Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Πως να διαλέξετε το σωστό παιδικό παπούτσι!

Στις μέρες μας οι online αγορές είναι εξαιρετικά διαδεδομένη μέθοδος, ειδικά σε ότι έχει να κάνει με παιδικά ρούχα και παπούτσια. Ακόμα και σε αγορά από φυσικό κατάστημα, τα θέματα που μας απασχολούν είναι πολλά. Αναρωτιόμαστε αν θα πετύχουμε το σωστό μέγεθος, τι υλικό πρέπει να επιλέξουμε, αν πρέπει να αγοράσουμε 1 ή 2 νούμερα μεγαλύτερο για την επόμενη σεζόν κ.ο.κ.


Διαβάστε και αποθηκεύστε το παρακάτω άρθρο για να έχετε την απάντηση κάθε φορά που προβληματίζεστε σχετικά!





Πώς θα διαλέξετε το σωστό νούμερο:

Ένας τρόπος είναι να μετρήσετε το ποδαράκι του παιδιού σας σε εκατοστά. Στη συνέχεια συμβουλευτείτε τον παρακάτω πίνακα: Στα αριστερά βλέπετε τα εκατοστά του ποδιού και στα δεξιά το νούμερο που αντιστοιχεί στο ποδαράκι του παιδιού σας.
7,9 cm = 13
8,5 cm = 14
9,1 cm = 15
9,7 cm = 16
10,3 cm = 17
11,0 cm = 18
11,6 cm = 19
12,3 cm = 20
13,0 cm = 21
13,6cm = 22
14,3 cm = 23
15,0 cm = 24
15,6 cm = 25
16,3 cm = 26
17,0 cm = 27
17,6 cm = 28
18,3 cm = 29

Άλλο ένα βοηθητικό πινακάκι:

Μήνες και νουμεράκια
0-6 μηνών 16- 18 νούμερο
6-12 μηνών 18-19,5 νούμερο
12-18 μηνών 19,5-21,5 νούμερο
18-24 μηνών 21,5-23,5 νούμερο
2-3 ετών 23,5-25 νούμερο
3-4 ετών 25-28 νούμερο
Σκεφτείτε ότι τα πόδια μας στηρίζουν ολόκληρο το σώμα μας σε όλη μας τη ζωή και παρ’ όλα αυτά εμείς τα ταλαιπωρούμε και τα καταπονούμε. Οι έρευνες υποστηρίζουν ότι ο άνθρωπος πραγματοποιεί 18.000 περίπου βήματα την ημέρα, ενώ σε όλη του τη ζωή θα κάνει 350 εκατομμύρια βήματα. Ένας λόγος παραπάνω, λοιπόν, αν μιλούμε για ένα παιδί που κάνει τα πρώτα βήματα της ζωή του με αστάθεια και αγωνία. Επομένως, είναι σημαντικό να προστατεύσουμε αυτά τα μικρά πατουσάκια, να τα φροντίσουμε και να τους επιλέξουμε τα καλύτερα παπούτσια, ώστε να ανακαλύψουν τον κόσμο. Τα πόδια ενός παιδιού περίπου ενός έτους είναι στρογγυλά, συνήθως παχουλά, και αποτελείται από χόνδρους και μύες που βρίσκονται σε μία διαρκή εξέλιξη σχηματισμού.

Το πόδι ενός ενήλικα ανθρώπου αποτελείται από 30 αρθρώσεις, 19 μύες, 26 οστά και καταλήγουν σε αυτό περίπου 7.000 νεύρα. Το πόδι, όμως, ενός παιδιού είναι πιο φαρδύ και κοντό, το μπροστινό μέρος είναι πιο αναπτυγμένο από το πίσω. Το 75% των οστών του ποδιού του ξεκινάνε ως μαλακοί χόνδροι. Η οστεοποίηση των χόνδρων πραγματοποιείται σταδιακά και έχει ξεκινήσει ήδη από τον καιρό που ήταν το παιδί στην κοιλιά της μητέρας του και ολοκληρώνεσαι με την ενηλικίωση. Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις το 40% των ενηλίκων αποδεικνύεται ότι έχουν υγιή πόδια. Αν χρησιμοποιηθούν ακατάλληλα υποδήματα κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής, θα δημιουργηθούν προβλήματα που θα ακολουθούν τον άνθρωπο σε όλη του τη ζωή. Συνήθως προβλήματα στα πόδια επεκτείνονται στη μέση, στα γόνατα και στην σπονδυλική στήλη λόγω της μετατόπισης των νεύρων, και παρουσιάζονται επίσης προβλήματα στο γαστρεντερικό σύστημα και πόνοι στο κεφάλι.

Τι θα πρέπει να αποφύγετε:

- Στενά παπούτσια. Δε βάζουμε ποτέ μικρότερο νούμερο στα ευαίσθητα παιδικά πατουσάκια.
- Παπούτσια με στενή φόρμα που εμποδίζουν το παιδί να κουνά τα δάχτυλά του.
- Παπούτσια με ψηλό τακούνι. Υπάρχει πιθανότητα να του δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα στο πόδι, μη αναστρέψιμα.
- Στενές κάλτσες.
Οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι τα πρώτα βήματα πρέπει να τα κάνει το παιδί ξυπόλητο, για να μπορέσει ο εγκέφαλός του να ερμηνεύσει και να κατανοήσει τις πληροφορίες που στέλνονται από τα νεύρα του ποδιού, να μάθει έτσι να ισορροπεί, να στηρίζει σωστά το σώμα του, να κατανέμει σωστά το βάρος του και έτσι να μάθει να περπατά σωστά. Όταν το παιδάκι σας πραγματοποιήσει τα πρώτα βήματά του, τότε να υπολογίσετε ότι περίπου ένα μήνα μετά θα πρέπει να του αγοράσετε το πρώτα του παπούτσια. 

Πώς διαλέγουμε το σωστό παιδικό παπούτσι:

- Η σόλα να είναι ελαφριά, ώστε να μην εμποδίζεται η κίνηση.
- Να είναι επίσης μαλακή κάτω από τη φάλαγγα της πατούσας, για να λυγίζει σωστά το πέλμα του.
- Να έχει ελαφριά ενίσχυση στη φτέρνα (δεν πρέπει να είναι ψηλότερη των 3,8 εκατοστών).
- Να μη γλιστράει, για να το κρατά σταθερό στα πρώτα του βήματα.
- Τα παπούτσια να είναι μαλακά και εύκαμπτα.
- Είναι σημαντικό να ελέγξετε το υλικό κατασκευής τους. Τα δερμάτινα είναι ιδανικά! Υλικά συνθετικά ή που δεν τηρούν τις προδιαγραφές μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό στο ευαίσθητο δερματάκι του παιδιού σας ή ακόμα και αλλεργική αντίδραση.
- Να παρατηρείτε πάντα μήπως τους έχουν δημιουργήσει φουσκάλες ή τραυματισμούς. Αν συμβεί αυτό, πρέπει οπωσδήποτε να τους αλλάξετε παπούτσια! Αυτό το γεγονός δεν έχει να κάνει απαραίτητα με την ποιότητα του παπουτσιού.
- Είναι σημαντικό τα παπουτσάκια που θα αγοράσετε να έχουν πόρους, ώστε να αερίζονται τα ποδαράκια τους!
- Το επάνω μέρος του παπουτσιού δεν πρέπει να έχει σκληρές ραφές ή σημεία κόλλησης που μπορεί να τραυματίσουν το ευαίσθητο ποδαράκι του με την τριβή.
- Το κούμπωμα του παπουτσιού πρέπει να είναι ρυθμιζόμενο, ώστε να κρατά το ποδαράκι του σταθερό.
Να έχετε υπόψη σας ότι το ποδαράκι των παιδιών μεγαλώνει πάνω από μισό νούμερο κάθε 3 μήνες, όταν είναι μεταξύ 16 και 24 μηνών και μισό νούμερο κάθε 4 μήνες, όταν είναι 2 με 3 χρόνων. Τέλος, μην ξεχνάτε ότι κάθε παιδάκι έχει τη δική του ανάπτυξη και τους δικούς του ρυθμούς! Μη συγκρίνετε το παιδί σας με άλλα παιδιά ούτε ν' ανησυχήσετε αν το ποδαράκι του και η ηλικία του δεν αντιστοιχούν στους παραπάνω πίνακες που παραθέσαμε!


Πηγή: http://www.galsnguys.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου