Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2015

Χειροποίητα στολίδια με ή χωρίς ψήσιμο!

Εδώ και 3 χρόνια φτιάχνω ζυμαρο-στολιδάκια! Οι χρήσεις τους, πολλές! Στολίζουμε το δέντρο μας, τις πιο απίθανες γωνιές του σπιτιού μας, τα χρησιμοποιούμε στο αμπαλάζ των δώρων μας, τα φτιάχνουμε για γούρια και - το σημαντικότερο- απασχολούμε τα παιδιά με ένα ζυμαράκι εύκολο, μη τοξικό, που δε λερώνει πολύ και έχει και το επιθυμητό αποτέλεσμα!

Παλαιότερα είχα χρησιμοποιήσει συνταγή αλατοζύμης η οποία ψήνεται. Με έβγαλε ασπροπρόσωπη καθώς λόγω του αλατιού τα στολιδάκια αντέχουν στον χρόνο και την -πολλή!- υγρασία. Το μειονέκτημα είναι ότι  φουσκώνουν, δε μένουν λευκά και χρειάζονται βάψιμο! Το θετικό είναι πως δεν σπάνε, δεν ραγίζουν, χρωματίζονται, δεν χρειάζεται να περιμένεις 2-3 ημέρες να στεγνώσουν και φυσικά η ζωγραφική κρατά περισσότερες ώρες απασχολημένα τα παιδιά! Θετικό και αρνητικό μαζί; Το peeling που κάνει το αλάτι στα χέρια μας!

Για τα στολίδια αλατοζύμης θα χρειαστείτε:

1/2 φλυτζάνι αλάτι
1,5 φλυτζάνι αλεύρι
1/2 φλυτζάνι νερό



Εκτέλεση:

 -Πλάθετε έως ότου η ζύμη μπορεί να δουλευτεί.
-Ανοίγετε σε φύλλο και κόβετε με τα αγαπημένα σας χριστουγεννιάτικα κουπ πατ.
-Ψήνετε  στους 150 βαθμούς μέχρι να στεγνώσουν.
-Μόλις κρυώσουν, ξεκινήστε το βάψιμο, με κοινούς μαρκαδόρους, τέμπερες, ακρυλικά χρώματα ή ότι άλλο επιθυμείτε. Εάν το επιθυμείτε,  με ένα πινέλο, περάστε ρευστή κόλλα χειροτεχνιών και έπειτα το γκλίτερ που επιθυμείτε.
 
Δέστε κορδελάκια και έτοιμα!











Η άλλη σας επιλογή, είναι η ζύμη που δε χρειάζεται ψήσιμο και αποτελείται από υλικά που επίσης έχετε στο ντουλάπι της κουζίνας σας.

Για τη ζύμη της Λαμπρούκας θα χρειαστείτε!


1 κούπα μαγειρική σόδα
1/2 κούπα Corn Flower
3/4 κούπας νερό

Εκτέλεση:

-Τοποθετείτε τα υλικά σε μια αντικολλητική κατσαρόλα και ανοίξτε το μάτι σε μέτρια φωτιά (το δικό μου φτάνει στο "12" και το έβαλα στο "9"). 




-Ανακατεύετε με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να σχηματιστεί μια λευκή μπάλα.





-Βάζετε το ζυμαράκι σε ένα πιάτο, σκεπάστε το με μια πετσέτα και αφήστε τουλάχιστον 2 ώρες να κρυώσει εντελώς



-Βάζετε το ζυμαράκι σας στον πάγκο εργασίας. Αν θέλετε να το χρωματίσετε ή να του βάλετε glitter σε σκόνη, τώρα είναι η ώρα. 




-Ανοίγετε σε φύλλο πάχους (ιδανικά) 3-4 χιλιοστά και κόβετε με τα αγαπημένα σας χριστουγεννιάτικα κουπ πατ.



-Παίρνετε το καλαμάκι (με το οποίο πίνουμε τα ροφήματα) και ανοίγετε μια τρυπούλα εκεί που θέλετε να περάσετε κορδέλα ή κορδόνι.





-Αραδιάζετε σε μια σχάρα για να στεγνώσουν σωστά. 




-Αναμένετε 1-3 ημέρες, ανάλογα με το πάχος. 

Περισσότερες οδηγίες και ιδέες θα βρείτε στον σύνδεσμο που σας έχω βάλει, εδώ γράφω μόνο ότι κάνω εγώ.

-Αφού στεγνώσουν μπορείτε να τα βουτήξετε στο glitter (αφού πρώτα έχετε περάσει κόλλα από πάνω τους), να κάνετε σχέδια με μαρκαδόρους ή κόλλες glitter, να κολλήσετε χάντρες, πούλιες και κάθε λογής διακοσμητικά. 

-Τέλος δέστε κορδελίτσες και διακοσμήστε τον χώρο σας. 

Τα σημερινά μας, περιμένουμε υπομονετικά να στεγνώσουν. Ιδού αυτά που είχαμε κάνει για τα φιλαράκια μας πριν 2 χρόνια!




Καλή διασκέδαση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου