Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2016

Θρεπτική & νόστιμη σπανακόπιτα απ τα χεράκια σας!

Ποιος είπε πως μόνο όσες μπορούν να ανοίξουν φύλλο πρέπει να φτιάχνουν πίτες; Σίγουρα όχι εγώ! Στην αγορά υπάρχουν ποιοτικά φύλλα για πίτες που είναι ΣΑΝ τα χειροποίητα της μαμάς και της γιαγιάς (και ΔΕΝ είναι των μεγάλων εταιριών!). Μπορείτε να τα επιλέξετε και να τα γεμίσετε με εξαιρετικούς συνδυασμούς υλικών προσφέροντας στην οικογένειά σας νόστιμες και θρεπτικές πιτούλες χωρίς τον κόπο του ανοίγματος φύλλου!

Μοιράζομαι μαζί σας την δική μου συνταγή για χορτόπιτα. Σίγουρα δεν είναι σα της γιαγιάς μου, πλησιάζει της μαμάς μου μα είναι κλάσεις ανώτερη μιας έτοιμης κατεψυγμένης πίτας!

Ανάλογα με την εποχή, μπορείτε να προσθέσετε χορταρικά για πιο πλούσια γεύση. Εάν είναι εποχή χωρίς πολλά χόρτα, βασιστείτε στα μυρωδικά και πάλι θα ανταμειφθείτε!


Υλικά:

1 πακέτο φύλλο Ζαγορίσιο για πίτα (το βρίσκεται και στα μεγάλα super markets)
Σπανάκι
Σέσκουλα (και μυρώνια, και καυκαλίθρες, και λάπατα, και παπαρούνες και ότι βάλει ο νους!)
2 πράσα
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
1 ματσάκι μαϊντανό
1/2 ματσάκι άνηθο
Φέτα (κατά βούληση- 200/250γρ. είναι αρκετά!)
2-3 κουταλιές της σούπας ρύζι
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο


Εκτέλεση:

Πλένετε, καθαρίζετε και κόβετε τα χόρτα σας




Τα τοποθετείτε σε σουρωτήρι, αλατίζετε και "ζυμώνετε" ώστε να φύγει η πικρίλα. Αφήνετε στο σουρωτήρι μέχρι να έρθει η ώρα της γέμισης



Αυτό το ζουμάκι, ΔΕΝ το θέλουμε στην πίτα μας!

Κόβουμε σε ροδέλες πράσα και φρέσκα κρεμμυδάκια ενώ ψιλοκόβετε τον μαϊντανό και τον άνηθο!



Προσθέτετε όλα τα μυρωδικά στα χορταρικά αφού έχετε αφαιρέσει όλο το περιττό υγρό.

Τρίβετε τη φέτα στο μείγμα της γέμισης, αλατίζετε ελάχιστα και τρίβετε μαύρο πιπέρι. Προσθέτετε και το ρύζι, πλυμένο. Ανακατεύετε να ενωθούν τα υλικά. Αφήνετε στην άκρη.


Λαδώνετε το ταψί σας με τη βοήθεια ενός πινέλου. Ξεκινάτε να τοποθετείτε τα φύλλα στο ταψί, χωρίς να ξεχνάτε να λαδώσετε κάθε φύλλο με μπόλικο ελαιόλαδο. Εάν η συσκευασία έχει 9 φύλλα, βάζετε 6 κάτω και προσθέτετε τη γέμιση.




Γυρνάτε τα φύλλα που περισσεύουν πάνω απ τη γέμιση χωρίς να ξεχνάτε να λαδώνετε και έπειτα συνεχίζετε με τα υπόλοιπα 3 φύλλα της συσκευασίας, πάντα λαδώνοντας πριν τοποθετήσετε το επόμενο.

Με τη βοήθεια του πινέλου, λαδώνετε και σπρώχνετε προς τα μέσα το φύλλο ώστε να δημιουργηθεί ομοιόμορφη επιφάνεια.




Με ένα πριονωτό μαχαίρι, χαράζετε τα κομμάτια και αλείφετε την επιφάνεια με λίγο νεράκι. Βοηθάει στο να γίνει τραγανό το φυλλαράκι!



Ψήνετε την πίτα σας σε προθερμασμένο φούρνο στου 200 βαθμούς στις αντιστάσεις, μέχρι να ροδοκοκκινίσει το φυλλαράκι!




Καλή επιτυχία!  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου