Σάββατο 24 Μαρτίου 2018

Πάσχα 2018!

Μόλις μια εβδομάδα μας χωρίζει απ τη Μεγάλη Εβδομάδα των Ορθοδόξων ενώ βρισκόμαστε ήδη προ των πυλών της Μ. Εβδομάδας των Καθολικών.
Τα παιδιά ανυπομονούν για τις διακοπές του Πάσχα και άπαντες βρισκόμαστε σε αναβρασμό!
Που θα πάμε; Τι θα κάνουμε; Τι θα φάμε; Πως θα το μαγειρέψουμε; Τι δώρο θα πάρουμε στο βαπτιστήρι και πότε θα του το δώσουμε; Τι δώρο θα πάρουμε στον νονό; Αυγά με σοκολάτα γάλακτος ή υγείας; Τα αυγά να τα βάψω με χημικές βαφές του εμπορίου ή με "αθώους", εναλλακτικούς τρόπους; Τα χαλιά να τα μαζέψω; Το γκαζόν να το κουρέψω; Μπαλκόνια να πλύνω; Μπουφάν ή κοντομάνικο;
Μια τρέλα!




Όπως πάντα -υπέρμαχος του προγραμματισμού γαρ- ο προγραμματισμός σώζει!
Αρχικά, προσπαθήστε να λύσετε τα βασικά ζητήματα:

Που θα περάσω τις γιορτές; 

Αν σκοπεύετε να περάσετε το Πάσχα εκτός σπιτιού, θα πρέπει να οργανώσετε το ταξίδι σας όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Αν αυτό επιβάλλει εισιτήρια και διαμονή, σίγουρα είστε ολίγον εκτός χρόνου αυτή τη στιγμή! Αν πρόκειται για εκδρομή στο χωριό, τα πράγματα είναι πιο απλά. Όπως και να χει, ένα ταξίδι απαιτεί οργάνωση και όσο πιο γρήγορα ξεκινήσετε, τόσο πιο άνετα θα κυλήσουν όλα.

Αν μείνετε στο σπίτι, ειδικά εάν κάνετε το τραπέζι σε συγγενείς ή φίλους, οργανώστε τις δουλειές σας, τα ψώνια σας και τον χρόνο σας σύμφωνα με τον αριθμό των ατόμων και φυσικά το μενού!

Αν είστε καλεσμένοι σε κάποιο σπίτι για Πάσχα, είναι σωστό να μην πάτε με άδεια χέρια, να προσφέρετε απλόχερα τη βοήθειά σας κατά τον χρόνο παραμονής σας εκεί και να κοιτάξετε πως θα περάσετε όμορφα όλοι.

Αποφύγετε τους ψυχαναγκασμούς! 

-Στις γιορτές, μας πιάνει μια μανία με την καθαριότητα του σπιτιού. Η συμβουλή μου είναι να μην πιέζεστε. Δεν είναι ανάγκη να αστράφτουν όλα μόνο και μόνο επειδή είναι Πάσχα. Υπερβάλουμε συχνά και ταλαιπωρούμε το πνεύμα και το σώμα μας. Και τι συμβαίνει όταν φτάσουν οι γιορτινές ημέρες; Δεν μπορούμε να τις απολαύσουμε λόγω κούρασης.
Δημιουργήστε ένα πλάνο, μοιράστε τις δουλειές ανά ημέρα και αν κάτι δεν το προλάβετε, απλά ξεχάστε το.
-Μην αναγκάζετε τον εαυτό σας να προβεί σε ένα σωρό παρασκευές και κατασκευές ακριβώς επειδή ΠΡΕΠΕΙ. Όχι, δεν "πρέπει" να φτιάξετε κουλουράκια, δεν "πρέπει" να ζυμώσετε τσουρέκια και δεν "πρέπει" να βάψετε αυγά! Αν θέλετε, μαζί σας. Αν δεν θέλετε, απλά αφήστε τα.
-Η Πασχαλινή διακόσμηση επίσης δεν είναι για όλους. Για την ακρίβεια δεν χρειάζεται. Βέβαια αν έχεις παιδιά που σε ρωτάνε εδώ και έναν μήνα "Μαμά πότε θα στολίσουμε για Πάσχα;", όπως η κόρη μου, δεν μπορείς να το αποφύγεις. Αλλά και πάλι, μη πιεστείς. Δεν θα κάνεις το σπίτι καρνάβαλο αν δεν πιστεύεις πως ταιριάζει στο πνεύμα των ημερών απλά επειδή το παιδί θέλει! Εξήγησέ του τι ακριβώς σημαίνει Μεγάλη Εβδομάδα. Δεν θα καταλάβει αλλά εσύ θα έχεις προσπαθήσει.

Τα ψώνια του πανικού. 

Οι αγορές είναι αναπόφευκτες. Πάντα ψωνίζω με πρόγραμμα και οργάνωση, πριν τον μεγάλο χαμό. Έτσι, έχω ότι χρειάζομαι, όπως το επιθυμώ και ενδεχομένως πιο οικονομικά από το να περιμένω τελευταία στιγμή να πάρω ότι βρω, όπου το βρω.

Να νηστέψω; 

Δικό σου θέμα. Αν το κάνεις, βεβαιώσου πως το κάνεις για σένα και για αυτό που πιστεύεις. Και κάντο σωστά. Όχι γιατί είναι trend! Αν δεν τα καταφέρεις ή αν δεν αισθάνεσαι καλά με το να νηστέψεις, να είσαι σίγουρη πως η πίστη δεν κρίνεται απ αυτό. Παραπάνω δεν θα επεκταθώ, δεν είμαι αρμόδια. Ο καθένας πιστεύει ότι εκείνος επιθυμεί και πράττει αναλόγως.

Εν κατακλείδι... 

Πέρνα αυτές τις ημέρες όπως  διευκολύνει εσένα. Θες κατανυκτικά; Θες παρτάροντας; Θες μειώνοντας εντελώς ρυθμούς ώστε να ξεκουραστείς. Κάντο. Αν θες να πας ταξίδι με το ταίρι σου και να περάσεις το Πάσχα μακριά απ τους συγγενείς, καλά θα κάνεις. Θες να πας στο χωριό με την οικογένεια; Τέλεια, καλά να περάσετε! Θες να διοργανώνεις τραπέζια μέχρι τελικής πτώσεως για τους φίλους αφήνοντας απ έξω την πεθερά; Αυτό να κάνεις!
Διαλέξτε την ιδανική τοποθεσία. Μπορεί αυτή να είναι απλά το σπίτι σας! Φέρτε κοντά τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Πάρτε ένα βιβλίο για να σας ταξιδεύει το νου. Ζήστε την κάθε στιγμή στο έπακρο. Δημιουργήστε αναμνήσεις. Περάστε καλά.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου