Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Λαζάνια με κιμά & κρυφά λαχανικά!

Πείτε μου πόσες φορές έχετε παρακαλέσει τα παιδιά σας (και τους συζύγους επίσης) να δοκιμάσουν κάποιο λαχανικό... Αφήστε, ξέρω. Τόσες όσες κι εγώ. Η λύση είναι πονηρή και το ψεματάκι θα διαρκέσει λίγο!

Ξεκίνησα να κρύβω λαχανικά απ όταν η κόρη μου ήταν μικρή. Το πιο εύκολο σημείο να κρύψεις λαχανικά είναι το μπιφτέκι και το κεφτεδάκι. Ακολουθούν οι πίτες και τα όσπρια!

Γιατί μπορεί "κολοκυθοκεφτέ" να μη φάει κανείς αλλά εάν τον πεις σκέτο "κεφτέ" και βάλεις μπόλικο τυράκι, θα γλύφουν τα δάχτυλά τους.

Στον κιμά μέχρι χθες έκρυβα μόνο καρότο. Κι αυτό γιατί σε ένα πιάτο μακαρόνια με κιμά, ακόμα και το καρότο φαίνεται αλλά το περνάς και για ντομάτα αν το θες πολύ...

Χθες, λοιπόν έκανα μια παραλλαγή του παστίτσιου. Το έκανα με λαζάνια. Μέσα τους έκρυψα καρότο, κολοκύθι και μελιτζάνα. Η αποκάλυψη ήρθε όταν πατέρας και κόρη έγλυψαν τα πιάτα τους.

Ακολουθεί η συνταγή! Εσείς φροντίστε - όπως πάντα- να έχετε καθαρό νεροχύτη, άδειο πλυντήριο πιάτων και μια σακούλα σκουπιδιών δίπλα σας. Έτσι μειώνεται ο χρόνος παραμονής στην κουζίνα!

Καλή επιτυχία! Καλή όρεξη!





ΛΑΖΑΝΙΑ ΜΕ ΚΙΜΑ & ΚΡΥΦΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ!

ΥΛΙΚΑ!

Βάση:
1 πακέτο λαζάνια

Γέμιση:
1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
2 μέτρια ξερά κρεμμύδια
1 σκελίδα σκόρδο
1 καρότο*
1 κολοκύθι μέτριο*
1/2 μελιτζάνα *
250ml χυμό ντομάτας
2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
1 ξυλάκι κανέλας
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1/2 ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό

Μπεσαμέλ: 

1 λίτρο φρέσκο γάλα
1 φλυτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι ή τριμμένο μοσχοκάρυδο
Ελαιόλαδο
(προαιρετικά: 1 αυγό)
Γραβιέρα τριμμένη (όση θέλετε!)


ΕΚΤΕΛΕΣΗ!


-Τρίβετε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το καρότο, το κολοκύθι, τη μελιτζάνα και τα αφήνετε στην άκρη σε ένα πιάτο



-Στη χύτρα (εννοείται μπορείτε να χρησιμοποιήσετε συμβατική κατσαρόλα!) ρίχνετε ελαιόλαδο και τσιγαρίζετε τον κιμά έως να αλλάξει χρώμα. Προσθέτετε τα λαχανικά!  



-Ανακατεύετε!




-Συνεχίζετε με το αλάτι, το πιπέρι, το ξυλάκι κανέλας και τέλος τις ντομάτες. Ανακατεύετε καλά να διαλυθεί ο πελτές. Γεμίζετε τη συσκευασία του χυμού ντομάτας με νερό, προσθέτετε στη χύτρα, την κλείνετε να βράζετε για 5 λεπτά (απ΄ όταν ανεβεί η βαλβίδα). 



Βλέπει κανείς λαχανικούλια μέσα; Δε νομίζω...




Ίσως λίγο φρεσκοκομμένο μαϊντανούλη!



-Ανακατέψτε και αφήστε τον στην άκρη. Μη σας φοβίζουν τα υγρά του, τα θέλουμε καθώς τα λαζάνια δεν χρειάζονται προβράσιμο αλλά θέλουν υγρά για να βράσουν!

-Στο multi σας τοποθετήστε 1 φλυτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις και 1 φλυτζάνι απ το 1 λίτρο γάλα (μετράμε πάντα με το ίδιο φλυτζάνι!). Το υπόλοιπο γάλα, το τοποθετούμε σε κατσαρόλα και το βάζουμε να βράσει.




-Χτυπήστε τα δυο αυτά υλικά στο multi μέχρι να έχετε μια λευκή κρέμα!



-Μόλις το γάλα πάρει να φουσκώσει (εννοείται αντικολλητική κατσαρόλα και ανακάτεμα με αυγοδάρτη!), ρίχνουμε την αλευρο-κρεμούλα μέσα και ανακατεύουμε γρήγορα- γρήγορα να μη σβολιάσει (σπάνια θα συμβεί καθώς η θερμοκρασία έχει ανέβει). Μόλις πήξει αρκετά (σαν τις γλυκές κρεμούλες στιγμής που φτιάχνουμε) αποσύρουμε απ τη φωτιά. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε ενώ προσθέτουμε λίγο αλατάκι (προσοχή γιατί θα βάλουμε και τη γραβιέρα!), πιπεράκι ή μοσχοκάρυδο και λίγο ελαιόλαδο. 



-Τρίβουμε τη γραβιέρα (τόσο, όσο τυρένια θέλουμε την κρέμα μας!) και την προσθέτουμε στην κρέμα μας. 
Σε αυτό το σημείο, η μαμά μου (που πήρε τη συνταγή της πανεύκολης αυτής μπεσαμέλ από την αγαπημένη & χρυσοχέρα θεία Δάφνη), ρίχνει και ένα αυγό. Εγώ τα αυγά δεν τα έχω σε μεγάλη εκτίμηση γι αυτό και δεν το βάζω ποτέ. Δική σας η επιλογή. Αν το βάλετε, χτυπήστε το προηγουμένως! 


-Αφήνετε τη μπεσαμέλ στην ησυχία της, αναδεύοντας που και που!

-Παίρνετε ένα πυρίμαχο σκεύος (το δικό μου είναι 35 x 25 και χώρεσε τη δόση ακριβώς!) και ξεκινάτε το στήσιμο του φαγητού! 

-ΔΕΝ χρειάζεστε ελαιόλαδο για τον πάτο του σκεύους! Ξεκινάτε αραδιάζοντας 2-3 κουταλιές κιμά και φροντίζετε να απλωθεί υγρασία σε όλη την επιφάνεια. Συνεχίζετε με μια στρώση λαζάνια. 
Όπως καταλάβατε, θα το πάτε κιμά-λαζάνια εναλλάξ και θα τελειώσετε με λαζάνια. Σας δείχνω τις παρακάτω φωτογραφίες για να καταλάβετε πως δεν έχει καμία σημασία πως θα καλύπτετε τα κενά, πως θα σας κοπούν τα λαζάνια ή οτιδήποτε άλλο. ΔΕΝ θα φαίνονται! 






-Τελειώνοντας τις στρώσεις με λαζάνια, πατήστε ελαφρά προς τα κάτω. Ρίξτε από πάνω τη μπεσαμέλ.



-Εάν είστε fan του τραγανού topping τρίψτε extra γραβιέρα από πάνω και φουρνίστε!

-Εγώ έψησα στην τελευταία σχάρα στους 200 βαθμούς για περίπου 30-35 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει τη χαρακτηριστική όψη του παστίτσιου!




*Εννοείται η ποσότητα του φαγητού βοηθάει ώστε να βάλετε περισσότερα λαχανικά απ τα αναγραφόμενα. Απλά προσέξτε στην αναλογία γλυκών - πικρών λαχανικών για αρμονικό τελικό αποτέλεσμα!

**Πάντα με τα λαζάνια και τα κανελόνια έχω το άγχος της πρωτάρας. Θα φτάσουν τα υγρά; Έβρασαν ή ψήθηκαν; Θα φάμε ή θα παραγγείλουμε; Απλά φροντίστε να έχει ο κιμάς υγρά για να ρουφήξουν τα λαζάνια. Η χύτρα κρατάει όλα τα υγρά επομένως σε συμβατική κατσαρόλα θα χρειαστεί να προσθέσετε νεράκι! 

*** Το ψήσιμο σε αέρα είναι επιθετικό και θέλει προσοχή. Για να μην έχετε ψημένη επιφάνεια και άψητο περιεχόμενο, προσοχή στον φούρνο σας! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου