Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2015

Αχ αυτό το κολατσιό...

Ο μόνιμος μπελάς για τις μαμάδες, μεγαλύτερος κι απ αυτόν του "τι θα φάμε σήμερα;", είναι το τι θα δώσουμε στα παιδιά για κολατσιό στο σχολείο.





Να μη θέλει ψυγείο, να μη λερώνει, να τρώγεται με το χέρι, να μη χρειάζεται ζέσταμα, να είναι αρκετό, να μην είναι πολύ και περισσεύει, να μην είναι junk και παχαίνουν, να μην είναι υγιεινό και το κοροϊδεύουν... ΟΥΦ! 

Επειδή έχουμε να νικήσουμε προτιμήσεις, ψυχολογία και... τσέπη, πρέπει να είμαστε ευέλικτες, με φαντασία και εναλλακτικές!


Προσπαθήστε να... ψυχανεμιστείτε τι μπορεί να φάει το παιδί εντός του σχολείου, με όλους τους παραπάνω παράγοντες καλυμμένους και φυσικά βάσει του γούστου του κάθε παιδιού.

Ακολουθούν ιδέες για κάθε γούστο, ενώ ανά τακτά διαστήματα θα δοκιμάζουμε μαζί και από μια συνταγή!  Καλή επιτυχία!


Τι τρώμε για δεκατιανό λοιπόν; 

Α. Φρούτα και λαχανικά εποχής!





Φρούτα που δεν θέλουν καθάρισμα εάν τα παιδιά είναι σε ηλικία να τα φάνε ως έχουν. Μπανάνα, μήλο, αχλάδι, σταφύλια, βερύκοκα, ροδάκινα κ.α.

Επίσης λαχανικά όπως αγγούρι, καρότο, μαρούλι σε φύλλα & ντοματάκια!


Β. Ψωμί και δημητριακά!

Κουλούρι με σουσάμι (το γνωστό μας κουλούρι τύπου Θεσσαλονίκης), κριτσίνια (τυριού, καρότου, σπανακιού, παντζαριού, ελιάς, σικάλεως, πολύσπορο κ.α.), δημητριακά σε flakes ή μπάρες δημητριακών.





Γ. Γλυκά!

Σπιτικό κέικ, κουλουράκια γλυκά με ξηρούς καρπούς ή φρούτα, μπισκότα με βρώμη ή δημητριακά, παστέλι, φέτες ψωμί με άλειμμα της αρεσκείας τους, τσουρεκάκια και σταφιδόψωμα!






Δ. Σάντουιτς 

Ψημένο ή ωμό, μόνο με τυρί, με αυγό, με τόνο ή το χθεσινό κοτόπουλο κ.α.


Ε. Πίτες & πιτάκια!

Σπιτικά, κατεψυγμένα ή απ το φούρνο της γειτονιάς, είναι πάντα εύκολη και νόστιμη επιλογή!









Οργανωθείτε:

Αγοράστε από το σούπερ μάρκετ υλικά που θα σας χρησιμεύσουν στο να φτιάχνετε σάντουιτς, καθώς και τα φρούτα της εβδομάδας. Διάφορα τυριά, καπνιστή γαλοπούλα που είναι νόστιμη και υγιεινή και διάφορα είδη ψωμιού (τετράγωνα, στρογγυλά, μακρόστενα, αραβικές πίτες και τορτίγιες). Έτσι θα μπορείτε να φτιάξετε κάθε μέρα και κάτι διαφορετικό και το παιδί σας δεν θα βαρεθεί ποτέ.
Φροντίστε τα φρούτα που θα αγοράσετε να είναι ανθεκτικά στην ταλαιπωρία μια που θα βρίσκονται στην τσάντα του παιδιού για κάμποση ώρα και να μην είναι ζουμερά και υπάρξει κίνδυνος να λερωθεί το παιδί. Ιδανικά φρούτα είναι οι μπανάνες, τα μήλα και τα αχλάδια.
Επίσης αγοράστε πλαστική μεμβράνη, σακουλάκια polybag ή κατάλληλα tupper, ώστε να μπρείτε να πακετάρετε το σάντουιτς που θα φτιάξετε και τα φρούτα.





Προετοιμαστείτε:
Τα σάντουιτς φτιάχνονται εύκολα και γρήγορα το πρωί. Αν όμως δεν έχετε ούτε αυτά τα 5 λεπτά που χρειάζονται, τότε μπορείτε να φτιάξετε σάντουιτς από το προηγούμενο βράδυ. Φτιάξτε τα το βράδυ, τυλίξτε τα με πλαστική μεμβράνη και βάλτε τα στο ψυγείο. Αν όμως κάνετε κάτι τέτοιο προσέξτε να μην έχει το σάντουιτς μέσα ντομάτα ή μαρούλι, γιατί τα υγρά θα νοτίσουν το ψωμί και δεν θα είναι πια τόσο νόστιμο.
Επίσης μπορείτε από την προηγούμενη μέρα να έχετε ετοιμάσει τη γέμιση για το σάντουιτς, αν αυτή είναι ας πούμε τονοσαλάτα.
Τα φρούτα δεν χρειάζονται ιδιαίτερη προετοιμασία,  άρα τρώνε ακόμα λιγότερο χρόνο. Πλύντε τα από την προηγούμενη και βάλτε τα στο σακουλάκι ή σε τάπερ και έτοιμο το δεκατιανό.
Επίσης το κέικ μπορείτε να το φτιάξετε το σαββατοκύριακο και κάποια μέρα της εβδομάδας να βάλετε ένα κομμάτι σε ένα ταπεράκι από το προηγούμενο βράδυ. Έτσι το πρωί θα είναι έτοιμο. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε αν φτιάξετε σπιτικές πίτες, όπως για παράδειγμα τυρόπιτες.





Νόστιμες ιδέες:
Σάντουιτς:
Ορίστε λοιπόν μερικές ιδέες για το τι μπορούμε να βάλουμε μέσα στα σάντουιτς.
Οποιοδήποτε συνδιασμό από: τυρί, καπνιστή γαλοπούλα, cream cheese (πχ Φιλαδέλφια), ντομάτα (να είναι σφιχτή, χωρίς πολλά ζουμιά), μαρούλι, κρέας που έχει μείνει από την προηγούμενη μέρα, τονοσαλάτα, ομελέτα, βραστό αβγό, λουκάνικο ή ό,τι άλλο έχει το ψυγείο μας.

Εξαιρετικοί συνδιασμοί είναι:
  • Ψωμί - cream cheese -  γαλοπούλα
  • Ψωμί - μαρούλι - μπέικον - ντομάτα
  • Αραβική πίτα - τυρί - καπνιστή γαλοπούλα - φρέσκο σπανάκι (κάνουμε ένα σφιχτό ρολό την πίτα και την τυλίγουμε σε πλαστική μεμβράνη)
  • Ψωμί - τονοσαλάτα - μαρούλι




Πίτες!

Υπέροχη ελληνική νοστιμιά! Τι καλύτερο από μια χορτόπιτα, μια μακαρονόπιτα, μια κοτόπιτα ή μια τυρόπιτα; Με φύλλο χειροποίητο, με φύλλο κρούστας ή κουρού, με σφολιάτα ή... γυμνή όπως η κολοκυθόπιτα ή η ζυμαρόπιτα!




Ρυθμίστε το πρόγραμμα όπως κάνετε και με το πρόγραμμα φαγητού της οικογένειάς σας. Έτσι ξέρετε ακριβώς τι θα μαγειρέψετε, τι θα ψωνίσετε, τι θα βγάλετε απ την κατάψυξη, πως θα καταναλωθεί το φαγητό που περίσσεψε κ.ο.κ.

Μπορείτε να έχετε έναν μπούσουλα. Για παράδειγμα, τη Δευτέρα που ακολουθεί το πιο χαλαρό για όλους μας Σαββατοκύριακο, μπορείτε να τους έχετε σπιτική πιτούλα. Την Τρίτη σπιτικό κέικ το οποίο επίσης μπορείτε να φτιάξετε την Κυριακή. Την Τετάρτη μπορείτε να ετοιμάσετε ένα σάντουιτς, ενδεχομένως με περισσεύματα κοτόπουλου απ το φαγητό της προηγούμενης ημέρας, ενώ την Πέμπτη μπορείτε να αγοράσετε ένα κουλούρι τύπου Θεσσαλονίκης απ το αρτοποιείο της γειτονιάς σας. Για την Παρασκευή, μπορείτε να δώσετε ένα κρουασάν (φτιάξτε από έτοιμη σφολιάτα, ψήστε έτοιμα κατεψυγμένα και γεμίστε τα, αγοράστε απ τον φούρνο ή δώστε τυποποιημένο) ΜΑΖΙ με ένα φρούτο. Όχι, δεν μειώνονται οι θερμίδες αλλά θα φάει και το φρούτο εάν θέλει να ξαναπάρει τέτοιου είδους κολατσιό. 

Με ένα τέτοιου είδους πρόγραμμα, δεν κουράζεστε, δεν παιδεύεστε και το παιδί δεν αισθάνεται άσχημα όταν βλέπει πως ο συμμαθητής του τρώει κρουασάν απ το περίπτερο γιατί ξέρει πως θα φάει και εκείνο κάποια άλλη ημέρα. 


Ιδέες!


- Δώστε τα δημητριακά σε flakes μαζί με σταφίδες, αμύγδαλα και αποξηραμένα φρούτα. Για δέλεαρ προσθέστε λίγες σταγόνες κουβερτούρας!

-Τα αρτοσκευάσματα που μπορείτε να δώσετε γεμιστά ή σκέτα, αλμυρά ή γλυκά είναι πάρα πολλά.
Τυρόψωμο, ελιόψωμο, με σουσάμι, σικάλεως, πολύσπορο, με καλαμποκάλευρο, με σταφίδες, με βρώμη, με μούστο, με λαχανικά, με φρούτα, με ξηρούς καρπούς.

-Κάντε δελεαστικά τα λαχανικά που τους βάζετε. Τοποθετήστε ένα φύλλο μαρουλιού στο tupper του παιδιού, βάλτε δυο ελιές για μάτια, ένα ντοματίνι για μύτη, λωρίδες καρότου για στόμα, αγγούρι σε πολύ λεπτές λωρίδες (με το peeler της πατάτας) για μαλλιά. Προσθέστε λίγο αλατάκι, λίγο ξυδάκι και να είστε σίγουρες πως θα τα φάει!

-Κόψτε το ωμό τοστ με κουπ πατ σε σχέδιο της αρεσκείας σας ώστε ένα... μπανάλ κολατσιό να αποκτήσει άλλη διάσταση!




-Αλλάζετε τα είδη ψωμιού/ τυριών/ αλλαντικών/ λαχανικών που χρησιμοποιείτε στα σάντουιτς ώστε κάθε φορά η γεύση να αλλάζει και το παιδί να μη βαριέται. Αν για παράδειγμα, την Τρίτη φτιάξετε σάντουιτς με πολύσπορο ψωμάκι, φέτα, μαρούλι και μορταδέλα και την Παρασκευή σάντουιτς με χωριάτικο ψωμί με σουσάμι, κίτρινο τυρί, πάριζα, μαρούλι και ντομάτα η γεύση είναι απολύτως διαφορετική και δεν θα ακούσετε "πααααααααλι σάντουιτς σήμερα;"


-Μέλι, ταχίνι, φυστικοβούτυρο, αβοκάντο και άλλα θρεπτικά τρόφιμα πρέπει να υπάρχουν στη διατροφή τους ακόμα κι αν είναι... κρυμμένα! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου