Δευτέρα, 20 Απριλίου 2015

Τι λαχανικά φυτεύουμε τον Απρίλιο;

Η θερμοκρασία ανεβαίνει, οι βροχές μειώνονται και η κηπουρική κάτω από αυτές τις συνθήκες αποτελεί μια εξαιρετική ασχολία! Πάμε να δούμε μαζί, τι λαχανικά μπορούμε να φυτέψουμε τον μήνα Απρίλιο στον κήπο, τα παρτέρια ακόμα και στις γλάστρες μας!
Τον Απρίλιο λοιπόν: 
Σπέρνουμε:  Καλαμπόκια, φασόλια, Τομάτες, μελιτζάνες, πιπεριές, καρότα, παντζάρια ρεπανάκια, αντίδια, σπανάκια, σέσκλα, πράσα, σέλινο, μαϊντανό, άνηθο, κόλιανδρο, καρότα
Μεταφυτεύουμε: Ντομάτες Πιπεριές, μελιτζάνες, αγγούρια, κολοκύθια, πράσα,
καρότα

Συγκομιδή: Λεμόνια, πορτοκάλια, νεράντζια, περγαμότα, μαρούλια, αγκινάρες, κουκιά, αρακά, χλωρά Κρεμμύδια σκόρδα, ραδίκια, ζοχούς, σπανάκι, σέσκλα, τσουκνίδες, μάραθο, σέλινο, μαϊντανό, καρότα

Επίσης ο Απρίλιος είναι ιδανικός μήνας για να φυτέψουμε ρίγανη, μέντα, φασκόμηλο, θυμάρι, δενδρολίβανο αλλά και να μαζέψουμε χαμομήλι για να το αποξεράνουμε. Ας δούμε αναλυτικά τι χρειάζεται το κάθε ένα από τα λαχανικά...εποχής.
Αγγούρι


Το αγγούρι το φυτεύουμε την άνοιξη και συγκεκριμένα τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο, όταν η θερμοκρασία κυμαίνεται μεταξύ 15-35C. Χρειάζεται 5-10 μέρες για να βλαστήσει ενώ ανάλογα με την ποικιλία και τις συνθήκες ανάπτυξης, συνήθως απαιτούνται 25-30 ημέρες, μέχρι τη μεταφύτευσή του. Άλλες τόσες μέρες χρειάζονται και για την ωρίμανσή του. Θυμηθείτε, όταν το φυτεύεστε να βάλετε το σπόρο σε βάθος 1.5 έως 2.5 εκατοστά.
Ντομάτες
Την ίδια εποχή φυτεύουμε και τις ντομάτες, όταν η θερμοκρασία είναι μεταξύ 15 και 30C. Τους σπόρους της ντομάτας του φυτεύουμε σε βάθος περίπου 1.5 εκατοστό και ανάλογα με την ποικιλία χρειάζονται συνήθως 40-60 ημέρες, για τη μεταφύτευσή τους. Η ωρίμανση από την άλλη χρειάζεται 55 με 90 ημέρες, μετά την μεταφύτευση ανάλογα με την ποικιλία.
Πιπεριές

Οι πιπεριές φυτεύονται την άνοιξη σε θερμοκρασίες μεταξύ 18-35C και σε βάθος μισό έως ένα εκατοστό. Χρειάζονται μία με δύο εβδομάδες για να βλαστήσουν και ανάλογα με την ποικιλία περίπου ένα με δύο (το πολύ) μήνες για τη μεταφύτευση. Για να ωριμάσουν θα χρειαστούν περίπου 2 με τρεις μήνες μετά τη μεταφύτευσή τους.
Μελιτζάνες
Οι προτεινόμενοι μήνες της σποράς της μελιτζάνας είναι ο Μάρτιος και ο Απρίλιος, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται μεταξύ 23-32C. Φυτεύεται σε βάθος μισού εκατοστού και χρειάζεται 5 με 13 μέρες για τη βλάστηση. Η μεταφύτευση γίνεται (πάντα ανάλογα με την ποικιλία και τις συνθήκες ανάπτυξης) συνήθως μέσα σε 40 με 55 ημέρες, μετά τη φύτευση, ενώ η ωρίμανση χρειάζεται ακόμα 50 με 80 ημέρες μετά τη μεταφύτευση.


Πατάτα
Με τη θερμοκρασία να βρίσκεται μεταξύ 18 και 21C, οι μήνες Μάρτιος και Απρίλιος (αλλά και Ιούλιος και Αύγουστος) είναι ιδανικοί για να φυτέψουμε πατάτες. Φυτεύουμε τους σπόρους σε αρκετό βάθος, από 7.5 έως 10 εκατοστά, η βλάστηση και η μεταφύτευση της πατάτας είναι άμεσες, αλλά για την ωρίμανσή της, η πατάτα χρειάζεται τρεις με τέσσερις μήνες μετά την σπορά ανάλογα με την ποικιλία.
Φασολάκια
Τα φασολάκια (φρέσκα και ξηρά) φυτεύονται σε θερμοκρασίες 15-29C και μπορούμε να τα φυτέψουμε τους μήνες Απρίλιο έως Αύγουστο. Ο σπόρος πρέπει να φυτευτεί σε βάθος τουλάχιστον 2.5 έως 5 εκατοστών, ενώ πριν από τη σπορά, μουσκεύουμε τους σπόρους για 3-4 ώρες. Τα φασολάκια χρειάζονται 4 με 10 μέρες για να βλαστήσουν και ανάλογα με την ποικιλία μεταφυτεύονται συνήθως 20 με 30 μετά τη σπορά, αν και μπορούμε να κάνουμε και άμεση σπορά χωρίς μεταφύτευση. Για την ωρίμανση των φρέσκων, μετά τη μεταφύτευση, χρειάζονται 50 με 95 ημέρες, ενώ για τα ξερά, 95 έως 125 μέρες αντίστοιχα. Και στις δύο περιπτώσεις εξαρτάται από την ποικιλία του σπόρου.
Καλαμπόκι

Η εποχή σποράς του καλαμποκιού είναι μεταξύ Απριλίου και Ιουλίου, με τη θερμοκρασία να μην είναι κάτω των 15C και να μην υπερβαίνει τους 35C. Φυτεύεται σε βάθος 2.5 και 5 εκατοστών και χρειάζεται 5 με 20 μέρες, ώσπου να βλαστήσει. Η μεταφύτευση γίνεται άμεσα, αλλά πρέπει να περιμένουμε 100 με 130 μέρες μετά την σπορά, για να ωριμάσει.
Κολοκύθα
Από τον Μάρτιο μέχρι τον Αύγουστο είναι ιδανική εποχή για να φυτέψουμε κολοκύθες. Οι ενδεδειγμένες θερμοκρασίες είναι 21-35C και το βάθος φύτευσης μεταξύ 1.5 και 5 εκατοστών. Η κολοκύθα χρειάζεται 5 με 10 μέρες για να βλαστήσει, ενώ συνήθως σε 25 με 40 ημέρες μετά είναι έτοιμη για μεταφύτευση. Βέβαια, μπορούμε να κάνουμε και άμεση σπορά χωρίς μεταφύτευση. Όποιον τρόπο και αν ακολουθήσουμε, χρειάζονται 40 με 50 ημέρες μετά την μεταφύτευση για την ωρίμανσή της.
Καρότο

Το καρότο είναι ένα «εύκολο» λαχανικό καθώς μπορούμε να το φυτέψουμε την άνοιξη ή νωρίς το φθινόπωρο, όταν οι θερμοκρασίες είναι μεταξύ 7 και 30C. Με απλά λόγια, η προτεινόμενη εποχή σποράς για υπαίθρια καλλιέργεια είναι τους μήνες Φεβρουάριο-Μάρτιο- Απρίλιο (εφόσον το επιτρέπουν οι θερμοκρασίες) και Ιούλιο έως Νοέμβριο. Το φυτεύουμε σε βάθος μισού έως ενάμισι εκατοστού και περιμένουμε 5 με 15 μέρες μέχρι να βλαστήσει. Η μεταφύτευση γίνεται άμεσα, ενώ μετά από 65 με 70 μέρες το καρότο είναι πλέον ώριμο.
Μπάμιες
Τις μπάμιες τις φυτεύουμε την άνοιξη, κατά προτίμηση τον Μάιο αλλά ας είμαστε προετοιμασμένοι, καθώς η θερμοκρασία πρέπει να είναι μεταξύ 18 και 32C. Φυτεύουμε σε βάθος ενάμισι με δυόμισι εκατοστά, αφού πρώτα μουσκέψουμε τους σπόρους για 3 με 4 ώρες. Χρειάζονται 4 με 10 μέρες βλάστησης και συνήθως ένα μήνα και λίγο για τη μεταφύτευση, αν και μπορούμε να κάνουμε και άμεση σπορά χωρίς μεταφύτευση. Η ωρίμανση χρειάζεται 50-60 ημέρες μετά την μεταφύτευση ανάλογα με την ποικιλία και τη θερμοκρασία.
Πεπόνι
Τον Απρίλιο και τον Μάιο (με θερμοκρασία 25-35C) φυτεύουμε τους σπόρους του πεπονιού, σε βάθος περίπου 3 εκατοστά. Σε διάστημα 4 με 10 ημερών οι σπόροι έχουν βλαστήσει και ανάλογα με την ποικιλία, μπορούμε μέσα σε 25 με 30 μέρες να το μεταφυτεύσουμε. Δύο – τρεις μήνες μετά τη μεταφύτευση το πεπόνι είναι ώριμο.
Πληροφορίες: http://www.clickatlife.gr/ , www.bioprasino.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου