Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Προετοιμασία για τον χειμώνα!

Σαν σήμερα πριν 3 χρόνια, έγραψα αυτή την ανάρτηση για το άλλο μου blog, Από Σπίτι με Αγάπη.
Σήμερα, τη μοιράζομαι μαζί σας απ τη νέα μου "στέγη" προσθέτοντας πράγματα που έκανα τις επόμενες χρονιές έως και σήμερα!

Εύχομαι να σας φανεί χρήσιμη αυτή η ανάρτηση!


Όσοι έχουμε την τύχη να ζούμε στην επαρχία, πιθανότατα είμαστε σε θέση να διατηρούμε ένα μικρό μποστανάκι. Την άνοιξη και το καλοκαίρι, μας δίνονται προϊόντα τα οποία με την κατάλληλη επεξεργασία μπορεί να μας φανούν χρήσιμα έως έρθει πάλι η εποχή τους.

Δυόσμος, μέντα, δεντρολίβανο, βασιλικός, δάφνη και ρίγανη, αποξηράνθηκαν και τοποθετήθηκαν σε βαζάκια







*Όσοι έχουμε την τύχη να έχουμε στα χωριά μας ρίγανη και τσάϊ, φροντίζουμε να μη τα ξεριζώνουμε ώστε να μας περιμένουν και το επόμενο καλοκαίρι!

Μετά τα μυρωδικά, σειρά είχαν οι καρποί. Ντομάτες πράσινες και πιπεριές κέρατο, έγιναν τουρσί. Ο φετινός χειμώνας προβλέπεται δύσκολος για όλους. Επομένως, αφού τα οικονομικά δεν μας επιτρέπουν εξόδους, τα τουρσιά θα είναι ένας πολύ καλός μεζές, συνοδευτικό για τα φιλικά τσιπουρομαζέματα!




Τέλος, σειρά είχαν τα φρούτα! Το έχω ξαναπεί. Δεν υπάρχει πιο ασφαλής λύση για να έχεις ανα πάσα στιγμή γλυκό στο σπίτι, απ το να έχεις φροντίσει να έχεις κάνει γλυκό του κουταλιού, αγαπημένα φρούτα!

Κεράσι και σταφύλι, εξαιρετικά αγαπημένες επιλογές! Κάνουν παρέα μαζί με τα χειμωνιάτικα (φιρίκι και μανταρίνι)







Στις αρχές της άνοιξης, με τις πρώτες ώριμες φράουλες, έφτιαξα και ένα φραουλολικέρ!



Επίσης σιρόπι φράουλα για γλυκά, παγωτά αλλά και ροφήματα!



Παράλληλα, την άνοιξη που τα λεμόνια* είχαν πολύ χυμό, φρόντισα να στίψω, να σουρώσω και να αποθηκεύσω στην κατάψυξη αρκετά μπουκάλια για σπιτικές λεμονάδες!






Αφού συλλέξαμε τα βότανά μας, φτιάξαμε τουρσί τα λαχανικά μας και γλυκό του κουταλιού ή λικέρ τα φρουτάκια μας, ήρθε η ώρα να ασχοληθούμε και με άλλα καλοκαιρινά αγαθά που μπορούν μετά από τη σχετική επεξεργασία να μας λύσουν τα χέρια τους επόμενους μήνες.



Ο κήπος μας προσέφερε άφθονα κρεμμύδια και σκόρδα τα οποία αν δεν επεξεργαστούν πιθανότατα θα σαπίσουν στην αποθήκη μας,
Για τα κρεμμύδια, η διαδικασία είναι απλή. Τα τρίβουμε στο multi (στο βαθμό που τα χρησιμοποιούμε στα φαγητά μας) και τα μοιράζουμε σε σακουλάκια τροφίμων.


Τα σκόρδα τώρα είναι μια ενδιαφέρουσα υπόθεση. Χωρίζουμε τις σκελίδες χωρίς να τις ξεφλουδίσουμε. Βράζουμε για 20-30 λεπτά σε αλατισμένο νερό. Έπειτα είναι εξαιρετικά εύκολο να αφαιρεθεί η φλούδα. Τα ρίχνουμε στο moulti μαζί με λίγο ξύδι και λίγο λάδι. Δημιουργείται έτσι ένας πουρές σκόρδου, έτοιμος για χρήση στις μαγειρικές μας δημιουργίες. Τοποθετούμε σε αποστειρωμένο βάζο και καλύπτουμε την επιφάνεια με ελαιόλαδο.


Οι ντομάτες τώρα, αν πρόκειται για μικρή ποσότητα η οποία θα χρησιμοποιηθεί σχετικά άμεσα (1-2 εβδομάδες) μπορούν να τριφτούν και να αποθηκευτούν σε παγοκύστες ή σακουλάκια τροφίμων και να μπουν στην κατάψυξη.
Αν έχετε πολλές ντομάτες και θέλετε να τις διατηρήσετε δίχως άγχος, αποφλοιώστε τες, τρίψτε τες και τοποθετήστε τες σε κατσαρόλα μαζί με αλάτι. Μόλις συμπυκνωθεί τόσο ώστε να έχει μείνει μόνο η σάρκα, τοποθετήστε σε αποστειρωμένα βάζα, καλύπτοντας την επιφάνεια με λάδι. Διατηρούνται στο ντουλάπι τροφίμων έως και έναν χρόνο ή και περισσότερο.
Αν είστε φίλοι του πελτέ, μόλις βράσει η ντομάτα, τοποθετήστε σε ταψί, σκεπάστε με τούλι και βγάλτε το ταψί στον ήλιο. Πιθανότατα θα χρειαστούν 3-4 ημέρες ώστε να "στεγνώσει" η ντομάτα. Αποθηκεύστε και πάλι σε βάζο.


Ομοίως, ανάλογα με την εποχή και το τι διαθέτετε, μπορείτε να καταψύξετε όλα τα λαχανικά (εκτός απ τις πατάτες). Το σπανάκι αφού το πλύνετε και το ζεματίσετε ("μπάνιο" σε νερό που βράζει για 2' λεπτά), το κρυώνετε σε παγωμένο νερό για να κρατήσει το ζωηρό πράσινο χρώμα του και το αποθηκεύετε σε σακούλες κατάψυξης. Ομοίως όλα τα χορταρικά. 

Πατζάρια βρασμένα, καρότα και πράσα πλυμένα και κομμένα σε ροδέλες κ.ο.κ.

Εννοείται ψιλοκομμένα μυρωδικά (μαϊντανό, άνηθο, σέλινο) έτοιμα για κάθε χρήση! 

Με πρόγραμμα και σύμφωνα με τις ανάγκες σας, δε θα σας λείψει τίποτα! 


*Τέλος, αν έχετε λεμόνια ένα στάδιο πριν χαλάσουν, στίψτε τα και τοποθετήστε τα σε παγοκύστες. Διατηρούνται στην κατάψυξη.

Αν είστε από τις πολύ προκομμένες νοικοκυρές, το καλοκαίρι είναι η εποχή για να φτιάξετε δικό σας τραχανά και χυλοπίτες με γάλα και αυγά απ το χωριό! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου