τις κουρτίνες να πλυθούν και καθαρίστε τα τζάμια
-Σκουπίστε σχολαστικά
-Καθαρίστε το μπάνιο
-Σφουγγαρίστε
-Στρώστε τα κρεβάτια
-Τακτοποιήστε τα τρόφιμα στα ντουλάπια
-Αδειάστε τις βαλίτσες αφού πρώτα περάσετε με βρεγμένο πανί τις ντουλάπες εσωτερικά. Αποθηκεύστε τις βαλίτσες
-Βάλτε νερό στο ψυγείο και παγάκια στην κατάψυξη.

Είστε εξουθενωμένες και μόνο που τα διαβάσατε; Σκεφτείτε τώρα το βράδυ που θα ακολουθήσει, καθισμένες στην αυλή, πλάι στον βασιλικό, να κοιτάτε τα αστέρια απολαμβάνοντας μια παγωμένη μπίρα στην ησυχία του χωριού! Σσσς τα παιδιά κοιμούνται!

 Για να είναι πιο εύκολες οι δουλειές κατά την άφιξη, πρέπει να φροντίσετε τα κατά την αναχώρηση!

-Γράψτε τι έχετε (προϊόντα που θα λήξουν μέχρι την επόμενη επίσκεψή σας πάρτε τα μαζί σας ή χαρίστε τα σε κάποιον μόνιμο κάτοικο) και τι θα χρειαστεί να φέρετε στην επόμενη επίσκεψή σας. 
-Αφήστε στρωμένα τα σεντόνια στα κρεβάτια και τοποθετήστε σεντόνια αν δεν έχετε ριχτάρια στους καναπέδες.
-Συγκεντρώστε τα είδη βεράντας σε ένα δωμάτιο του σπιτιού, στοιβαγμένα ή κλειστά.
-Κλείστε τις ντουλάπες και τα ντουλάπια καλά ώστε να μη σκονίζονται εσωτερικά.
-Κατεβάστε το καπάκι της λεκάνης
-Κλείστε κατά σειρά μπατζούρια, σίτες, τζάμια, κουρτίνες 
-Κλείστε την παροχή του νερού 
-Κλείστε τον γενικό διακόπτη ηλεκτρισμού
-Πάρτε ένα πανί, τοποθετήστε το στο πρόσωπό σας για να προστατεύσετε μύτη και στόμα και όταν είστε απολύτως έτοιμοι για αναχώρηση (με το κλειδί στην πόρτα) ψεκάστε χαμηλά σε όλο το σπίτι με ένα εντομοκτόνο spray, ξεκινώντας απ το πιο μακρινό δωμάτιο και τελειώνοντας κλείνετε την πόρτα. Έτσι, έχετε λιγότερες πιθανότητες να βρεθείτε αντιμέτωποι με αράχνες και ερπετά την επόμενη φορά που θα πάτε στο εξοχικό!  

Θάλασσα




Αν το σπίτι είναι δικό σας, είστε τυχεροί και ακολουθείτε τα προαναφερθέντα!
Αν όμως μείνετε σε ξενοδοχείο ή ενοικιαζόμενα δωμάτια πρέπει να αναλύσετε τα προσφερόμενα της εγκατάστασης και να τα αντιπαραβάλετε με τα αναγκαία για την οικογένειά σας.
Αν έχετε μωρό, σας περιμένει δύσκολη «πίστα»! Αν δεν θηλάζετε, πρέπει να έχετε μαζί σας γάλα σε σκόνη (όσο θα χρειαστείτε καθ όλη τη διάρκεια των διακοπών!) μπιμπερό, πιπίλες, αποστειρωτή, υγρό, βούρτσα, σφουγγάρι και γενικά ότι χρειάζεστε για την παρασκευή του γάλακτος και την υγιεινή των σκευών. Αν έχει γίνει η εισαγωγή στις στερεές τροφές, εκεί να δείτε μπαγκάζια! Μπλέντερ, κουτάλια, πιατάκια, φρούτα, λαχανικά, κρέατα… Ειδικά τα τελευταία δεν θα τα γλιτώσετε αν δεν ξέρετε από πού θα ψωνίσετε καλό κρέας για το μωρό σας. Πρέπει βέβαια να κάνετε το παν ώστε να μην υποστούν αλλοίωση κατά τη διάρκεια του ταξιδιού. Άρα, βάλτε και ένα φορητό ψυγείο στη λίστα! Αν λοιπόν είστε στη φάση μωρό, και δεν έχετε εγκαταλείψει το όνειρο των διακοπών, προτείνεται να επιλέξετε ενοικιαζόμενα διαμερίσματα με το δικό τους κουζινάκι ώστε να βράζετε το νερό, να μαγειρεύετε και να αλέθετε το φαγητό και την κρέμα του όπως θα κάνατε και στο σπίτι.
Αν τα παιδιά σας είναι μεγαλύτερα και το στάδιο του αλέσματος της τροφής έχει παρέλθει, τα πράγματα είναι σαφώς ευκολότερα. Και πάλι όμως οφείλετε να έχετε μεριμνήσει για τα απαραίτητα. Είτε έχετε επιλέξει all inclusive ξενοδοχείο είτε οτιδήποτε άλλο, φροντίστε να έχετε το γάλα του παιδιού στο δωμάτιο (σίγουρα θα υπάρχει ψυγειάκι όπου κι αν διαμείνετε), ποτήρια μιας χρήσεως και καλαμάκια ώστε να πίνει γάλα όποτε το επιθυμεί. Μη παραλείψετε υγιεινά σνακ (μπάρες δημητριακών, φρούτα) και –εννοείται- νερό!
Για πιο οικονομικές διακοπές, επιλέξτε ενοικιαζόμενο διαμέρισμα με οργανωμένο κουζινάκι ώστε κάποια γεύματα να γίνονται εκεί (όχι ότι αυτό το λες διακοπές αλλά αν υπάρχει ανάγκη, υπάρχει και λύση!). Προμηθευτείτε τρόφιμα για πρωϊνό, βραδινό και σνακ ώστε να μη ξοδεύετε χρήματα ακόμα και για τα μικρογεύματα. Αν το επιθυμείτε, στο κουζινάκι μπορείτε να μαγειρέψετε ένα γρήγορο και ελαφρύ μεσημεριανό (όπως πχ μια μακαρονάδα)!
Σε πολλές εγκαταστάσεις, δίνεται η δυνατότητα να σας βοηθούν με τα γεύματα των παιδιών, για παράδειγμα μεσημεριανό κατά παραγγελία. Μπορείτε δηλαδή να ζητήσετε απ την προηγούμενη ημέρα να φάτε φρέσκα ψάρια που ο καταστηματάρχης μπορεί να αγοράσει μόνο για εσάς (αν είναι εκτός καταλόγου).

Ενημερωθείτε για την γύρω περιοχή και για τις προσφερόμενες υπηρεσίες στα all inclusive πακέτα των ξενοδοχείων όσον αφορά την απασχόληση των παιδιών. Αν και οι παραθαλάσσιες διακοπές είναι καλυμμένες με πολλές ώρες στην παραλία ή την πισίνα, σίγουρα κάτι επιπλέον θα θελήσετε να κάνετε με τα παιδιά σας (επίσκεψη σε αρχαιολογικό χώρο, βόλτα σε ποταμό, τοπικές εκδηλώσεις κ.α.)




Αν τα παιδιά σας είναι σε ηλικία κάτω των 10 ετών, αποφύγετε τις πολλές διαδρομές (πχ κάθε μέρα σε άλλη παραλία). Θα κουραστούν αυτά, θα γκρινιάζουν ανελέητα, θα ταλαιπωρηθείτε και εσείς και το αυτοκίνητο θα είναι σα βάρκα, με αλμύρα και άμμο!
Επιλέξτε κατάλυμα στην παραλία που σας ενδιαφέρει και φυσικά επιλέξτε παραλία σύμφωνα με τις ανάγκες σας. Ρηχή ή βαθιά, ζεστά ή κρύα νερά, με άμμο ή με βότσαλο, με ή χωρίς βράχια, οργανωμένη ή ερημική. Η επιλογή είναι δική σας!

Πιθανότατα, αν μιλάμε για διακοπές σε ξενοδοχείο ή ενοικιαζόμενο κατάλυμα, οι ημέρες διακοπών θα είναι λίγες. Για μια εβδομάδα με 10 ημέρες λοιπόν, οργανώστε όσο το δυνατόν πιο έξυπνα τις βαλίτσες σας ώστε να μη κουβαλήσετε όλη σας τη ντουλάπα.
2-3 διαφορετικά μαγιό για το κάθε μέλος της οικογένειας(γυναίκες και κοριτσάκια ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να μη στεγνώνει το μαγιό επάνω σας), πετσέτες θαλάσσης για όλους, ρούχα παραλίας (μη πηγαινο-έρχεστε από το δωμάτιο στην παραλία και τούμπαλιν με το μαγιό), σαγιονάρες και αντιηλιακά είναι τα must have.
 Από εκεί κι έπειτα, επιλέξτε άνετα και ευκολοφόρετα ρούχα για βραδινές καλοκαιρινές βόλτες.
Αν και για εσάς μπορείτε να πάρετε λίγα κομμάτια, εύκολο να συνδυαστούν μεταξύ τους για 2 διαφορετικές εμφανίσεις με το ίδιο παντελόνι για παράδειγμα, στων παιδιών τα ρούχα τα πράγματα είναι διαφορετικά. Υπολογίστε 1-2 αλλαξιές ρούχων παραπάνω απ όσα αναμένετε να χρειαστούν.


Πως ντυνόμαστε στις διακοπές;




Ο γενικός κανόνας είναι να μη φοράμε μαύρα ή άλλα σκουρόχρωμα ρούχα κατά τη διάρκεια της ημέρας καθώς η ηλιακή ακτινοβολία αρέσκεται στα ρούχα αυτά και ζεσταινόμαστε ακόμα περισσότερο.

Κίτρινα και πορτοκαλί ρούχα «τραβάνε» τα έντονα και κινδυνεύουμε από τα τσιμπήματά τους.

Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ συνίστανται ρούχα που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του σώματος για τον ίδιο λόγο αλλά όλοι ξέρουμε πως είναι αδύνατον να είμαστε έτσι ντυμένοι Ιούλιο και Αύγουστο!

Βρέφη, παιδιά αλλά και ενήλικες πρέπει να προστατεύουν τον εαυτό τους με καπέλο καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Παιδιά από 1,5-2 ετών πρέπει να φοράνε ΚΑΙ γυαλιά ηλίου κατά την έκθεσή τους στον ήλιο.

Για όλες τις υπόλοιπες ώρες ενήλικες και παιδιά πρέπει να επιλέγουν ευκολοφόρετα ρούχα, άνετα που ούτε τους ζεσταίνουν ούτε κρυώνουν με αυτά. Διακοπές είστε, μη πιέζεστε με το 2 νούμερα μικρότερο jean σορτσάκι σας!

Μωρό και παραλία


-Πολλές ενθουσιασμένες νέες μαμάδες (που δεν έχουν ιδέα τι τις περιμένει δηλαδή) ανυπομονούν για την 1η βουτιά στην θάλασσα!
Εκτός απ το προφανές, ότι δηλαδή καλό θα ήταν να ρωτήσουν πρώτα τον παιδίατρο για το σε ποια ηλικία μπορεί το μωρό να απολαύσει το θαλασσινό νερό, εννοείται πως πρέπει να πάνε σε παραλία με καθαρά νερά. Τα τελευταία χρόνια, γνωστοποιούνται οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι στις ελληνικές θάλασσες οπότε έχετε πλήρη γνώση. Μη μπερδεύεστε με τις γαλάζιες σημαίες. Αυτές αφορούν μια σειρά προδιαγραφών, όχι μόνο την καθαρότητα των νερών. Αν δηλαδή μια παραλία με νερό κρύσταλλο δεν έχει λάβει γαλάζια σημαία, δεν σημαίνει πως δεν είναι καθαρή αλλά πως ενδεχομένως είναι ανοργάνωτη ή χωρίς ναυαγοσώστη.



-Η πλειοψηφία των μωρών αγαπούν το νερό. Αν παρ ελπίδα το μωρό κλαίει και δεν είναι καθόλου ευχαριστημένο μέσα στη θάλασσα, μην επιμείνετε.

-Τα παιδιά (αλλά και οι ενήλικες) πρέπει να βάζουν αντιηλιακό μισή περίπου ώρα πριν την έκθεση στον ήλιο, σε όλα τα ακάλυπτα σημεία σώματος και προσώπου.
Ανανεώνετε το αντιηλιακό κάθε φορά που βρέχεστε ή έπειτα από 2 ώρες ακόμα κι αν είστε στη σκιά. Τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με παιδίατρο και φαρμακοποιό, οι περισσότερες εταιρίες έχουν αφαιρέσει τα πολλά χημικά απ τα αντιηλιακά τους και χρησιμοποιούν φυσικά φίλτρα. Ως εκ τούτου, έχει εκλείψει και η αντίληψη πως όσο περισσότεροι βαθμοί προστασίας, τόσο πιο πολλά χημικά. Για τον μπέμπη, ο παιδίατρος συνέστησε frezyderm 50spf με φυσικά φίλτρα. Η αλήθεια είναι πως το συγκεκριμένο προϊόν συνίσταται από 12 μηνών και άνω, ενώ το spf25 για βρέφη επομένως μιας και δεν θα πάμε παραλία φέτος αλλά θα αρκεστούμε σε βολτούλες, θα προτιμήσουμε τον χαμηλό δείκτη προστασίας.




-Κεφάλαιο After sun. Αν θεωρείτε υπερβολή την αγορά ενός τέτοιου προιόντος, χρησιμοποιήστε μια ενυδατική κρέμα προσώπου και σώματος ιδανική για όλη την οικογένεια. Στο μωρό, χρησιμοποιήστε την ενυδατική βρεφών που έχετε ήδη!

-Φοράτε πάντα ρούχα και καπέλο στα παιδιά κατά τη διαδρομή προς την παραλία (ναι, και για 30  μέτρα).

-Μέσα και έξω απ τη θάλασσα τα μωρά να φοράνε καπέλο. Το ίδιο συνίσταται και για μικρά παιδιά που δεν επιδίδονται σε διαγωνισμό βουτιάς και έχουν το κεφάλι τους μονίμως εκτός νερού, εκτεθειμένο στον καυτό ήλιο. Συνίσταται δε, να το βρέχετε κάθε τόσο και να τους το φοράτε βρεγμένο. Δεν τους αρέσει, αλλά τι απ αυτά που τους κάνει καλό τους αρέσει;




-Οι γιατροί αναφέρουν πως τα μωρά πρέπει να αποφεύγουν πλήρως τις ώρες που ο ήλιος καίει, δηλαδή από τις 10.30 έως τις 17.00. Αν αναλογιστείτε το πόσο κρύα είναι η θάλασσα πριν τις 10.30, θα υποθέσετε πως μένει το απόγευμα μόνο για να κάνει μπάνιο το μωρό.


-Μόλις ολοκληρωθεί η βουτιά του νεότερου μέλους της οικογένειάς σας, αφαιρέστε του το μαγιό και ξεπλύνετέ το με νερό βρύσης (ειδικά τα κορίτσια και ειδικά την ευαίσθητη περιοχή τους!). Φορέστε τους την πάνα τους και ανοιχτόχρωμα ρούχα.
Βάλτε τους αντιηλιακό στα εκτεθειμένα μέρη προσώπου και σώματος, ξαναφορέστε του το καπέλο του και βάλτε το να παίξει στη σκιά.




-Για μαγιό βρεφών, υπάρχουν 4 επιλογές. Τα κανονικά μαγιό, τα ολόσωμα μαγιό με προστασία απ την ηλιακή ακτινοβολία, τα μαγιό- πάνα που πλένεται και τα μαγιό πάνα μιας χρήσης. 
-Για τα μεγαλύτερα παιδάκια επιλέξτε παπούτσια παραλίας, είτε τα τύπου crocs είτε τα κλειστά ελαφριά παπουτσάκια με τα οποία μπορεί και να κολυμπά. Έτσι θα αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις από αδέσποτα γυαλιά που κυκλοφορούν στις ελληνικές παραλίες.





-Για τα μωρά έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε σωσίβιο και βρεφική σαμπρέλα. Το 2ο έχει καθισματάκι και κατά τη γνώμη μου είναι πιο εύκολο για τους γονείς να ελέγχουν την πλεύση του βρέφους. Τα μεγαλύτερα παιδιά πρέπει να έχουν μπρατσάκια ανάλογα με την ηλικία τους και να φροντίσετε να είναι σωστά φουσκωμένα, ούτε πολύ ούτε λίγο για τη μέγιστη ασφάλεια.




-Μην αφήνετε τα παιδιά να κολυμπούν ή να παίζουν στην ακροθαλασσιά χωρίς ασταμάτητη επίβλεψη.

-Τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν στο εμπόριο τέντες θαλάσσης, ειδικές για τα μωρά ώστε να παίζουν ή να ξαπλώνουν εκεί όσο το δυνατόν πιο ασφαλή απ την ηλιακή προστασία.




-Έχετε μαζί σας νερό (αν πρόκειται για μη οργανωμένη παραλία)και σνακ (όπως φρούτα) καθώς και το φαγητό του μωρού (αν πρόκειται να περάσετε όλη μέρα στην παραλία). Εννοείται πως πρέπει να έχετε μεριμνήσει για το πόσες πάνες θα χρειαστείτε καθώς και για  μωρομάντηλα, την εύκολη λύση στο καθάρισμα του μωρού.


Αντικουνουπικά: Πρόληψη και ανακούφιση


Η μεγάλη πληγή των τελευταίων ετών είναι πως λόγω έλλειψης κονδυλίων δεν πραγματοποιούνται αεροψεκασμοί, με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν πολλά μολυνσμένα κουνούπια που ταλαιπωρούν πολύ εμάς, φανταστείτε λοιπόν πόσο περισσότερο τα παιδιά μας.

Όπως έχω ήδη αναφέρει, για τα βρέφη δεν ενδείκνυνται φαρμακευτικά προϊόντα πρόληψης. Μπορείτε όμως να τοποθετείτε αυτοκόλλητα σιτρονέλας έξω απ τα ρούχα τους σε σημείο που δεν προσεγγίζουν με τα χεράκια τους (πχ πλάτη), στο καρότσι, στην πάντα της κούνιας ή στο πλαί του στρώματός τους.



Χρησιμοποιείτε οπωσδήποτε κουνουπιέρες τόσο στην κούνια όσο και στο καρότσι καθώς και σίτες στα παράθυρα και τις πόρτες, ενώ ηλεκτρικές συσκευές απώθησης να χρησιμοποιείτε μόνο εάν ο χώρος αερίζεται επαρκώς. Μη χρησιμοποιείτε δηλαδή με κλειστά παράθυρα ακόμα και αν πρόκειται για τα άοσμα νέας γενιάς!
Για τα μεγαλύτερα παιδάκια (και τα πολύ μεγαλύτερα επίσης!), χρησιμοποιείστε προιόντα crilen της Frezyderm, με κορυφαίο προιον, τον αφρό!




Αν – παρ ελπίδα- το παιδί φέρει τσιμπήματα (ακόμα και όχι από κουνούπι αλλά από τσούχτρα ή άλλο έντομο), χρησιμοποιείστε το gel after nip crilen της frezyderm.
Για σοβαρές καταστάσεις, όπως μολυσμένο κουνούπι, πιθανότατα θα χρειαστείτε φαρμακευτική αλοιφή με κορτιζόνη, όπως η fucicort. Προσοχή! Ενημερωθείτε απ τον παιδίατρο ή τον φαρμακοποιό σας για τυχόν ηλικιακό περιορισμό κ τρόπο χρήσης!


Το φαρμακείο των διακοπών!

Δεν είναι φάρμακα αλλά είναι απολύτως αναγκαία στα ταξίδια σας. Τα πρώτα που θα βάλετε στη βαλίτσα σας, είναι τα ασφαλιστικά βιβλιάρια όλων των μελών καθώς και τα βιβλιάρια υγείας των παιδιών. Δεν πάτε πουθενά χωρίς αυτά!
Εννοείται πως έχετε το τηλέφωνο του παιδιάτρου σας αποθηκευμένο στο κινητό σας αλλά ψάξτε, βρείτε και εκτυπώστε χάρτη που δείχνει τα κέντρα υγείας και τα νοσοκομεία της περιοχής που θα επισκεφθείτε.
Ανάλογα με τις ανάγκες της οικογένειάς σας, οφείλετε να δημιουργήσετε το φαρμακείο των διακοπών. Ειδικά εάν ο προορισμός σας είναι μακριά απ το τελευταίο φαρμακείο, πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για παν ενδεχόμενο!
Παρακάτω θα σας παραθέσω μια λίστα με –ενδεχομένως- υπερβολές αλλά με αυτή ανά χείρας, επισκεφθείτε τον φαρμακοποιό σας και ζητήστε του να φτιάξετε μαζί ένα πλήρες φαρμακείο, προσαρμοσμένο στις ανάγκες της οικογένειάς σας!






Ενδεικτικά:
- Απλούς επιδέσμους
- Γάζες
- Αυτοκόλλητη ταινία
- Ψαλίδι και τσιμπιδάκι
- Οξυζενέ για τον καθαρισμό των πληγών
-Τοπική αντιβιοτική αλοιφή που αποτρέπει τυχόν λοιμώξεις σε μικρές πληγές και εκδορές
- Ελαστικό επίδεσμο που θα βοηθήσει σε περίπτωση διαστρέμματος ή κάκωσης
- Ένα απλό αντιπυρετικό - αναλγητικό φάρμακο, για την περίπτωση που κάποιο μέλος της οικογένειας παρουσιάσει πυρετό ή πόνο (παρακεταμόλη)
- Θερμόμετρο
- Εντομοαπωθητικό
- Μία αντιφλεγμονώδη αλοιφή
- Αντισταμινική αλοιφή για την αντιμετώπιση των αλλεργικών αντιδράσεων και του κνησμού που προκαλεί το τσίμπημα από έντομα, τσούχτρες κ.λπ.
- Τοπική στεροειδή κρέμα για τα δερματικά εξανθήματα ή τα ηλιακά εγκαύματα
- Παγοκύστες ή πετσέτες για κομπρέσες
- Σκεύασμα κατά της ναυτίας (δραμαμίνη)
- Ένεση κορτιζόνης, για αλλεργικά άτομα. Για ελαφρές τοπικές αλλεργίες θα πρέπει να υπάρχει μια κορτιζονούχα αλοιφή.
Τέλος, αν κάποιος πάσχει από ένα χρόνιο νόσημα επιβάλλεται να έχει μαζί του τα κατάλληλα φάρμακα που του έχει χορηγήσει ο θεράπων ιατρός του.



Η βαλίτσα των διακοπών





Ο μεγάλος μπελάς της μαμάς! Τρόμος μη ξεχάσει κάτι σημαντικό, χρήση ανωτέρων μαθηματικών για να χωρέσουν όλα στις βαλίτσες (σ.σ. το αντίστοιχο πρόβλημα έχει ο μπαμπάς για να τα χωρέσει όλα στο αυτοκίνητο!)!
Οι λίστες σώζουν και σε αυτή την περίπτωση. Οι βασικές κατηγορίες είναι οι εξής:

-Εσώρουχα
-Ιματισμός
-Ρούχα ύπνου
-Ρούχα παραλίας
-Καθημερινά ρούχα
-Επίσημα ρούχα (οι γάμοι, οι βαπτίσεις, τα party και οι εκδηλώσεις που λέγαμε νωρίτερα!)
-Υποδήματα
-Αξεσουάρ
-Καλλυντικά
-SOS!


Με αυτή τη λίστα, φτιάχνετε υπο-λίστες με τα δικά σας αναγκαία. Ιδανικά, τα σημειώνετε αναλυτικά. Για παράδειγμα, κάτω απ τη στήλη «καθημερινά ρούχα» σημειώστε «μπλέ κολάν+λευκό –μπλέ μπλουζάκι». Έτσι, όταν έρθει η ώρα της βαλίτσας απλώνετε απλά το χεράκι στη ντουλάπα, εναποθέτετε στη βαλίτσα και είστε έτοιμες!
Στα παιδιά, παίρνω μαζί τις δικές τους πετσέτες και μπουρνούζια (αν έχετε ευαισθησίες καλό θα ήταν και εσείς οι γυναίκες να πάρετε μαζί σας δική σας πετσέτα εάν πάτε σε ξενοδοχείο) οπότε μπαίνουν και αυτά στη λίστα.
Εσώρουχα θεωρητικά υπολογίστε ένα την ημέρα. Αν είστε σε διαδικασία διακοπής πάνας, περαστικά σας, κάντε τα τουλάχιστον x2!
Στα ρούχα παραλίας, υπολογίστε ρούχα μόνο για αυτή ώστε να φορεθούν πάνω από 2-3 φορές καθώς και την πετσέτα θαλάσσης του καθενός!
Στα αξεσουάρ, μη ξεχάσετε τα κοκκαλάκια της κόρης σας ενώ στα καλλυντικά είναι το σαμπουάν , το αφρόλουτρο, η χτένα, το ψαλιδάκι για τα νύχια κ.α.
Τα sos αναρωτιέστε τι είναι; Α σίγουρα έχετε και εσείς τέτοια! Το μαξιλάρι του παιδιού (αν είναι μικρό και δεν χρησιμοποιεί κανονικό) ή το κουκλάκι του ύπνου. Εμείς μια φορά δεν το πήραμε μαζί και τρομάξαμε να την κοιμίσουμε! Κάντε τη χάρη στον εαυτό σας και ΜΗ τα ξεχάσετε τα SOS σας!

Η σειρά




Αν δεν πηγαίνετε σε δικό σας σπίτι όπου μόλις φτάσετε θα αδειάσετε τις βαλίτσες και θα απολαύσετε τις διακοπές σας, θεωρήστε φρόνιμο να γεμίσετε τις βαλίτσες με μέθοδο.
Για παράδειγμα, κάτω κάτω θα βάλετε τις extra αλλαξιές που έχω ήδη αναφέρει σε άλλο κεφάλαιο. Έπειτα θα συνεχίσετε μια στοίβα με τα ρούχα ύπνου και δίπλα μια στοίβα με τα καθημερινά. Στις άκρες θα βάλετε τα εσώρουχα και πάνω πάνω τα επίσημα ρούχα ώστε να τα αφαιρέσετε και να τα κρεμάσετε μόλις φτάσετε για να μη τσαλακωθούν επιπλέον.

Καλό θα ήταν, τα ρούχα παραλίας όλων των μελών να είναι σε έναν σάκο όλα μαζί, όπως και τα υποδήματά σας!
Ομοίως, φτιάξτε 2 νεσεσέρ, ένα για τον ενήλικο πληθυσμό  και ένα για τα παιδιά.

Στα αξεσουάρ θεωρείστε τις ζώνες των παντελονιών. Ξέρετε πόση γκρίνια θα γλιτώσετε αν ΔΕΝ πάρετε μαζί ζώνη; Δράμα! Η λύση ΔΕΝ είναι να φτιάχνουν μόνοι τους τη βαλίτσα τους (οι σύζυγοι ντε!) γιατί θα ακούσετε «Ναι αλλά και εσύ δεν μου το θύμισες!» άρα πάλι εσείς θα φταίτε!

Αν πηγαίνετε σε ξενοδοχείο, μεριμνήστε να πάρετε ένα αντιολισθητικό πατάκι για τη ντουζιέρα ώστε να μη πατάτε ξυπόλητοι (ειδικά τα παιδιά) σε δημόσιας χρήσης ντουζιέρα. Αν θέλετε να το αποφύγετε, κάντε ντουζ με τις σαγιονάρες σας!

Πάρτε μαζί σας ένα βραδινό τσαντάκι αν το επιθυμείτε αλλά εκ πείρας μιλώντας, οι μαμάδες καλό θα ήταν να αρκούνται σε μια μεγάλη γυναικεία τσάντα που εν δυνάμει θεωρείται και βαλίτσα! Το νερό της μεγάλης, το μπιμπερό και η πιπίλα του μωρού, το κινητό, οι ζακέτες, χαρτομάντηλα, μωρομάντηλα, τσίχλες, αναλγητικά, γυαλιά ηλίου, αντιηλιακά, αντικουνουπικά… Δεν τελείωσα, αλλά πήρατε μια γεύση!

Μη ξεχάσετε να σημειώσετε και τα δικά σας SOS! Φορτιστές, βιβλία (αν προλάβετε να διαβάσετε δηλαδή κάποτε) κ.α.

Ζητήστε απ τα μεγαλύτερα παιδιά να επιλέξουν λίγα παιχνίδια που επιθυμούν να πάρουν μαζί. Ενθαρύνετέ τα ώστε να κάνουν σωστές επιλογές, παιχνίδια δηλαδή που όντως αρέσκονται να παίζουν μαζί τους. Πάρτε εσείς τα αγαπημένα παιχνίδια του μωρού. Μη ξεχάσετε τα μασητικά! Βάλτε τα όλα μαζί σε μια βαλιτσούλα!
Μη ξεχάσετε να τους αγοράσετε βιβλία ασκήσεων ανάλογα με την ηλικία τους! Θυμάμαι πάντα ευχάριστα τις «Διακοπές» που είχαμε εμείς σαν παιδιά! Μη τα πιέζετε να κάνουν ασκήσεις αν δεν το επιθυμούν (ιδίως τα αγόρια).


Το… νοικοκυριό ενός μωρού!





Τα έχω ήδη αναφέρει απ’ έξω απ’ έξω αλλά θα τα γράψω και αναλυτικά. Όχι για να τρομάξετε αλλά για να προετοιμαστείτε –κυρίως- ψυχολογικά!

Ένα μωρό έως 6 μηνών χρειάζεται:


Αποστειρωτής – μπιμπερό – πιπίλες – πιατάκι – κουταλάκι
Γάλα – κρέμα
Θερμός
Θήκες για δόσεις γάλακτος
Θήκες πιπίλας
Είδη ατομικής υγιεινής  (καλλυντικά – βούρτσα- ψαλιδάκι κ.α.)
Είδη καθαρισμού μπιμπερό – σκευών μωρού
Καρότσι
Κουβέρτα για το καρότσι
Κουνουπιέρα για το καρότσι
Μπανιερό και κάθισμα για αυτό
Πάνες και μωρομάντηλα
Παιχνίδια (π.χ., κρεμαστά στο καρότσι)
Παρκοκρέβατο και στρώμα ύπνου για αυτό
Ρούχα- σαλιάρες- πετσέτες- πανάκια- πανούλες
Σεντόνια
Στρωματάκι – αλλαξιέρα και σελτεδάκια


Ένα παιδί από 6 μηνών και άνω χρειάζεται τα ίδια με τα από πάνω εκτός από αποστειρωτή. Στη θέση του μπαίνουν τα σκεύη προετοιμασίας γεύματος, δηλαδή κατσαρολάκι και μπλέντερ.

Αν πάτε σε ξενοδοχείο και όχι σε σπίτι ή σε δωμάτιο με κουζινάκι από 0 έως τα παιδιά να μη θέλουν ζεστό γάλα, θα πρέπει να πάρετε μαζί και καμινέτο για να βράζετε το νερό για το γάλα του ή να ζεσταίνετε το φρέσκο γάλα. Δε θέλω να σας πληγώσω αλλά σε ξενοδοχείο θα ταλαιπωρηθείτε πολύ με μωρό. Θα πρέπει να πάρετε μαζί μέχρι και μαχαίρι για τα φρούτα. Αφήστε που δεν είναι καθόλου υγιεινό να πλένετε μπιμπερό στο νεροχύτη του μπάνιου!

Α, φυσικά αν είστε σε διαδικασία διακοπής της πάνας, πρέπει να πάρετε μαζί σας το γιο-γιο ή το καθισματάκι λεκάνης (το 2ο αποφύγετέ το εάν δεν πηγαίνετε σε δικό σας σπίτι).
Κάπου εδώ, να σημειώσω πως είναι ιδανικό να κουβαλήσετε μαζί και τα υγρά χλωριούχα μαντήλια καθαρισμού επιφανειών ώστε ακόμα κι αν το μπάνιο έχει καθαριστεί απ την υπηρεσία καθαριότητας της εγκατάστασης να περάσετε ακόμα ένα χεράκι (ξέρω, υπερβολική αλλά το σφουγγάρι που καθάρισε τη δική σας λεκάνη, καθάρισε και τις λεκάνες των άλλων δωματίων!).

Σας έχω αποτελειώσει; Όχι ακόμα! Ακολουθεί το φόρτωμα του αυτοκινήτου!

Στο αυτοκίνητο!





Ο σύζυγός μου (αλλά και η μαμά μου) έχουν αναγάγει το σωστό φόρτωμα του αυτοκινήτου σε επιστήμη!
Θα πρέπει να ρίξετε μια προσεκτική ματιά στο σχέδιο του πορτ μπαγκάζ. Το δικό μας, για παράδειγμα, στο βάθος έχει μικρότερο χώρο λόγω των 2 πίσω τροχών. Σε αυτό τον χώρο όμως, χωράνε ιδανικά το καρότσι και το παρκοκρέβατο! Για την ακρίβεια, το καρότσι πάνω απ το παρκοκρέβατο! Άρα μόλις τακτοποιήθηκαν 2 απ τα ογκώδη πράγματα.
Ακολουθούν οι βαλίτσες της οικογένειας. Μπροστά μπροστά τοποθετήστε ότι τσάντα υπάρχει. Αποστειρωτές, νεσεσέρ, σακίδια κ.α. Βολέψτε ιδανικά τα «ατσούμπαλα» είδη, όπως το μπανιερό, κάνοντάς το «καπέλο» σε σάκους ή τσάντες.
Το super σενάριο θα είναι στην καμπίνα των επιβατών να μην υπάρχουν αποσκευές, τσαντούλες και τσαντάκια. Έχοντας μικρά παιδιά, αυτό δεν μπορεί να αποφευχθεί. Ακόμα κι αν διαθέτετε ΚΑΙ μπαγκαζιέρα, πάλι την τσάντα αλλαγής, μια τσάντα με νερό και σνάκ αλλά και το σακίδιο με τα παιχνίδια των παιδιών δεν είναι εύκολο να μην υπάρχουν στην καμπίνα των επιβατών. Φροντίστε να μην είναι βαριά, να είναι σε όσο το δυνατό σε πιο ασφαλές σημείο και αυτό με τις φορτωμένες εταζέρες πίσω απ τα προσκέφαλα των πίσω επιβατών να το ξεχάσετε!




Φροντίστε για το καλό όλων τα παιδιά να απασχολούνται στα οδικά ταξίδια όσο το δυνατόν καλύτερα ώστε να αποφευχθεί η γκρίνια που ενοχλεί τον οδηγό απ το να έχει την προσοχή του στραμένη στον δρόμο! Ο συνοδηγός, έχει τον δύσκολο ρόλο να κρατήσει τα παιδιά άνετα και απασχολημένα.

Αν τα παιδιά είναι μικρά και το ταξίδι μεγάλο, φροντίστε να ταξιδέψετε ώρες που τα παιδιά κοιμούνται. Ιδανικά, το βράδυ που κοιμούνται περισσότερες ώρες. Με το μωρό δεν θα έχετε ιδιαίτερο πρόβλημα αλλά φροντίστε να κάνετε στάση κάθε 2 ώρες ώστε να το βγάζετε απ το καθισματάκι του, να τεντώνεται και να χαϊδεύετε την πλατούλα του να ξε-πιαστεί.
Δυστυχώς, όσο μεγαλώνουν τα παιδιά, κάπου εκεί στα 5 έτη, που τα καθίσματά τους δεν είναι ανακλινόμενα αλλά και τα παιδιά δεν είναι αρκετά μεγάλα ώστε να κοιμούνται παντού και με όποιες συνθήκες, να ξέρετε πως ακόμα και αν νυστάζουν θα δυσκολευούν πολύ να κοιμηθούν. Λύση σε αυτό δεν έχω δυστυχώς.
Αυτές οι ηλικίες λοιπόν, σε αντίθεση με τα μωρά, καλό θα ήταν να ταξιδεύουν πρωί.
Θα σας ταράξουν στο «πότε θα φτάσουμε», «θέλω τσίσα», «πεινάω», «πιάστηκε το πόδι μου» αλλά εσείς θα παίρνετε βαθιά ανάσα, θα σκέφτεστε τον προορισμό και θα σκαρώνετε παιχνίδια για να τα απασχολείτε.
Ένα παιχνίδι είναι να μαντεύουν τα παιδιά τι χρώμα θα έχει το επόμενο αυτοκίνητο που θα συναντήσετε στην πορεία σας ενώ τα μεγαλύτερα με τι γράμμα θα αρχίζει ή με τι αριθμό θα τελειώνει η πινακίδα του προπορευόμενου αυτοκινήτου.
Αν έχει σύννεφα ο ουρανός, ζητήστε τους να σας πουν με τι μοιάζει το σύννεφο στα δεξιά σας (ακόμα θυμάμαι έναν λευκό συννεφένιο δράκο!).
Να τους λέτε τις πόλεις που περνάτε και αυτές που ακολουθούν. Για κάποιο λόγο τους αρέσει!
Γενικώς, πάρτε κουράγιο (και καραμέλες για τον λαιμό!), δεν θα κλείσετε το στόμα σας!
Εξοπλιστείτε με θήκες καθίσματος στις οποίες μπορούν να έχουν είδη ζωγραφικής ή τοποθετείται tablet για παρακολούθηση παιδικού.





Ζητήστε τους να παίξουν με τα παιχνίδια τους.
Να είστε προετοιμασμένοι για στάσεις, είτε για φυσική ανάγκη, είτε για σνακ και τάισμα είτε για ξεμούδιασμα!


Προετοιμασία αυτοκινήτου

Δεν φεύγουμε ταξίδι αν δεν κάνουμε service το αυτοκίνητό μας, εάν δεν ελέγξουμε τα ελαστικά και εάν δεν το καθαρίσουμε σχολαστικά. Όταν γνωρίζουμε πως έχει κάποιο πρόβλημα, φροντίζουμε να μπορούμε να το λύσουμε ανά πάσα στιγμή (λάδι/νερό).


Ταξίδι με πλοίο


Εάν ταξιδεύετε με πλοίο, φροντίστε να περάσει το ταξίδι όσο πιο άνετα.
Έχετε μαζί σας έναν σάκο με τα είδη πρώτης ζήτησης. Ζακέτες για όλους, αλλαξιές για το μωρό και το/α μεγαλύτερο/α παιδί/ά, το φαγητό του μωρού (υπάρχουν έτοιμα γεύματα για μωρά που σε τέτοια ταξίδια δίνουν τη λύση. Δε πειράζει για 1 φορά!), είδη υγιεινής (πάνες/μωρομάντηλα/χαρτομάντηλα) και είδη απασχόλησης! Εάν το ταξίδι είναι μακρύ και διανυκτερεύσετε σε καμπίνα, θα χρειαστείτε άνετα ρούχα για να κοιμηθούν τα παιδιά.


Ταξίδι με αεροπλάνο

Έχετε μαζί σας ζακετούλες για τα παιδιά, τσίχλες για τα μεγαλύτερα και πιπίλα για τα μικρότερα παιδιά ώστε να μη βουλώσουν τα αυτιά τους κατά την πτήση.
Αν το ταξίδι είναι μεγάλο, στην αποσκευή καμπίνας πρέπει να έχετε μια αλλαξιά τουλάχιστον για το μωρό, είδη υγιεινής και να έχετε μεριμνήσει για τα γεύματά του.




Συμβουλές!





Μην αμελήσετε να ξεκουραστείτε! Με τον όρο «ξεκούραση» δεν εννοώ αυτό που υποθέτετε. Μια μαμά δεν ξεκουράζεται ούτε στις διακοπές (εκτός κι αν μείνει σε ξενοδοχείο και έχει νταντά!). Ξεκούραση (ψυχική) είναι και η αλλαγή της καθημερινότητας. Είτε αυτή έγγυται σε αλλαγή περιβάλλοντος, είτε σε αλλαγή ωραρίου, είτε περισσότερες ώρες ως οικογένεια, είτε συναναστροφή με νέους φίλους ή συγγενείς που δε βλέπουμε συχνά!

Ποτέ δεν θα έχετε επιτύχει το ιδανικό. Κάτι θα ξεχάσετε, κάτι θα πληρώσετε ακριβότερο, κάτι κουραστικό θα κάνετε, ίσως ταλαιπωρηθείτε αλλά μη ξεχνάτε πως είμαστε γονείς. Και αν κάτι είναι οι γονείς, αυτό είναι δημιουργοί αναμνήσεων! Οι διακοπές λοιπόν, όπως κι αν τις κάνετε, θα είναι για τα παιδιά σας μια ευχάριστη ανάμνηση!




Το καλοκαίρι είναι ευκαιρία για τις αγχώδης και ψυχαναγκαστικές / υπερπροστατευτικές μαμάδες σαν του λόγου μου να κάνουν πράγματα με τα παιδιά που δεν θα τα κάνουν κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης χρονιάς!
Να κάνουν περιπάτους στη φύση, να κοιτάξουν τα αστέρια (έχετε δει Αυγουστιάτικο ουρανό σε χωριό;), να ακούσουν το τραγούδι της θάλασσας το βράδυ, να κάνουν καινούργιους φίλους (μικροί – μεγάλοι), να κάνουν water sports, να γνωρίσουν ανθρώπους από άλλη χώρα, να τα αφήσουν να πάνε στην παιδική χαρά χωρίς να είναι παρούσες ουρλιάζοντας ώστε να αποφευχθεί η παραμικρή γρατσουνιά.
Δε μου αρέσει που το παραδέχομαι, αλλά τα παιδιά είναι πιο ευτυχισμένα χωρίς την υστερική μαμά. Αν είστε μια τέτοια, κάντε 2 βήματα πίσω και αφήστε τον μπαμπά να χει το νου του. Σε αυτά είναι καλύτεροι!


Δυστυχώς δεν έχω εμπειρία camping (ή άλλης εναλλακτικής μορφής διακοπών) ή παιδική κατασκήνωση να μοιραστώ μαζί σας! Αν έχω ξεχάσει κάτι, θα χαρώ να το δω στα σχόλια!


Καλό προγραμματισμό διακοπών! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου