Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Γιουβαρλάκια αυγολέμονο!

Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Εδώ στα βορειο-δυτικά ξημέρωσε μια χειμωνιάτικη ημέρα και τα μπουφάν βγήκαν άρον άρον απ τις ντουλάπες το πρωί! Χθες, ήταν επίσης μια κρύα ημέρα και φώναζε από μακριά να φτιάξω γιουβαρλάκια!

Πατάω σε συνταγή από το αγαπημένο μου site συνταγών, το www.sintagespareas.gr και ποτέ δεν έχω αποτύχει!





Για 4 άτομα!

Υλικά:

750 γραμμάρια μοσχαρίσιο κιμά
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
3 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
3/4 φλυτζανιού ρύζι για γεμιστά
2 αυγά
χυμό από 1-2 (ή 3!) λεμόνια
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Προαιρετικά:

Αλεύρι


Εκτέλεση:

-Σε ένα μπωλ τοποθετείτε το κρεμμύδι, τον κιμά, το ρύζι (αφού το πλύνετε), τον μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι, λίγο χυμό λεμονιού και το 1 ασπράδι.





-Αφήνετε στην άκρη τον κρόκο και το ολόκληρο αυγό καθώς και τον χυμό λεμονιού στυμμένο μέχρι να έρθει η ώρα του αυγολέμονου.
-Ζυμώνετε καλά να ενσωματωθούν τα υλικά.

* Σημείωση: Εγώ αφήνω το ζουμί απ το κρεμμύδι γιατί δίνει γεύση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το μείγμα να είναι ζουμερό. Εάν το επιθυμείτε, στύψτε το κρεμμύδι και αφαιρέστε τα υγρά του ή προσθέστε λίγη τριμμένη φρυγανιά στο μείγμα.

-Πλάθετε σε κεφτεδάκια και αραδιάζετε σε ένα πιάτο

-Βάλτε ελαιόλαδο σε μια μεγάλη κατσαρόλα να ζεσταθεί.

-Εάν επιλέξετε να τα αλευρώσετε, βάλτε λίγο αλεύρι σε ένα πιάτο, αλευρώστε τα κεφτεδάκια και περάστε τα από το ένα χέρι στο άλλο ώστε να τινάξετε το περιττό αλεύρι.




-Βάλτε τα κεφτεδάκια στην κατσαρόλα ίσα να θωρακιστούν και απ τις δυο πλευρές.




-Προσθέστε με προσοχή βραστό νερό τόσο όσο το επιθυμείτε. Εξαρτάται δηλαδή εάν τα τρώτε σούπα ή με σάλτσα!




-Προσθέστε λίγο αλατοπίπερο στην κατσαρόλα και κατεβάστε σε μέτρια φωτιά.

-Βράζετε για περίπου 30 λεπτά.

-Ετοιμάστε το αυγολέμονο. Σε ένα μπωλ, χτυπήστε τα αυγά με τον χυμό λεμονιού και με μια κουτάλα προσθέτετε σιγά σιγά ζουμί από την κατσαρόλα.





-Καλό θα ήταν να σας βοηθήσει κάποιος ώστε σίγουρα να μη κόψει το αυγολέμονο όσο θα προσθέτετε το ζουμί. Μόλις έχετε ενσωματώσει το περισσότερο ζουμί στο αυγολέμονο, ρίξτε το πίσω στην κατσαρόλα.




-Ανακινήστε απαλά και κυκλικά την κατσαρόλα ώστε το αυγολέμονο να αγκαλιάσει όλα τα γιουβαρλάκια. Τοποθετήστε σε χαμηλή φωτιά να πάρει βράσει για 5-10 λεπτά. Μη βάζετε κουτάλες, κουτάλια μέσα και μην ανεβάζετε τη θερμοκρασία.




-Το φαγητό σας είναι έτοιμο! Προσθέστε λίγο ακόμα φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι στα πιάτα και απολαύστε!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου