Πέμπτη 2 Ιουνίου 2016

Διασκεδαστικά παιχνίδια για ταξίδι!



Ο Ιούνιος είναι εδώ και οι διακοπές ξεκινούν! Αποφασίσατε τον προορισμό, κάνατε κράτηση στο ξενοδοχείο, επιλέξατε ήδη τις δραστηριότητες που θα ακολουθήσετε, ψωνίσατε και είστε έτοιμες να γεμίσετε τις βαλίτσες σας! Τι γίνεται όμως με το ταξίδι αυτό καθεαυτό; Εάν έχετε ταξιδέψει ξανά με παιδιά, ξέρετε ακριβώς σε τι αναφέρομαι. Στην ερώτηση "πότε φτάνουμε;" που θα ακούσετε αμέτρητες φορές! Λίγο η ανυπομονησία, λίγο η έλλειψη της αίσθησης του χρόνο, λίγο η βαρεμάρα, κινδυνεύουν να ωθήσουν τα παιδιά σε παιχνίδι με τα νεύρα σας!


















Η λύση είναι μια. Αφιερώστε λίγο χρόνο ώστε όπως ακριβώς προετοιμάζεστε για όλα τα υπόλοιπα θέματα των διακοπών σας, να ασχοληθείτε και με την ενασχόληση των παιδιών στο αυτοκίνητο, στο πλοίο ή το αεροπλάνο. Έτσι, το ταξίδι θα κυλήσει ομαλά, χωρίς βαρεμάρα από την πλευρά των παιδιών και χωρίς εκνευρισμό για εσάς.







Οδικό ταξίδι


Τα περισσότερα ταξίδια περιλαμβάνουν διαδρομή με αυτοκίνητο. Για τα αμιγώς οδικά ταξίδια, ειδικά αυτά που αναμένεται να διαρκέσουν αρκετές ώρες, προετοιμάστε αρκετά παιχνίδια ώστε να τα εναλλάσσετε συχνά.




-"Πες τη μάρκα!"


Απ τα αγαπημένα θέματα των αγοριών, τα αυτοκίνητα, οι μάρκες και τα μοντέλα τους! Βάλτε τα να αναγνωρίζουν το προπορευόμενο όχημα.




-"Τι χρώμα ΘΑ είναι;"


Και μπορεί τα αγόρια να τρελαίνονται με τα μοντέλα των αυτοκινήτων αλλά τα κορίτσια αγαπούν τα χρώματα! Ένα ωραίο παιχνίδι είναι να ζητάτε απ τα παιδιά να μαντεύουν το χρώμα του επόμενου αυτοκίνητου που θα συναντήσετε μπροστά σας και κρατήστε σκορ!











-"Διάβασε την πινακίδα!"


Παιχνίδι για παιδιά νηπιαγωγείου και 1ης δημοτικού. Ζητήστε απ τα παιδιά να διαβάσουν τα γράμματα της πινακίδας του προπορευόμενου αυτοκινήτου πριν αναπτύξει ταχύτητα και χαθεί απ το οπτικό σας πεδίο. Απ τα μεγαλύτερα παιδιά, ζητήστε να βρουν το άρθροισμα των αριθμών της πινακίδας!




-"Φαντάσου τη φύση... αλλιώς!"


Ρωτήστε το παιδί με τι μοιάζει το σύννεφο που βλέπετε απ το παράθυρο. Ή εκείνο το μοναδικό




δέντρο επάνω στο βουνό. Τι σχήμα έχει εκείνο το χωριό που είναι σκαρφαλωμένο στην οροσειρά μπροστά σας; Τι χρώματα παίρνει η θάλασσα ανάλογα με τη θέση του ήλιου;




-"Πως τον λεν τον... οικισμό;"


Χρήσιμες ή άχρηστες πληροφορίες για κάθε χωριό ή πόλη που περνάτε, μπορεί να μη διατηρηθούν στη μνήμη του παιδιού αλλά σίγουρα θα ροκανίσουν τον χρόνο!















-"Βρες συνώνυμα!"


Διαβάστε μαζί τις πινακίδες. Ζητήστε απ τα παιδιά να βρουν συνώνυμα του χωριού, του οικισμού, της παραλίας ή του ποταμού που μόλις περάσατε. Είναι διασκεδαστικό και ακονίζει το μυαλό ακόμα κι όταν το αποτέλεσμα είναι αστείο!




-"Οι 20 ερωτήσεις"


Διαλέξτε ένα αντικείμενο, άνθρωπο, φρούτο, οτιδήποτε και δώστε στους υπόλοιπους συνταξιδιώτες σας την ευκαιρία να τη βρουν με 20 ερωτήσεις. Μοιάζει εύκολο, εκτός κι αν διαλέξει κάποιος κάτι περίεργο, όπως το όνομα ενός λιγότερο γνωστού ηθοποιού ή κάποιο περίεργο έντομο που δεν θα το βρει ποτέ κανείς.


-"Συνέχισε τη φράση"


Πείτε στα παιδιά τις πρώτες λέξεις μιας φράσης που γνωρίζουν καλά. Από ένα τραγούδι, από το αγαπημένο τους παιδικό πρόγραμμα, απ την καλοκαιρινή παράσταση του σχολείου, από κάποιο μάθημα της γλώσσας. Αυτά πρέπει να συνεχίσουν σωστά τη φράση.


Ταξίδι με πλοίο ή αεροπλάνο


Και σε αυτά τα ταξίδια, μπορείτε να παίξετε κάποια απ τα παραπάνω παιχνίδια. Αυτά τα μέσα μεταφοράς όμως, ενδείκνυνται περισσότερο για επιτραπέζια παιχνίδια (τα περισσότερα υπάρχουν και σε travel size), για παιχνίδια στα οποία απαιτείται η γραφή, η έντονη διαδραστικότητα και η ανάγνωση.









-Επιτραπέζια παιχνίδια


Αγοράστε κάποια απ τα αγαπημένα σας επιτραπέζια σε μέγεθος τσέπης. Θα σας συντροφεύσουν άλλωστε καθ όλη τη διάρκεια των διακοπών σας και όχι μόνο στο ταξίδι. Με αυτά θα κρατήσετε τα παιδιά για λίγο στην ξαπλώστρα της παραλίας ώστε να περάσει ο απαραίτητος χρόνος απ το σνακ στη βουτιά, θα παραμείνουν ήσυχα το μεσημέρι στο ξενοδοχείο και θα περάσετε ξεκαρδιστικά βράδια στο μπαλκόνι!


-Βιβλία & comics


Fan των βιβλίων, των υπέροχων εκδόσεων με δραστηριότητες ανάλογα με την ηλικία του παιδιού και των κλασσικών comics, δε θα μπορούσα παρά να σας συστήσω να προμηθευτείτε αρκετά από αυτά για τις διακοπές σας! Εκτός από τα βιβλία για εμάς τους ενήλικες, αν έχετε τη δική μου συνήθεια να μεγαλώνετε κάθε τόσο την παιδική βιβλιοθήκη με νέα "διαμαντάκια", είναι καλή ευκαιρία να αγοράσετε και στα παιδιά ένα νέο βιβλίο με όμορφα μηνύματα και πλούσια εικονογράφηση!

Μη λησμονήσετε να κάνετε έρευνα αγοράς και να διαλέξετε τα ιδανικότερα για το παιδί σας (η ηλικία, το φύλο και τα ενδιαφέροντά του, πρέπει να αποτελούν κριτήριο στην επιλογή) βιβλία δραστηριοτήτων. Το σχολείο δεν μου άρεσε αλλά κάθε καλοκαίρι ανυπομονούσα να αγοράσω τις "Διακοπές" και να λύσω κάθε γρίφο! Στην κόρη μου, παίρνω τέτοια βιβλία από πολύ μικρή. Φέτος, παρήγγειλα 3! Οι επιλογές είναι πολλές πια, το έργο μας ευκολότερο! Μη ξεχάσετε να αγοράσετε μια συσκευασία καινούργιες μπογιές για να χρωματίσουν τις σελίδες που ζητούν ζωγραφική!









-Ζωγράφισε ότι βλέπεις!


Οι μπογιές που αναφέρω παραπάνω και λίγα λευκά φύλλα χαρτί, θα κάνουν τη δουλειά! Ζητήστε απ τα παιδιά να εμπνευστούν απ το τοπίο και να φτιάξουν μια ζωγραφιά που θα κρατήσετε ως το σύμβολο έναρξης (ή και λήξης) των φετινών σας διακοπών!


-Όνομα-Φυτό -Ζώο - Πράγμα


Το αγαπημένο παιχνίδι της παιδικής μας ηλικίας, που παίζαμε με πάθος για να μαζέψουμε τους πόντους που θα μας φέρουν στην 1η θέση, αυτή του νικητή!

Ένας παίκτης ξεκινά να λέει από μέσα του την Αλφαβήτα και κάποιος τον σταματάει. Εκείνος λέει σε ποιο γράμμα έγινε και όλοι πρέπει να γράψουν ένα Όνομα, ένα Φυτό, ένα Ζώο & ένα πράγμα που αρχίζουν απ το γράμμα αυτό. Όταν τελειώσει ο 1ος παίκτης, σταματούν όλοι να γράφουν, Νικητής είναι αυτός που έχει τα περισσότερα σωστά!








Tips


Όταν τα παιδιά ταξιδεύουν για 1η φορά με ένα μέσο, φροντίστε να το "μάθουν" καλά. Τα μέρη του πλοίου, οι λεπτομέρειες όπως η άγκυρα, ο καταπέλτης, τα φινιστρίνια ή η διαδικασία μιας πτήσης, όπως το check in, η εύρεση της σωστής θέσης, το τραπεζάκι, η ζώνη, τα κουμπιά, τα μικρά παράθυρα ή ο χώρος των χειραποσκευών είναι ιδέες προς εξερεύνηση οι οποίες και θα ροκανίσουν τον χρόνο εάν παράλληλα σκαρώνετε παιχνίδια της στιγμής.


Φυσικά, οι διαδρομές αυτές καθεαυτές θα πρέπει να αποτελούν έμπνευση για θέματα προς συζήτηση, για οικογενειακή διασκέδαση και χαλάρωση. Θυμηθείτε πως ο οδηγός πρέπει να είναι ήρεμος και προσηλωμένος στην οδήγηση.









Μη ξεχνάτε, ειδικά σε μακρινά ταξίδια, να ενθαρρύνετε τα παιδιά να ξεκουράζονται. Ζητήστε τους να κοιμηθούν όταν φαίνεται πως είναι κουρασμένα, όταν συνήθως εκείνη την ώρα κοιμούνται ή εάν θεωρείτε πως σύντομα θα ξεκινήσουν την γκρίνια.


Τέλος, δεν βρίσκω τίποτα κακό στο να απασχολήσετε τα παιδιά σας με ηλεκτρονικά μέσα. Το laptop, το tablet ή το κινητό, μπορεί να είναι εφοδιασμένα με παιδικά προγράμματα ή παιχνίδια προς απασχόληση των παιδιών για ένα μέρος του ταξιδιού σας.


Εάν τα παιδιά πάσχουν από ταξιδιωτική ναυτία, ανάλογα με τη σοβαρότητά της (και αυτό είναι θέμα προς επίλυση μαζί με τον παιδίατρό σας), πρέπει να δράσετε ανάλογα και συνήθως προληπτικά. Εάν γνωρίζετε πως στη διαδρομή θα συναντήσετε σημεία που επιδεινώνουν την κατάσταση, παροτρύνετε τα παιδιά να κοιτάζουν έξω απ το μπροστινό παράθυρο, ζητήστε τους να μην διαβάζουν ή παίζουν κρατώντας το κεφάλι κάτω, ανοίξτε το παράθυρό τους να μπει φρέσκος αέρας, ντύστε τα με ελαφρά & ανοιχτόχρωμα ρούχα (αλλά έχετε και τη γνωστή ζακετούλα της μαμάς στην καμπίνα του αυτοκινήτου ή στην τσάντα σας), φροντίστε να οδηγείτε σταθερά χωρίς απότομες αυξομοιώσεις στην ταχύτητα, δώστε στα παιδιά στερεές τροφές αποφεύγοντας τα γαλακτοκομικά και προετοιμαστείτε για τυχόν ατυχήματα. Σας μιλάει μια παθούσα!


Να είστε προετοιμασμένοι για όσα ενδεχόμενα μπορείτε να σκεφτείτε, να αντλήσετε θετική ενέργεια, να φορέσετε το πλατύ σας χαμόγελο και καλές διακοπές!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου