Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Δημιουργήστε τις Χριστουγεννιάτικες παραδόσεις της οικογένειάς σας!

Τα Χριστούγεννα είναι μια οικογενειακή γιορτή. Σαν παιδιά, ακολουθούσαμε την παράδοση της οικογένειάς μας. Τα κάλαντα, η παρασκευή γιορτινών γλυκών, η γαλοπούλα ως γεύμα των Χριστουγέννων, το άνοιγμα των δώρων. Όλα άλλαζαν από οικογένεια σε οικογένεια. Η κοινή συνισταμένη ήταν τα παιδιά και η χαρά τους.

Στην Ελλάδα η υιοθέτηση παραδόσεων άλλων χωρών, έφερε μια σειρά δεδομένα στον εορτασμό των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και με αυτά φτάσαμε στο σήμερα. Πέρα όμως απ τα κλισέ, είναι στο χέρι μας να δημιουργήσουμε τις δικές μας παραδόσεις. Αυτές που θα θυμούνται τα παιδιά μας μεγαλώνοντας και θα τις εφαρμόζουν στις δικές τους οικογένειες.

Απ όταν η κόρη μου έφτασε σε ηλικία να κατανοεί πλήρως την όμορφη αυτή περίοδο, φροντίζουμε να τη ζει όσο το δυνατόν πιο έντονα. Φέτος που μεγάλωσε, βοήθησε στον στολισμό του δέντρου και έγραψε το γράμμα της προς τον Άγιο Βασίλη.

Χρησιμοποίησα αυτό το έτοιμο γράμμα που βρήκα online, το εκτύπωσα και εκείνη συμπλήρωσε τα κενά και ζωγράφισε τα σχέδια


Το γράμμα μας, το βάζουμε μέσα στην Χριστουγεννιάτικη κάλτσα. Κάποιο βράδυ που κοιμόμαστε, τα ξωτικά του Άγιου Βασίλη, μπαίνουν στο σπίτι μας μαγικά, παίρνουν το γράμμα και αφήνουν καραμέλες και άλλα ζαχαρωτά!


Από την 1η Δεκεμβρίου αρχίζουν άλλες δυο εορταστικές "ρουτίνες"! Κάθε απόγευμα, μετά το διάβασμα, ανοίγει το παραθυράκι της ημέρας στο ημερολόγιο αντίστροφης μέτρησης. Αν δεν προλαβαίνετε να φτιάξετε ένα απ αυτά που σας έχω εδώ, αγοράστε ένα από τα έτοιμα που θα βρείτε στα super markets! Μια χαρά την κάνουν τη δουλειά τους! Προσφέρουν γλυκιά προσμονή!




Κάθε βράδυ, στη θέση ενός παραμυθιού απ τη μεγάλη παιδική βιβλιοθήκη του σπιτιού μας, της αφηγούμαστε την χριστουγεννιάτικη ιστορία της ημέρας. Πριν κάποια χρόνια, αγοράσαμε το πιο όμορφο βιβλίο! Μια ιστορία για κάθε ημέρα, ιστορίες καλογραμμένες, γλυκιές, με βαθιά νοήματα και εξαιρετική εικονογράφηση! Πρόκειται για το βιβλίο " 24 υπέροχα παραμύθια για τα Χριστούγεννα" των εκδόσεων Παπαδόπουλος



Σήμερα δε, παρήγγειλα το βιβλίο "17 ιστορίες της Πρωτοχρονιάς" των εκδόσεων Ψυχογιός, ώστε από το βράδυ των Χριστουγέννων και μέχρι το βράδυ της Πρωτοχρονιάς να διαβάζουμε 2 νέες ιστορίες, για την Πρωτοχρονιά αυτή τη φορά! Ανυπομονώ να το παραλάβω! 



Στο δικό μας σπίτι, ο Άγιος Βασίλης έρχεται το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς. Έτσι μεγαλώσαμε εμείς, έτσι συνεχίζουμε και με τα παιδιά μας. Απαραίτητη προϋπόθεση για να εμφανιστεί ο Άγιος, είναι να κοιμόμαστε όλοι!  Πριν κοιμηθεί η κόρη μας, αφήνει δίπλα στο δέντρο ένα πιάτο με μπισκότα και ένα ποτηράκι με γάλα. Εννοείται πως το πρωί της 1ης ημέρας του χρόνου που ξυπνά, έκτος απ το δώρο της βρίσκει τα μπισκότα μισοφαγωμένα και το γάλα άφαντο! Από πέρυσι δε, βρίσκει και ένα γράμμα από τον αγαπημένο Άγιο των παιδιών, απολύτως προσωπικό! Μόνο για εκείνη! Και πολύ της αρέσει! Πέρυσι το έγραψα με κόκκινο και πράσινο μαρκαδοράκι, με τα χρώματα να εναλλάσσονται στα γράμματα ώστε να θυμίζει ζαχαρωτό, ξωτικά και Άγιο Βασίλη!




Σίγουρα θυμάστε τα στολίδια του δέντρου των παιδικών μας χρόνων. Έχετε στην κατοχή σας κάποιο από αυτά να μείνει ως ενθύμιο και έπειτα στα παιδιά σας; Εγώ όχι, αν και έχω βαλθεί να πάω να ανακαλύψω κάποιο στο πατρικό μου! Πέρυσι, στο bazaar του νηπιαγωγείου, αγοράσαμε την παρακάτω μπάλα. Ευελπισθώ να αντέξει στον χρόνο και να αποτελέσει αυτό το ένα αγαπημένο στολίδι των παιδικών χρόνων της κόρης μου το οποίο θα πάρει μαζί της στο δικό της σπίτι, για το δικό της δέντρο και τα δικά της παιδιά!



Επιπλέον μαγικές αναμνήσεις μπορείτε να δημιουργήσετε για τα παιδιά σας, διαβάζοντας τις ιδέες που είχα αναρτήσει για εσάς παλαιότερα εδώ

Τέλος, η συμβουλή μου είναι να βρείτε χρόνο για να φτιάξετε μαζί με τα παιδιά σας έστω ένα γιορτινό γλύκισμα. Ως γνωστόν, η καλύτερη θύμηση έρχεται μέσα απ την  όσφρηση! Τα παιδιά σας, μυρίζοντας κανέλα, γαρύφαλλο, πορτοκάλι, βούτυρο και μέλι, θα θυμούνται για πάντα τα Χριστούγεννα των παιδικών τους χρόνων!

Καλές γιορτές!  

1 σχόλιο:

  1. Όμορφη και γλυκιά ανάρτηση!!! Τα χριστουγεννιάτικα παραμύθια θα τα πάρω και εγώ! Καλά χριστούγεννα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή