Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2015

Οργανώνοντας το γιορτινό τραπέζι!

Είτε είστε νέα οικοδέσποινα, είτε έχετε τραπέζια και τραπέζια στην "πλάτη" σας, η οργάνωση ενός εορταστικού γεύματος ή δείπνου προκαλεί ένα διόλου δημιουργικό άγχος! Θέλετε να ικανοποιήσετε όλα τα γούστα, να προσφέρετε ασφαλείς, δοκιμασμένες συνταγές αλλά επιθυμείτε να φτιάξετε και ένα πιάτο - έκπληξη, μακριά απ τα συνηθισμένα. Προσπαθείτε να έχετε ποικιλία και αν είστε σαν εμένα, θα μαγειρέψετε σίγουρα μεγάλες ποσότητες μήπως μείνει κάποιος νηστικός! Μεταξύ μας, κανένας δε μένει νηστικός. Χορταίνεις συντροφιά και αγάπη αυτές τις ημέρες σε όποιο τραπέζι και αν παρευρεθείς. Επομένως, θα πω ότι λέω πάντα. Οργανωθείτε και όλα θα κυλήσουν ομαλά! Οι καλεσμένοι σας θα περάσουν υπέροχα και -όσο κι αν δεν το πιστεύετε- θα το χαρείτε πολύ και εσείς!





Οι καλεσμένοι

Είτε πρόκειται για τους γονείς και τα αδέλφια σας, είτε για τους φίλους και τους κουμπάρους, είτε για όλους μαζί, να έχετε πάντα υπόψιν σας πόσα και ποια άτομα θα σερβίρετε. Έτσι γνωρίζετε την ποσότητα του φαγητού και του επιδορπίου (γιατί, τη Βασιλόπιτα που τη βάζεις; Δεν πρέπει να υπολογίσεις τα κομμάτια;), φροντίζετε για τον χώρο που θα καθίσουν (όλοι οι καλοί χωράνε, ας χωράνε τακτοποιημένα όμως!) και γνωρίζετε ιδιοτροπίες και ανάγκες. Αν η οικογένειά σας είναι σαν τη δική μου (και αφού είμαστε Έλληνες, πάνω - κάτω έτσι θα είναι και η δική σας), στον αριθμό των καλεσμένων να υπολογίζετε πάντα 2-4 άτομα ακόμα. Με κάποιον θα μιλήσετε και θα σας πει πως δεν έχει κανονίσει κάτι, κάποιον φίλο του χήρο θα βρει ο μπαμπάς σας στο καφενείο, κάποια ελεύθερη αδελφή θα έχει η συννυφάδα σας κ.ο.κ.


Το menu 





Λάβετε υπόψιν σας για τι ακριβώς μιλάμε. Μιλάμε για μεσημεριανό ή για δείπνο; Πρόκειται μήπως για την 2η ημέρα των γιορτών οπότε και όλοι είναι "μπουχτισμένοι"; Επίσης, γνωρίζοντας τους καλεσμένους σας, ξέρετε τις προτιμήσεις ή τις ανάγκες τους. Εάν, για παράδειγμα, δεν αγαπούν τη γεμιστή γαλοπούλα ούτε πρέπει ούτε και χρειάζεται να φτιάξετε ένα τέτοιο φαγητό επειδή είναι "έθιμο" για κάποιους.
Σε ένα γιορτινό τραπέζι, είναι αναγκαίο κακό και καλό ταυτόχρονα, η παρουσία διαφορετικών γεύσεων. Έτσι, αν κάποιος δεν προτιμά το πιλάφι ως συνοδευτικό, μπορεί να φάει πατάτες φούρνου ή όποιον πειράζει το μπούκοβο που περιέχουν οι γαρίδες σαγανάκι θα φάει σουφλέ μακαρονιών.
Ακόμα και στις δύσκολες εποχές που διανύουμε οικονομικά, υπάρχουν επιλογές που θα σας στέψουν βασίλισσα στα μάτια των συνδαιτυμόνων σας χωρίς να βάλετε βαθιά το χέρι στην τσέπη. Και χωρίς φυσικά αυτό να είναι εμφανές. Δεν θα κάνετε εκπτώσεις στην ποιότητα, απλά θα φερθείτε έξυπνα!
Ένα φανερά "κύριο" πιάτο, είναι αναγκαίο. Είτε αυτό είναι γαλοπούλα, είτε αρνί, είτε γουρουνόπουλο. Βγάζει πολλές μερίδες φαγητού, προτιμάται απ την πλειοψηφία και δεν σας ταλαιπωρεί για να μαγειρευτεί. Ο φούρνος θα κάνει τη δουλειά.
Από εκεί και πέρα, έχοντας επενδύσει οικονομικά και γευστικά στο κυρίως φαγητό, κάντε έξυπνες επιλογές ώστε να έχετε ποικιλία, καλύπτοντας όλα τα γούστα και χωρίς να ξοδέψετε χρήματα.
Για παράδειγμα, δεν χρειάζεται να έχετε ποικιλία αλλαντικών σε ένα τέτοιο τραπέζι. Όλοι έχουν όρεξη, δεν χρειάζονται αλλαντικά για να τους ανοίξει! Επίσης με τα χρήματα που θα ξοδεύατε σε ένα πιάτο, μπορείτε να κάνετε όχι ένα αλλά δυο εντυπωσιακά και χορταστικά πιάτα!


Φροντίστε τα συνοδευτικά!


Τα συνοδευτικά του κυρίως πιάτου πρέπει να συνδυάζονται αρμονικά με αυτό καθώς συνηθίζεται να τα τρώμε παράλληλα. Δεν μπορείτε, για παράδειγμα, να έχετε αρνάκι στον φούρνο με λεμόνι και ρίγανη και να προσφέρετε ως συνοδευτικό πιλάφι "λουσμένο" σε σάλτσα ντομάτας αρωματισμένη με βασιλικό!
Αν έχετε πάνω από 1 βασικές γεύσεις, φροντίστε σε ουδέτερα συνοδευτικά. Λευκό πιλάφι και πατάτες φούρνου χωρίς έντονο κάποιο απ τα υλικά του.





Τα must have!

-Φροντίστε να υπάρχουν σαλάτες! Η πρότασή μου είναι να φτιάξετε 2 ειδών σαλάτες. Μια εορταστική, πλούσια και ευφάνταστη και μια απλή με συνηθισμένα συστατικά και γεύση. Έτσι δίνετε την επιλογή στους καλεσμένους να δοκιμάσουν ποια θα φάνε!





-Ως Έλληνες, έχουμε συνηθίσει τα αλείμματα μαζί με το φαγητό μας. Είτε επιλέξετε το "λαϊκό" τζατζίκι ή την ταπεινή τυροκαυτερή, είτε ένα αρωματισμένο βούτυρο, να θυμάστε να "δένει" με το σύνολο του menu σας και να έχετε φροντίσει για το που θα το αλείψουν!  Κοινώς, μη ξεχάσετε το ψωμί! Στα τραπέζια ενδείκνυται η μπαγκέτα λόγω μεγέθους και ευελιξίας (μπορεί να μεταμορφωθεί εύκολα σε ένα ορεκτικό ως μπρουσκέτα ή "καναπεδάκι") ταυτόχρονα. Αν επιλέξετε το αγαπημένο σας ψωμάκι απ τον φούρνο της γειτονιάς, φροντίστε απλά να είναι κομμένο σε λεπτές φέτες. Ακόμα καλύτερα, ζητήστε ευγενικά απ τον αρτουπάλληλο να σας περάσει το ψωμί από τη μηχανή του τοστ! Έτσι θα έχετε ομοιόμορφες φέτες!

-Σε αντίθεση με το πιάτο αλλαντικών, φροντίστε για την παρουσία ενός πλατό τυριών. Αν θέλετε και αντέχετε οικονομικά, συμπεριλάβετε σε αυτό και πιο εξεζητημένες γεύσεις μαζί με τις συνηθισμένες μας. Γιατί "ναι" στα τυριά; Μα γιατί πολλοί δεν μπορούν να φάνε αν το φαγητό δεν συνοδεύεται από τυρί!

-Επιλέξτε χορταστικά ορεκτικά! Καλά και εντυπωσιακά τα θαλασσινά (και καλό θα ήταν να υπάρχει ως επιλογή στο τραπέζι για τους λάτρεις των "φρούτων" της θάλασσας) αλλά να θυμάστε πως με τα ίδια χρήματα μπορείτε να δημιουργήσετε μοναδικά πιάτα που θα χορτάσουν τους καλεσμένους σας και θα ικανοποιήσουν τους γευστικούς τους κάλυκες!
Ένα σουφλέ (το έχουμε συνηθίσει έτσι ως ονομασία αλλά το σωστό είναι ογκρατέν, το οποίο με τη σειρά του έχουμε συνηθίσει να το φτιάχνουμε διαφορετικά κ.ο.κ.) μακαρονιών & τυριών, ένα ρολό κοτόπουλου ή χοιρινού με νόστιμες και πρωτότυπες γεμίσεις, μια shepherd's pie (που συνδυάζει τον κιμά, την πατάτα και το τυρί, αγαπημένες γεύσεις μικρών και μεγάλων) και φυσικά μια... ελληνική pie! Μια πίτα που αγαπά η οικογένεια ή μια πίτα της οποίας η γεύση είναι στο χέρι σας να γίνει η αγαπημένη όλων! Μια νόστιμη κοτόπιτα με πανδαισία λαχανικών και χωριάτικο φύλλο ή μια παστουρμαδόπιτα για έντονη γεύση (και μυρωδιά, μη λέμε ψέματα!).





Το επιδόρπιο!

Εναπόκειται στις δυνατότητές σας, τον χρόνο και τις επιθυμίες σας εάν θα φτιάξετε κάτι η ίδια ή εάν θα το αγοράσετε. Σε κάθε περίπτωση φροντίστε για την αρμονία. Αν δεν γνωρίζετε τις προτιμήσεις των καλεσμένων σας, παίξτε στα σίγουρα και δώστε επιλογές. Φροντίστε να μην είναι κάτι πολύ λιπαρό ή πολύ λιγωτικό και ει δυνατόν ταιριαστό με τις γεύσεις που μόλις απήλαυσαν.
Εάν πρόκειται για το δείπνο της παραμονής της Πρωτοχρονιάς ή για το γεύμα ή το δείπνο της 1ης ημέρας του νέου έτους, μη ξεχάσετε την Βασιλόπιτα!


Συνοψίζοντας...

Εάν είστε νέα οικοδέσποινα και μαγείρισσα, πιθανότατα πνιγήκατε απ το άγχος σας και όλα τα παραπάνω σας φαίνονται βουνό! Όλα τα παραπάνω, δεν ήταν κάτι παραπάνω από τις δικές μου συστάσεις για εσάς. Εσείς τώρα, γνωρίζετε καλύτερα τα ατού σας, τις δυνατότητές σας και τις επιθυμίες σας. Να είστε σίγουροι πως οι καλεσμένοι σας με ένα κυρίως γεύμα, μια σαλάτα και ένα κρασί θα είναι απολύτως ικανοποιημένοι από την περιποίησή σας και τη φιλοξενία σας. Αν δε, έχετε φροντίσει και για το επιδόρπιο, θα πετάνε στα ουράνια και θα φύγουν ευτυχισμένοι!


Οι αγορές!

-Έχοντας γνώση πόσοι θα είναι οι καλεσμένοι σας και έχοντας καταρτίσει το menu, το επόμενο βήμα είναι η λίστα για τα ψώνια. Τσεκάρετε τα ντουλάπια σας για τα μη εμφανή υλικά που θα χρειαστείτε (γιατί οκ, θα φτιάξετε πατάτες με μουστάρδα. Πατάτες θα γράψετε στη λίστα, μουστάρδα τσεκάρατε αν έχετε;).




-Να είστε ακριβής σε όλα τα υλικά. Μη γράφετε "πιπεριές" ή "τριμμένα τυριά". Γράψτε αναλυτικά τι πρέπει να ψωνίσετε. Είναι γιορτές, έχει πολύ κόσμο, έχετε πολλές δουλειές και λίγο χρόνο. Πόσο κρίμα θα είναι να ξεχάσετε ένα είδος τυριού και να πρέπει να ξαναπεριμένετε στην ουρά, να ξαναπάτε ή να μη βγει το επιθυμητό αποτέλεσμα επειδή τεμπελιάσατε όταν γράφατε τη λίστα με τα ψώνια;

-Μη παραλείψετε να αγοράσετε αναψυκτικά και χυμούς για τα παιδιά, να καλύψετε τα γούστα σε κρασί (λευκό, κόκκινο ή ροζέ) καθώς δεν είναι όλοι οινογνώστες. Μη πάτε by the book, πηγαίνετε εκ του ασφαλούς. Πολλοί πίνουν το κρασί που θέλουν πάει δεν πάει με το φαγητό. Ο κανόνας λέει "κόκκινα κρέατα- κόκκινο κρασί, θαλασσινά & λευκά κρέατα - λευκό κρασί". Δε λέει όμως τι κέφι έχει ο καλεσμένος σας σήμερα! Επίσης, μπορεί οι μπύρες να καταναλώνονται συνήθως το καλοκαίρι αλλά ένα 6 pack στο ψυγείο δεν έβλαψε ποτέ κανέναν!
Μη μου ξεχάσετε τις σόδες (ανθρακούχο νερό anyway...)! Όλο και κάποιος δεν θα μπορεί να αναπνεύσει απ το πολύ και νόστιμο φαγητό σας!


-Εάν πρόκειται για μεσημεριανό τραπέζι, θεωρείστε βέβαιο πως κάποιοι απ τους καλεσμένους σας θα μείνουν και για απογευματινό καφέ οπότε φροντίστε να έχετε ποικιλία ειδών καφέ και τσαγιού στο ντουλάπι σας!

-Μη λησμονήσετε ένα συμβολικό δωράκι για τον τυχερό που θα του "πέσει" το φλουρί!


Στρώνοντας το τραπέζι!

Δεν θα μιλήσω για savoir vivre, δεν είναι η δουλειά μου αυτή και δεν το ακολουθώ. Για τη δική σας ευκολία και μόνο, τοποθετήστε σε κάθε θέση το πιάτο, τα μαχαιροπίρουνα, ποτήρι για νερό και ποτήρι για κρασί. Σιγουρευτείτε ότι κάθε πιατέλα/ σαλατιέρα έχουν είδη σερβιρίσματος.
Αφήστε σε προσιτό σημείο ότι άλλο ενδέχεται να χρειαστείτε τελευταία στιγμή.


Ιεράρχηση εργασιών

Κάθε μαγείρισσα έχει τον δικό της τρόπο να κινείται στην κουζίνα. Εμένα με βολεύει να έχω πλυμένα όλα τα λαχανικά και από αυτά ξεκινώ κάθε συνταγή. Είναι αυτά που θέλουν την περισσότερη φροντίδα άρα και τον περισσότερο χρόνο. Πλύνετε, καθαρίστε, κόψτε τα και αφήστε τα στην άκρη.

Έχετε δίπλα σας καινούργια σακούλα σκουπιδιών ώστε να αδειάζετε αμέσως τον νεροχύτη και να πετάτε συσκευασίες, σακούλες και χαρτιά αμέσως.

Φροντίστε να είναι άδειο το πλυντήριο πιάτων ώστε να υποδεχτεί απευθείας τα άπλυτα σκεύη.

Δώστε 5 λεπτά χρόνο στον εαυτό σας να σκεφτείτε πως θα οργανώσετε το μαγείρεμα ώστε να είναι εφικτό το multitasking. Ποια κατσαρόλα ταιριάζει σε ποια εστία, τι θα μαγειρέψετε στην καθεμία, τι πρέπει να μαγειρευτεί τελευταίο και τι "αντέχει" να ετοιμαστεί πρώτο.


Δε θα σας πω ότι δεν θέλει κόπο. Θέλει και τρόπο και κόπο. Αν οργανωθείτε σε όλα τα επίπεδα, βάλετε μουσική και πάρετε βαθιά ανάσα, όλα θα πάνε θαυμάσια!

Καλή επιτυχία!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου