Σάββατο 16 Μαΐου 2015

Βάπτιση – Μέρος 1ο: Το πιο «γλυκό» μυστήριο!

Τόσο λόγω επαγγελματικής ενασχόλησης με τη βάπτιση, όσο και ως μαμά ενός βρέφους, αυτό το διάστημα ασχολούμαι πολύ με όλες τις πτυχές της θρησκευτικής και κοινωνικής αυτής εκδήλωσης. Έχοντας μεσολαβήσει 6 χρόνια απ τη βάπτιση της μεγάλης μου κόρης, μέσα στα οποία ασχολήθηκα λίγο ή σχεδόν εξ’ ολοκλήρου με αρκετές βαπτίσεις, θα χαρώ αν μέσα από αυτό το blog βοηθήσω νέους γονείς ή νονούς σχετικά με τα διαδικαστικά, τα απαραίτητα ή τα extra ζητήματα που μπορεί να μην είναι αναγκαία αλλά επιθυμούμε να τα εντάξουμε για δική μας ευχαρίστηση!




-Γιατί να βαπτίσω το παιδί μου;

Εδώ και χρόνια, για το Ελληνικό κράτος δεν είναι αναγκαία η βάπτιση όσον αφορά το όνομα ενός παιδιού καθώς οι γονείς μπορούν να προβούν σε ονοματοδοσία στο ληξιαρχείο ακόμα και την ημέρα που δηλώνεται η γέννηση του μωρού. Η βάπτιση είναι πλέον επιλογή.

-Τι προβλήματα ενδέχεται να αντιμετωπίσω;

Δυστυχώς, πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, οι ιερείς κλονίζουν την όποια πίστη διαθέτουμε με τις απαιτήσεις τους. Το πιο συχνό πρόβλημα είναι η άρνηση των ιερέων να τελέσουν βάπτιση μωρού του οποίου οι γονείς είναι ανύπαντροι ή παντρεμένοι με πολιτικό γάμο εάν δεν προηγηθεί θρησκευτικός γάμος. Αυτή η απαίτηση, τακτοποιείται συνήθως με τις γνωστές μας «γαμο-βαπτίσεις» οι οποίες πλέον σε κάποιες ενορίες της χώρας, έχουν απαγορευθεί καθώς οι Μητροπόλεις ζητούν ο γάμος να προηγηθεί άλλη ημέρα!
Το 2ο πρόβλημα ανακύπτει όταν ερωτηθούν οι νονοί εάν είναι παντρεμένοι και ο γάμος είναι πολιτικός. Εκεί υπάρχει άρνηση στο να τελεστεί η βάπτιση με τους συγκεκριμένους νονούς.
Και στις δυο περιπτώσεις η Εκκλησία τονίζει πως έχει αυτή τη στάση καθώς είτε οι γονείς είτε οι νονοί έχουν αρνηθεί το μυστήριο του γάμου.
Υπάρχει και μια άλλη μερίδα του Κλήρου η οποία σημειώνει πως ακόμα κι αν οι γονείς είναι αλλόθρησκοι από τη στιγμή που επιθυμούν το παιδί τους να βαπτιστεί Χριστιανός Ορθόδοξος, ο ιερέας οφείλει να τελέσει το μυστήριο.  
Αν λοιπόν ανήκετε είτε στην 1η κατηγορία είτε στη 2η θα σας συμβούλευα να ψάξετε καλά και σίγουρα θα βρείτε ιερέα που θα δεχτεί να παραμερίσει τα παραπάνω και θα βαπτίσει το μωρό σας.


Ένα άλλο πρόβλημα έχει να κάνει με το όνομα. Για να βαπτιστεί το παιδί θα πρέπει να επιλέξετε όνομα Χριστιανικό ή Αρχαιοελληνικό που όμως διαθέτει ονομαστική εορτή σύμφωνα με τη θρησκεία μας. Αν έχετε αμφιβολίες, συζητήστε το με τον ιερέα που πρόκειται να τελέσει το μυστήριο ώστε να μη βρεθείτε προ δυσάρεστων εκπλήξεων!

Ακόμα ένα πιθανό πρόβλημα ενδέχεται να αντιμετωπίσετε αν επιθυμείτε να βαπτίσετε το παιδί σας σε ξωκλήσι, εκκλησάκι σε ιδιωτικό χώρο ή μοναστήρι καθώς πολλές Μητροπόλεις έχουν απαγορεύσει την τέλεση μυστηρίων στους παραπάνω χώρους!
Ένα υπο-πρόβλημα μπορεί να προκύψει εάν μπορέσετε να τελέσετε μεν μυστήριο σε μοναστήρι αλλά εμφανιστείτε εκεί με ένδυση που μπορεί να θεωρηθεί ανάρμοστη. Αν δεν θέλετε να ακυρωθεί η βάπτιση εξ αιτίας του αστραφτερού strapless φορέματός σας ή να μην αναγκαστείτε να φωτογραφηθείτε πλάι στην κολυμπήθρα με καμιά κελεμπία που θα σας δώσουν οι μοναχές, λύστε αυτά τα ζητήματα από πριν!

Τέλος, αν και είναι μετρημένες στα δάχτυλα οι ενορίες που αξιώνουν «εντοπιότητα» και στη βάπτιση, (στους γάμους ισχύει σίγουρα) αν πρόκειται να βαπτίσετε σε εκκλησία άλλης ενορίας από αυτή που διαμένετε, δηλώστε το καθώς μπορεί να χρειαστείτε το γνωστό χαρτί «Μεταβίβασης βαπτίσεως»! Αυτό το έγγραφο έχει και παράβολο! Αν αλλάξετε ενορία, θα πληρώσετε!





-Τι δικαιολογητικά θα χρειαστώ;


Οι περισσότερες ενορίες ζητούν την ληξιαρχική πράξη γέννησης του παιδιού και επίδειξη των αστυνομικών ταυτοτήτων γονέων και νονού. Αν ανήκετε στις κατηγορίες «προβλημάτων» που αναφέρθηκαν στην προηγούμενη ενότητα, θα χρειαστείτε επιπλέον δικαιολογητικά! Αν είστε νονοί παντρεμένοι, θα χρειαστεί να προσκομίσετε ληξιαρχική πράξη θρησκευτικού γάμου ώστε να αποδείξετε ότι δεν έχετε παντρευτεί (μόνο) με πολιτικό, αν αλλάζετε ενορία και σας ζητηθεί θα πρέπει να λάβετε έγγραφο μεταβίβασης βαπτίσεως απ’ την ενορία σας ενώ εάν η βάπτιση τελείτε χωρίς την παρουσία ενός εκ των γονέων του μωρού οφείλετε να προσκομίσετε έγγραφη συγκατάθεση εκείνου που απουσιάζει με επικυρωμένη την υπογραφή του!


-Τα βήματα του μυστηρίου (sos για τους πρώτη φορά νονούς!)

Αρχικά στην είσοδο της εκκλησίας, στρέφεστε δυτικά και σας ρωτά ο ιερέας 3 φορές:
Ιερέας : «Αποτάσση το Σατανά;  Καί πάσι τοις έργοις αυτού;   Καί πάση τη λατρεία αυτου;  Καί πάσι τοις  αγγέλοις αυτού; Καί πάση τη πομπή αυτού;»
*  Καί απαντά ο ανάδοχος: «Αποτάσσομαι.»
πάλι τρεις φορές  ο ιερέας :
* Ιερέας : «Απετάξω τω Σατανά;»
* Και απαντά ο ανάδοχος : «Απεταξάμην» .
*  ο ιερέας : «Καί εμφύσησον, καί έμπτυσον αυτώ.»
* Και ο ανάδοχος φυσά 3 φορές στον αέρα και φτύνει 3 φορές στο έδαφος.
Στρέφεστε ανατολικά (προς το Ιερό) και πάλι 3 φορές ρωτά ο ιερέας:
*  Ιερέας :  «Συντάσση τω Χριστώ;»
*  Και απαντά ο ανάδοχος : «Συντάσσομαι.»
Ρωτάει πάλι ο ιερέας 3 φορές  :
* Ιερέας : «Συνετάξω τω Χριστώ;»
* Και απαντάει ο ανάδοχος : «Συνεταξάμην».
* Και λέει ο ιερέας  : «Και πιστεύεις αυτώ;»
* Και απαντάει ο ανάδοχος : «Πιστεύω αυτώ ως Βασιλεί καί Θεώ.»
* Και απαγγέλλει ο ανάδοχος το «Πιστεύω» . Ευτυχώς πλέον διαβάζοντας από μέσα – καλού κακού όμως διαβάστε το από πριν για να μην έχετε πρόβλημα ανάγνωσης λόγω της καθαρεύουσας στην οποία είναι γραμμένο:

«Πιστεύω εις ένα Θεόν, Πατέρα, παντοκράτορα,
ποιητήν ουρανού και γης, ορατών τε πάντων και αοράτων.
Και εις ένα Κύριον Ιησούν Χριστόν, τον Υιόν του Θεού τον μονογενή,
τον εκ του Πατρός γεννηθέντα πρό πάντων των αιώνων.
Φως εκ φωτός, Θεόν αληθινόν εκ Θεού αληθινού, γεννηθέντα, ου ποιηθέντα,
ομοούσιον τω Πατρί, δι ου τά πάντα εγένετο.
Τον δια ημάς τούς ανθρώπους και διά την ημετέραν σωτηρίαν κατελθόντα εκ των ουρανών
και σαρκωθέντα εκ Πνεύματος Αγίου και Μαρίας της Παρθένου και ενανθρωπήσαντα.
Σταυρωθέντα τε υπέρ ημών επί Ποντίου Πιλάτου και παθόντα και ταφέντα.
Και αναστάντα τη τρίτη ημέρα, κατά τάς Γραφάς.
Και ανελθόντα εις τούς ουρανούς και καθεζόμενον εκ δεξιόν του Πατρός.
Και πάλιν ερχόμενον μετά δόξης κρίναι ζώντας και νεκρούς· ου της βασιλείας
ουκ εσται τέλος.
Και εις τό Πνεύμα τό Άγιον, τό Κύριον, τό ζωοποιόν, τό εκ του Πατρός εκπορευόμενον,
τό σύν Πατρί καί Υιό συμπροσκυνούμενον και συνδοξαζόμενον, τό λαλήσαν διά των προφητών.
Εις μίαν, Αγίαν, καθολικήν και Αποστολικήν Εκκλησίαν.
Ομολογώ εν Βάπτισμα εις άφεσιν αμαρτιών.
Προσδοκώ ανάστασιν νεκρών.
Και ζωήν του μέλλοντος αιώνος.
Αμήν.
* Στη συνέχεια ρωτάει πάλι ο Ιερέας 3 φορές : «Συνετάξω τω Χριστώ;»
* Και απαντάει ο ανάδοχος : «Συνεταξάμην.»
* Και λέει ο Ιερέας : «Και προσκύνησον αυτώ;»
* Και ο ανάδοχος απαντάει : «Προσκυνώ Πατέρα, Υιόν, καί Άγιον Πνεύμα, Τριάδα ομοούσιον καί αχώριστον.»
Στην ευχή πού ακολουθεί, όταν ερωτηθεί από τον ιερέα, ο ανάδοχος λέει καθαρά το όνομα του βαπτιζομένου. Η ευχή αυτή ονομάζεται ευχή ονοματοδοσίας.
Και εδώ ολοκληρώνεται το μέρος της βάπτισης στην είσοδο της εκκλησίας.

Στην κολυμπήθρα

Ο ιερέας ευλογεί το νερό και το λάδι σταυρώνοντάς τα 3 φορές.
Αλείφει το μωρό με λάδι και έπειτα δίνει και στο νονό/νονά να το αλείψει . Πρέπει να αλειφθεί όλο . Μην διστάσετε να λαδώσετε παντού.
Μετά ο ιερέας σηκώνει το παιδί ψηλά πάνω από την κολυμπήθρα και το βουτάει 3 φορές ψέλνοντας  «Βαπτίζεται ο δούλος (ή η δούλη) τού Θεού… εις το όνομα τού Πατρός και ου Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν». Παλιότερα στην κολυμπήθρα βυθιζόταν όλο το παιδί, στις μέρες μας η ολική βύθιση περιορίζεται στη μία φορά εκτός και αν η βάπτιση γίνει σε μοναστήρι
Μετά τη βουτιά στην κολυμπήθρα ο ιερέας δίνει το μωρό στην αγκαλιά του νονού/νονάς, πάνω στα λαδόπανα και την πετσέτα που έχει αγοράσει ο νονός/νονά ως μέρος του βαπτιστικού σετ
Δίνετε το μωρό στους γονείς για να το ντύσουν με τα βαπτιστικά του ρούχα, όπου ο ιερέας σταυρώνει με άγιο μύρο το μωρό στο μέτωπο , στο στήθος , στα χέρια και στα πόδια λέγοντας σύντομες προσευχές .Με ένα ψαλιδάκι κόβει μικρές τούφες από τα μαλλιά του παιδιού . Το παιδί συνηθίζετε να μην έχει κουρευτεί ποτέ πριν, έτσι ώστε αυτές οι τούφες να είναι οι πρώτες που κόβονται. Αν έχει ξανακουρευτεί πρέπει οι γονείς να έχουν φυλάξει τα κομμένα μαλλιά και να τα ρίξετε στην κολυμπήθρα.
Εφόσον ολοκληρωθεί η διαδικασία του μύρου και του κουρέματος, ο/η  νονός/νονά  φορά στο πνευματικό πια παιδί του/της  τον σταυρό, ως σύμβολο ένταξής του στον χριστιανισμό
Στη συνέχεια παίρνετε αγκαλιά το νεοφώτιστο, και μαζί με τον ιερέα κάνετε κύκλο γύρω από την κολυμπήθρα, με τον ιερέα να ψέλνει : «Όσοι εις Χριστόν εβαπτίσθητε, Χριστόν ενεδύσασθε», που σημαίνει «όσοι βαφτισθήκατε στο όνομα του Χριστού, στολισθήκατε με τη χάρη του».
Τέλος παραδίδετε στη μητέρα του το παιδί και εκείνη σύμφωνα με την παράδοση σας φιλάει το χέρι και παίρνει το παιδί στην αγκαλιά της .






-Τα απολύτως απαραίτητα!

Πολλοί γονείς πλέον καθυστερούν να βαπτίσουν τα παιδιά τους λόγω των μεγάλων εξόδων και των ελάχιστων εισοδημάτων παράλληλα. Ταυτόχρονα, πολλοί άνθρωποι διστάζουν να προτείνουν σε κάποιον γονιό να βαπτίσουν το παιδί του επειδή δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα. Μιας και έχω βρεθεί και στις δυο πλευρές (δεν έχω γίνει νονά ακόμα αλλά παρ’ολίγον!) τολμώ να πω πως τον προϋπολογισμό τον θέτουμε εμείς! Για την εκκλησία, αυτά που απαιτούνται είναι ο σταυρός, το γνωστό μας ως «πακέτο βάπτισης» που περιλαμβάνει τα ρουχαλάκια, τα παπουτσάκια, τις πετσέτες, τα λαδόπανα, τα εσώρουχα, το μπουκάλι με το λάδι, τα σαπουνάκια, τα μαρτυρικά, τα τρία κεράκια και την λαμπάδα. Από την πλευρά των γονέων, είθισται να προσφέρονται μπομπονιέρες και γλυκά.  Σε κάποια μέρη της Ελλάδας, οι μπομπονιέρες είναι και αυτές υποχρέωση του νονού.
Καθώς η βάπτιση δεν είναι μόνο θρησκευτική αλλά και κοινωνική εκδήλωση, γονείς και νονοί παλεύουν για το κάτι παραπάνω με αποτέλεσμα ο προϋπολογισμός να χτυπάει ταβάνι! Στολισμοί, βιντεοσκόπηση, φωτογράφηση πριν, μετά και κατά τη διάρκεια του μυστηρίου, δεξιώσεις. Και αν αυτά στη σημερινή εποχή έχουν μπει για τα καλά στο μυαλό μας ως αναπόσπαστο κομμάτι της βάπτισης, δε λείπουν και οι υπερβολές. Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μια απ τις σημαντικότερες και ομορφότερες ημέρες της ζωής μας γι αυτό και οι περισσότεροι επιλέγουμε το καλύτερο, σύμφωνα με το γούστο και το… πορτοφόλι μας!


Μαζί, θα δούμε σε συνέχειες, πόσες διαφορετικές επιλογές έχουμε στην οργάνωση και εκτέλεση του κοινωνικού μέρους της βάπτισης. Τα σημαντικά τα έχουμε ήδη αναφέρει παραπάνω, από εδώ και πέρα οργανωνόμαστε και δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για μια ονειρική βάπτιση!

*Το μυστήριο βήμα- βήμα το αντέγραψα απ τη σελίδα www.vaptizo.gr ! 

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου εδώ http://womanfulltimejob.blogspot.gr/2015/05/2.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου