Τρίτη 7 Απριλίου 2015

Νηστίσιμο σοκολατένιο κέικ!

Δεν έχει να ζηλέψει απολύτως τίποτα από τα κέικ με αυγά και βούτυρο! Όσοι το έχουν φάει, θεωρούν απίθανο το να είναι νηστίσιμο όμως αν έχετε δοκιμάσει τέτοιες συνταγές τα τελευταία χρόνια σίγουρα θα έχετε καταλάβει πως ότι είναι νηστίσιμο δεν σημαίνει πως είναι άνοστο!   




Προχθές, έφτιαξα το νηστίσιμο τσουρέκι που έχω "ανεβάσει" παλαιότερα για να έχουμε πρωινό και σνακ την Μεγάλη Εβδομάδα (φυσικά θα επαναληφθεί, αποκλείεται να μας φτάσει!). Χθες,  λόγω των σημερινών γενεθλίων της κόρης μου, έφτιαξα το σοκολατένιο αυτό κέικ! Σας το δίνω με γλάσο κακάο όπως αναγράφεται στο www.sintagespareas.gr απ όπου και η αρχική συνταγή, αλλά και με τη δική μου σημερινή επιλογή! Γεμιστό με νηστίσιμη σοκοπάστα με σοκολάτα υγείας και γλάσο πορτοκάλι (απίθανος συνδυασμός σοκολάτα- πορτοκάλι, το γνωρίζετε!) για επικάλυψη!



Υλικά:


¾ κούπας σπορέλαιο
2 κούπες ζάχαρη
3,5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κούπα νερό βρύσης
1 κούπα φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκάλι
Ξύσμα ενός πορτοκαλιού
3,5 κουταλιές σούπας ξίδι
7 κουταλιές σούπας κακάο άγλυκο
1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας (ή 2 βανιλλίνες)
2 κουταλάκια γλυκού μαγειρική σόδα


Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Αν χρησιμοποιήσετε φόρμα μη αντικολλητική, πρέπει να τη σεμιζάρετε. Να την αλείψετε με λάδι και να την «αχνίσετε» με κακάο δηλαδή. Εγώ χρησιμοποίησα φόρμα σιλικόνης η οποία δεν χρειάζεται σεμιζάρισμα.

Πάρτε ένα μεγάλο μπολ ή τον κάδο του μίξερ (εάν θα το χτυπήσετε εκεί και όχι στο χέρι με σύρμα).
Πάρτε μια κούπα (δεν έχει σημασία το μέγεθος, αρκεί να τα μετρήσετε όλα με την ίδια κούπα) και ρίξτε στο μπολ πρώτα όλα τα στερεά υλικά. Προσοχή, κακάο και σόδα καλό είναι να είναι κοσκινισμένα.

Έπειτα, στην ίδια κούπα μετρήστε και προσθέστε στο μπολ όλα τα υγρά υλικά.

Ανακατέψτε καλά με τον αυγοδάρτη ή στο μιξερ ίσα να ανακατευτούν τα υλικά.




Αδειάστε το μείγμα στη φόρμα και ψήστε για περίπου 45-60 λεπτά, ανάλογα τον φούρνο και τη φόρμα (μεγαλύτερη φόρμα, περισσότερο ψήσιμο κ.ο.κ.). Η δική μου φόρμα ήταν ψηλή και μεγάλη και έκανε λεπτά για να ψηθεί.





Για τη διακόσμηση:

 Υλικά:

Για τη γέμιση:
Νηστίσιμη σοκοπάστα


Για το γλάσο σοκολάτας:

1 φλυτζάνι άχνη ζάχαρη
3 κουταλιές σούπας κακάο κοσκινισμένο
1 κουταλιά γλυκού σπορέλαιο
3 κουταλιές σούπας νερό.


Για το γλάσο πορτοκάλι:

1 φλυτζάνι άχνη ζάχαρη
2-3 κουταλιές σούπας φρέσκο χυμό πορτοκαλιού

Εκτέλεση:

Μόλις το κέικ κρυώσει πολύ καλά, βγάλτε το απ τη φόρμα, τοποθετείστε το σε μια επιφάνεια κοπής και κόψτε το οριζόντια στη μέση.








Γεμίστε με τη σοκοπάστα με σοκολάτα υγείας (κατά βούληση!) και καπακώστε με το άλλο μισό κέικ.




Σε ένα μπολ, ανακατέψτε όλα τα υλικά για το γλάσο (όποιο επιλέξετε) και περιχύστε το κέικ.





Οδηγία για τα γλάσα με βάση την άχνη ζάχαρη:

Μπορεί το υγρό στοιχείο να σας φανεί ελάχιστο σε σχέση με την άχνη αλλά πραγματικά τόσο χρειάζονται. Το πόσο ρευστό ή πόσο πυκνό θα είναι το γλάσο σας, το ορίζετε εσείς προσθέτοντας ή αφαιρώντας τα υγρά. Για παράδειγμα, ένα γλάσο για μπισκότα πρέπει να είναι πυκνό για να στέκεται ενώ ένα γλάσο για κέικ πρέπει να είναι αραιό για να ρέει!


Μόλις φτιάξατε μια νοστιμότατη νηστίσιμη τούρτα που δε χρειάζεται ψυγείο!




Καλή επιτυχία!





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου