Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου!


Στις 23 Απριλίου 1616 έφυγαν από τη ζωή δύο μεγάλα ονόματα των γραμμάτων, ο Ισπανός συγγραφέας του Δον Κιχώτη Μιγκέλ Ντε Θερβάντες και ο Άγγλος δραματουργός Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Με αφορμή το διπλό αυτό γεγονός, η UNESCO έχει καθιερώσει την 23η Απριλίου ως την Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου.
Στην Καταλονία, την ημέρα αυτή εορτάζεται η «Μέρα των Βιβλίων και των Ρόδων», μία τοπική παραλλαγή της γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου, η οποία συνδυάζεται με την εορτή του προστάτη της περιοχής, Αγίου Γεωργίου. Με το σύνθημα «Ένα τριαντάφυλλο για την αγάπη, ένα βιβλίο για πάντα», ο άνδρας θα χαρίσει στην αγαπημένη του ένα τριαντάφυλλο κι αυτή θα του το ανταποδώσει με ένα βιβλίο.
Στο επίκεντρο των εκδηλώσεων, ο περίφημος δρόμος της Βαρκελώνης «Λα Ράμπλα», η πιο ζωντανή γωνιά της πόλης, «ο μόνος δρόμος, που δεν ήθελα να τελείωνε ποτέ», όπως είχε πει κάποτε ο Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα. Εκτιμάται ότι μόνο την ημέρα αυτή διακινούνται στην Βαρκελώνη 500.000 βιβλία και 4 εκατομμύρια τριαντάφυλλα.
Η σημερινή μέρα αποτελεί ιδανική αφορμή για να σας παρουσιάσουμε τα οφέλη της ανάγνωσης βιβλίων και μέσω αυτών να σας πείσουμε να τα βάλετε στη ζωή σας το συντομότερο δυνατό. Πάμε να τα δούμε:

1. H ανάγνωση βιβλίων τονώνει το μυαλό σας και μειώνει τις πιθανότητες γρήγορης εμφάνισης άνοιας και Αλτσχάιμερ. Σύμφωνα με μελέτες το μυαλό θα πρέπει πάντα να βρίσκεται σε διέγερση για να μην κοιμηθεί. Δύο ακόμη τέλειες επιλογές για να διατηρήσετε τον εγκέφαλό σας υγιή και δυνατό είναι η δημιουργία παζλ καθώς και η συμμετοχή σας σε παιχνίδι σκάκι.
2. Τα βιβλία νικούν το στρες! Ναι, είναι γεγονός. Όταν διαβάζετε π.χ ένα μυθιστόρημα αποσπάστε από την βαρετή σας πραγματικότητα και ζείτε την ιστορία έντονα. Το άγχος σας αυτομάτως χάνεται και η χαλάρωση που τόσο πολύ επιζητάτε έρχεται μονομιάς. Σκέφτεστε κάτι καλύτερο;
3. Η γνώση είναι το καλύτερο δώρο που μπορείτε να προσφέρετε στον εαυτό σας. Όσο περισσότερα βιβλία διαβάζετε, τόσες περισσότερες (δωρεάν) εμπειρίες αποκτάτε.
4. Η ανάγνωση βιβλίων σας βοηθά να βελτιώσετε το λόγο σας και φυσικά να εμπλουτίσετε το λεξιλόγιό σας. Η γραφή αλλά και η καθημερινή σας ομιλία βελτιώνεται και ταυτόχρονα αποκτάτε περισσότερη αυτοπεποίθηση, μιας και ξέρετε πως μπορείτε να αντεπεξέλθετε άψογα σε κάθε περιβάλλον.




5. Όταν διαβάζετε ένα βιβλίο, θέλετε δε θέλετε, θα πρέπει να απομνημονεύετε καλά πρόσωπα, γεγονότα, χαρακτήρες ώστε να μπορείτε να παρακολουθείτε με άνεση την εξέλιξη της πλοκής. Με αυτόν τον τρόπο, λοιπόν, εξασκείτε τη μνήμη σας και επομένως την βελτιώνετε χωρίς καν να το καταλαβαίνετε.
6. Η ανάγνωση βιβλίων σας βοηθά να βελτιώνετε την κριτική σας σκέψη. Διαβάζοντας αρκετά βιβλία θα μπορείτε μετέπειτα να τα συγκρίνετε, να τα αναλύετε και φυσικά να τα αξιολογείτε με περισσότερη άνεση. Αφού το πετύχετε με τα βιβλία, θα μπορέσετε να αξιοποιήσετε την ικανότητά σας αυτή και στην προσωπική αλλά και στην επαγγελματική σας ζωή.
7. Μέσα στην τρέλα του καθημερινού σας προγράμματος, με τις απίστευτες υποχρεώσεις και τις αμέτρητες δουλειές, είναι πραγματικά σωτήριο να γνωρίζετε πως υπάρχει κάτι που μπορεί να σας χαλαρώσει στη στιγμή. Σύμφωνα με έρευνες, λοιπόν, η ανάγνωση βιβλίων σας βοηθά να συγκεντρώνεστε στην υπόθεση και να αφήνετε στην άκρη κάθε σας πρόβλημα (έστω και για λίγες ώρες την ημέρα).
8. Η σωστή επιλογή βιβλίου μπορεί να σας προσφέρει τη γαλήνη και την ηρεμία που τόσο πολύ χρειάζεστε. Ένα βιβλίο μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε χαλαροί και χαρούμενοι, μέσω των ιδεών που δύναται να σας διαπερνά. Επιλέξτε ένα βιβλίο ψυχολογίας που μιλά για τη θετική σκέψη και τη δύναμη της αισιοδοξίας και... χαμογελάστε ξανά!


Πηγή: http://www.mpouzou.gr/ www.queen.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου