Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015

"Γενική" καθαριότητα βήμα- βήμα!

Όπως έχω αναφέρει ξανά, «γενική» καθαριότητα κάνω μια φορά τον χρόνο, πριν στρώσω τα χαλιά. Μιας και εδώ ο χειμώνας μας έρχεται νωρίς, αυτές τις ημέρες ετοιμάζομαι να ξεκινήσω το καθάρισμα του σπιτιού, αφού πρώτα ολοκληρωθούν κάποιες αναγκαίες εργασίες, όπως, για παράδειγμα, το βάψιμο των παιδικών δωματίων!




Ο τρόπος που με βολεύει (με δυο παιδιά, πέρασαν οι καλές εποχές της «γενικής» σε 1-2 ημέρες!) είναι δωμάτιο- δωμάτιο και αυτό προτείνω και σε εσάς. Είναι πιο ξεκούραστο, δεν πιέζεστε να τελειώσετε, δεν έχετε πράγματα μες τη μέση και είστε συγκεντρωμένες.
Ξεκινώ, λοιπόν, αφαιρώντας τις κουρτίνες, τα σκεπάσματα των κρεβατιών ή τα ριχτάρια του καναπέ, τα σεμεδάκια ή τα τραπεζομάντηλα.
Ξαραχνιάζω εσωτερικά το δωμάτιο και έπειτα εξωτερικά το μπαλκόνι του κάθε χώρου.
Συνεχίζω με τα μπατζούρια, τις σίτες, τα κάγκελα και το μπαλκόνι (και τα έπιπλα μπαλκονιού αν υπάρχουν). Δεν ξεχνώ τις απλώστρες, τα σχοινιά απλώματος αλλά και τα μανταλάκια!

Τέλος, καθαρίζω τα τζάμια. 




Στον εσωτερικό χώρο και πάλι, καθαρίζω όλα τα ψηλά σημεία (φωτιστικό, κλιματιστικό, κουρτινόξυλα κ.λπ.), τις ντουλάπες εξωτερικά, την εσωτερική πόρτα του δωματίου και έπειτα όλα τα έπιπλα. Τα ξεσκονίζω και έπειτα τα περνάω με βρεγμένο με νερό και μαλακτικό ρούχων, πανάκι.
Σκουπίζω και σφουγγαρίζω το δωμάτιο
Καθαρίζω καθρέπτες
Εάν είναι δυνατόν, βγάζω τα στρώματα των κρεβατιών στο μπαλκόνι, τα χτυπάω να φύγει η σκόνη και τα περνάω με τον ατμοκαθαριστή. Τα αφήνω να στεγνώσουν.
Καθώς στο μεταξύ έχω πλύνει τις κουρτίνες, τις κρεμάω και πάλι.
Τώρα είναι η ώρα που στο καθαρό δωμάτιο τακτοποιώ ντουλάπες και ντουλάπια.
Αφαιρώ ρούχα που δε μας κάνουν και τα χωρίζω ανά προορισμό (χαρίζω, ανακυκλώνω κ.λπ.).
Καθαρίζω εσωτερικά τις ντουλάπες, κρεμάω αντισκωριακά και επανατοποθετώ τα ρούχα, αλλάζοντάς τους σειρά. Τοποθετώ δηλαδή τα καλοκαιρινά πίσω και φέρνω τα χειμερινά μπροστά. Είναι όλα προσβάσιμα (ευτυχώς!) αλλά έτσι είναι πιο βολικό!





Αφού ολοκληρωθεί και ο γολγοθάς των ρούχων και των παπουτσιών, φέρνω μέσα τα στρώματα, στρώνω το φρεσκοπλυμένο υπόστρωμα –κάλυμμα και έπειτα μοσχομυρωδάτα σεντόνια. Θα ήταν όνειρο εάν τα μαξιλάρια σας πλένονται. Αν όχι, ο ατμοκαθαριστής θα κάνει τη δουλειά! Καθαρίστε τα και τοποθετήστε τα στις μαξιλαροθήκες.
Στρώστε τα σεμεδάκια σας (εάν το συνηθίζετε φυσικά!) και αλλάξτε διακόσμηση στο δωμάτιο.
Εάν ήρθε η εποχή, στρώστε τις μοκέτες και τα χαλιά σας!
Αυτό ήταν! Το 1ο δωμάτιο λάμπει, μοσχομυρίζει και είναι απολύτως τακτοποιημένο και λειτουργικό!

Συνεχίστε ομοίως στα υπόλοιπα δωμάτια.

Τα παιδικά δωμάτια έχουν κι άλλες επιπλέον διαδικασίες, όπως το ξεκαθάρισμα, η ταξινόμηση και η τακτοποίηση των παιχνιδιών ή ο έλεγχος γραφικής ύλης - σχολικών ειδών. Σας πληροφορώ πως αυτά θα σας κουράσουν περισσότερο, ειδικά αν έχετε πάνω απ το κεφάλι σας τα παιδιά σας που ωσάν κακές πεθερές σας κάνουν υποδείξεις!




Οι χώροι καθιστικού- σαλονιού – τραπεζαρίας, έχουν περισσότερες λεπτομέρειες και είναι πιο χρονοβόροι πιθανώς (εκτός κι αν είστε σαν εμένα, παιδιά = ελάχιστα διακοσμητικά) αλλά και πάλι επιλέγοντας την τακτική «χώρο- χώρο» δεν θα αντιμετωπίσετε πρόβλημα.
Μη ξεχάσετε να σκουπίσετε τον καναπέ και να τον περάσετε με ατμοκαθαριστή εάν δεν αφαιρούνται τα καλύμματά του, να πλύνετε τα ριχτάρια και να καθαρίσετε τα «πόδια» όλων των επίπλων.
Τραβήξτε τα έπιπλα ώστε να καθαρίσετε και τον τελευταίο κόκκο σκόνης. Ειδικά εάν πρόκειται να στρώσετε χαλιά, είναι απαραίτητο!
Τις λεπτές κουρτίνες, τοποθετήστε τες στο πρόγραμμα των κουρτινών ή των πουκαμίσων, μην τις στίβετε πολύ και κρεμάστε τες αμέσως μόλις πλυθούν. Θα στεγνώσουν αμέσως και δεν θα χρειαστούν σιδέρωμα!

Ένα ζήτημα που με ταλαιπώρησε επειδή δεν γνώριζα τον τρόπο, ήταν η καθαριότητα των ρόμαν ή πακέτων. Το αποτέλεσμα ήταν πως ενώ τα έπλυνα και μοσχομύρισαν, μόλις τα κρέμασα χάλασαν τα ζύγια τους.




Ο ειδικός, λοιπόν, μου είπε πως πριν τα αφαιρέσω πρέπει να τα κατεβάσω εντελώς και να λύσω τα ζύγια τους. Μόνο τότε μπορώ να αφαιρέσω το ύφασμα και να το πλύνω.
Εύχομαι να σας φάνηκε χρήσιμη αυτή η πληροφορία!


Σε κάθε χώρο, αλλάξτε τη διακόσμηση ώστε να φτιάξει η διάθεσή σας. Εάν ο χώρος το επιτρέπει, αλλάξτε διαρρύθμιση ώστε να νιώσετε πως βρίσκεστε σε άλλο σπίτι!

Η κουζίνα τώρα, χρειάζεται περισσότερες από 1 φορές τον χρόνο τη φροντίδα μας αλλά έστω αυτή τη 1 φορά πρέπει να ασχοληθείτε σοβαρά με αυτή!
Τακτοποιείστε τα ντουλάπια τροφίμων. Θα εκπλαγείτε από το πόσα τρόφιμα έχουν λήξει ήδη!
Οργανώστε τα ανά είδος. Πχ Όλα τα όσπρια μαζί, όλα τα ζυμαρικά μαζί, όλα τα κονσερβοποιημένα είδη μαζί, όλα τα είδη ζαχαροπλαστικής μαζί και sos όλα τα απαγορευμένα σνακ που όμως τρώμε κρυφά και μετά μανίας, στο πάνω πάνω ράφι!
Χαρίστε αντικείμενα που δεν χρησιμοποιείτε. Σας πιάνουν τον χώρο! ΔΕΝ χρειάζεστε 75 τάπερ! ΔΕΝ θα βρείτε το χαμένο καπάκι με φανουρόπιτα, πετάξτε το μπωλ!
Σπασμένα ή ραγισμένα ποτήρια και πιάτα δεν είναι φρόνιμο να τα κρατάτε. Πετάξτε τα και σιγά σιγά αντικαταστήστε τα.




Οργανώστε την κουζίνα σας σύμφωνα με τη διαρρύθμισή της.  Δίπλα στον φούρνο τα σκεύη μαγειρικής, δίπλα στο ψυγείο τα είδη τροφίμων, πλάι στην εστία το συρτάρι με τα μαχαιροπίρουνα κ.ο.κ.
Αφού καθαρίσετε όλη την κουζίνα, τα ντουλάπια εσωτερικά, εξωτερικά και πάνω (μη το ξεχνάμε το «πάνω»!), ηλεκτρικές συσκευές (αχ αυτός ο φούρνος!), πλύνετε (εάν είναι πλενόμενα) ή αντικαταστήσετε τα φίλτρα του απορροφητήρα, αλλάξτε σφουγγάρια, wettex  και βούρτσες και περάστε εξωτερικά τα inox στοιχεία (ηλ. Συσκευές, πόμολα κ.λπ.) με baby oil το οποίο έχετε τοποθετήσει σε βαμβάκι. Με χαρτί κουζίνας απομακρύνετε με κυκλικές κινήσεις το περισσευούμενο λαδάκι. 




Τα μπάνια μας, απαιτούν καθημερινή καθαριότητα όσον αφορά τη λεκάνη, τον νεροχύτη και τη μπανιέρα αλλά αμελούμε την απίστευτα βαρετή καθαριότητα των πλακιδίων του τοίχου.
Έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε τρεις τρόπους. 1ος τρόπος, σαπούνισμα, αφού έχετε εφαρμόσει προϊόν κατά των αλάτων, και ξέβγαλμα. 2ος τρόπος, ατμοκαθαριστής. 3ος τρόπος, συνδυασμός των 2 προηγούμενων με αυτή τη σειρά!
Ακολουθούν τα είδη υγιεινής.
Εάν το αντιολισθητικό πατάκι έχει λεκέδες που δεν αφαιρούνται με το επίμονο καθάρισμα, αντικαταστήστε το με καινούργιο.
Ομοίως και το πιγκάλ.
Πλύντε την κουρτίνα της μπανιέρας στο πλυντήριο ρούχων και καθαρίστε τη ράγα και τα πιαστράκια.
Μην αμελείτε έστω μια φορά τον χρόνο να πλένετε και τα καλάθια απλύτων. Είτε είναι θήκες πλενόμενες, είτε καλάθια ή πλαστικά, φροντίστε να τα καθαρίζετε!





Τακτοποιείστε τα ντουλάπια του μπάνιου και οργανώστε τα καλύτερα.
Καλλυντικά που έχουν ανοιχτεί 1 χρόνο και πλέον, πετάξτε τα. Μόνο κακό μπορεί να κάνουν! Για να μη τα χρησιμοποιείτε, δεν θα το κάνετε σύντομα!
Πλύντε τα πινέλα του μακιγιάζ, αφαιρέστε τις τρίχες και πλύντε τις βούρτσες και τις χτένες σας, απολυμάνετε τις οδοντόβουρτσες (αν δεν έχει έρθει ο καιρός να τις αντικαταστήσετε). Όλα τα παραπάνω, τοποθετώντας σε ένα δοχείο καυτό νερό, σαμπουάν και λευκό ξίδι.




Το λευκό ξίδι έχει άπειρες χρήσεις στην οικιακή καθαριότητα αλλά μιας και μιλάμε για «γενική» μια φορά τον χρόνο, χρησιμοποιείστε τα γνωστά σας «δυνατά» χημικά και αφήστε τα εναλλακτικά για την καθημερινότητα! 


Εάν έχετε κάνει όλα τα παραπάνω (ή ακόμα περισσότερα, εσείς ξέρετε καλύτερα!), μπορείτε να απολαύσετε τους κόπους σας!
Μοσχομυρωδάτο, πεντακάθαρο σπιτάκι! Δημιουργούμε αναμνήσεις για τα παιδιά μας!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου