Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

Μυστικά για επιτυχημένο decoupage!

Σίγουρα έχετε θαυμάσει αντικείμενα που νομίζετε πως είναι ζωγραφισμένα, που αποπνέουν μια ατμόσφαιρα retro ή vintage, που θέλετε να τα αποκτήσετε οπωσδήποτε. Το πιο πιθανό είναι αυτά τα αντικείμενα να έχουν φιλοτεχνηθεί με την τεχνική του decoupage από κάποια γυναίκα ακριβώς σαν εσάς! Για εμένα αυτό το "κάστρο" δεν έχει πέσει ακόμα, αλλά είμαι αρκετά κοντά στο να το ρίξω! Μυηθείτε στα μυστικά της τεχνικής και αν μπορείτε, αντισταθείτε απ το να το δοκιμάσετε!




Πρόκειται σίγουρα για την πιο διαδεδομένη τεχνική με σκοπό την αλλαγή όψης-εμφάνισης κάθε είδους επιφάνειας και ...θεωρητικά την ευκολότερη σε ό,τι αφορά την διαδικασία αφού, εντελώς γενικά, το βασικό που χρειάζεται είναι απλώς να κολλήσετε ...ένα κομμάτι χαρτί πάνω στο προς επεξεργασία αντικείμενο
Το τελικό όμως αποτέλεσμα που θα προκύψει,  ακόμη και πάνω στην ίδια επιφάνεια και με την χρήση των ίδιων υλικών με την βασική τεχνική του decoupage, μπορεί να έχει πολλές διαφορετικές μορφές, ο ...βαθμός επιτυχίας και...τελειότητας μπορεί να ποικίλει κατά πολύ και η κάθε κατασκευή να προσομοιάζει τελικώς είτε με ...χειροτεχνία είτε με αληθινή ...τέχνη
Όπως και σε κάθε είδους κατασκευή-τεχνική-τεχνοτροπία κλπ. οι λεπτομέρειες είναι πάντα αυτές που κάνουν την διαφορά  και υπάρχουν και στοdecoupage πολλά απλά αλλά καθοριστικά ...λεπτά σημεία και ...τρικ που όχι μόνο θα σας διευκολύνουν  κατά την διάρκεια της διαδικασίας αλλά και θα δώσουν στο τελικό αποτέλεσμα την επιθυμητή όψη ακόμη κι αν η εμπειρία σας σε αυτήν την τεχνική είναι μικρή ή και ανύπαρκτη

1. Τεχνική χαρτοπετσέτας

Σε ό,τι αφορά τo είδος/πάχος του χαρτιού ένας γενικός κανόνας που δεν πρέπει να αγνοήσετε είναι ότι όσο πιο λεπτό τόσο πιο δύσκολη η όλη διαδικασία, με δυσκολότερο αυτό που πολύ συχνά θεωρείται το ...ευκολότερο δηλαδή την τεχνική της 
χαρτοπετσέτας.

Ειδικά αν προσπαθήσετε decoupage ως αρχάριοι με ολόκληρες ή και μεγάλα κομμάτια χαρτοπετσέτας είναι σχεδόν σίγουρο ότι το αποτέλεσμα θα σας απογοητεύσειΟ λόγος είναι ότι το πολύ λεπτό χαρτί της χαρτοπετσέτας, στην προσπάθεια να την κολλήσετε χωρίς να κάνει πτυχές, ειδικά αν η κόλλα που θα χρησιμοποιήσετε δεν είναι η ενδεδειγμένη, πολύ συχνά απλώς ...θα σκιστεί και στην προσπάθειά σας να μην σκιστεί απλώς ...θα κάνει διαρκώς πτυχές. 
Στην πραγματικότητα τέλειο αποτέλεσμα με ολόκληρη χαρτοπετσέτα πολύ σπάνια θα συναντήσετε άσχετα αν θα το ...καταλάβετε
Πολύ συχνά, οι περισσότερες "επαγγελματικές"εφαρμογές του decoupage απλώς, με την εκ των υστέρων επεξεργασία της επιφάνειας με χρώμα, περιγράμματα κλπ. "καλύπτουν"  εντελώς και την παραμικρή ατέλεια ή "λάθος".  





Εκτός και αν η εφαρμογή του χαρτιού δεν έχει γίνει μόνο με κόλλα - πινέλο αλλά με την βοήθεια κάποιων άλλων ...τεχνασμάτων όπως π.χ το ...σιδέρωμα του χαρτιού. 
Ο ευκολότερος τρόπος για να δουλέψετε με ολόκληρη χαρτοπετσέτα.Απλώνετε μικρή ποσότητα κόλλας για decoupage σε ολόκληρη την προς επεξεργασία επιφάνεια, αφήνετε την κόλλα να στεγνώσει ελαφρά ή επιταχύνετε την διαδικασία με σεσουάρ μαλλιών. 

Τοποθετείτε στην συνέχεια την χαρτοπετσέτα πάνω στην κόλλα, ισιώνετε ελαφρά με τα χέρια σας και αφού τοποθετήσετε πάνω από την χαρτοπετσέτα ένα κομμάτι λαδόκολλας ...σιδερώνετε με το σίδερο σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία και χωρίς φυσικά λειτουργία ατμού με κινήσεις από το κέντρο προς τις άκρες για 1-2 λεπτά. Η θερμοκρασία συμβάλλει στο λιώσιμο της κόλλας έτσι ώστε το χαρτί να κολλήσει και να ενσωματωθεί πάνω στην επιφάνεια που επεξεργάζεστε αλλά χωρίς η χαρτοπετσέτα να ζαρώσει όπως πολύ πιθανό θα συνέβαινε αν κάνατε το ίδιο με κόλλα και πινέλο πάνω στην επιφάνεια του χαρτιού. Δείτε τον τρόπο στο παρακάτω βίντεο:





Ένας εναλλακτικός τρόπος, για επιφάνειες αντικείμενα όπου το σίδερο δεν σας εξυπηρετεί π.χ δίσκοι σερβιρίσματος, κορνίζες κλπ που το πλαίσιό τους εμποδίζει την σωστή κίνηση-χρήση του σίδερου, είναι αφού απλώσετε κόλλα και τοποθετήσετε την χαρτοπετσέτα, τοποθετείτε πάνω στο χαρτί ένα κομμάτι πλαστικό-νάϋλον π.χ ένα κομμάτι διαφανούς πλαστικής σακούλας και με ένα στεγνό μικρό ρολό βαψίματος "ισιώνετε" το χαρτί με κινήσεις από το κέντρο προς τις άκρεςΟι κινήσεις που μπορείτε να κάνετε με το ρολό και ενώ μεσολαβεί το πλαστικό αποκλείεται να σκίσουν το χαρτί όπως μπορεί να συμβεί με το πινέλο με το οποίο βεβαίως αφού αφαιρέσετε το πλαστικό απλώνετε στην συνέχεια μια μικρή ποσότητα κόλλας και συνεχίζετε την κλασσική διαδικασία αφού όμως ήδη η χαρτοπετσέτα θα έχει  σταθεροποιηθεί χωρίς πτυχές στην σωστή θέση.




Φυσικά ο συγκεκριμένος τρόπος μπορεί να εφαρμοστεί και με πιο χοντρά χαρτιά και θα σας δώσει σίγουρα τελειότερο αποτέλεσμα από την κλασσική μέθοδο. 
 



Ένας επίσης πρακτικός τρόπος, ειδικά για επιφάνειες αντικείμενα με καμπύλα σχήματα όπως π.χ γλάστρες, όπου είναι πολύ εύκολο το λεπτό χαρτί της χαρτοπετσέτας να "ζαρώσει",
 είναι αυτός που αρχικά κολλάτε το χάρτινο μοτίβο πάνω σε ένα κομμάτι διαφανούς μεμβράνης και στην συνέχεια το μεταφέρετε πάνω στην επιφάνεια/αντικείμενο που θέλετε και αφαιρείτε προσεκτικά την μεμβράνη. Δείτε το παρακάτω βίντεο:





2. Επιζωγράφιση / σκίαση

Αυτό που πολύ συχνά θαυμάζουμε σε μια εφαρμογήdecoupage, έστω και ασυναίσθητα, δεν είναι το ίδιο το χάρτινο μοτίφ αλλά ο τρόπος που αυτό, με την προσθήκη χρώματος ως φόντο, δημιουργεί πάνω σε όποια επιφάνεια/αντικείμενο, μια ενιαία εικόνα πανομοιότυπη σαν να είχε ζωγραφιστεί, ταιριάζοντας απόλυτα τις αποχρώσεις του σχεδίου με εκείνες που έχει βαφτεί η επιφάνεια/αντικείμενο στο οποίο θα επικολληθεί.
Εκτός από την εκ των υστέρων, αφού δηλαδή κολλήσετε το χαρτί, ...παρέμβαση με χρώμα για την δημιουργία ενός ενιαίου ταιριαστού φόντου πάνω την επιφάνεια που επεξεργάζεστε, χρησιμοποιώντας και τα χάρτινα μοτίβα ως κομμάτι μιας ενιαίας εικόνας, πετυχημένο φόντο θα πετύχετε με 2 βασικούς τρόπους. 

 Το απλούστερο είναι η χρήση μεγάλης διάστασης χαρτιών που να καλύπτουν ολόκληρη την επιφάνεια του αντικειμένου που θέλετε να εφαρμόσετε decoupage
Ειδικά χαρτιά, ριζόχαρτα, χαρτοπετσέτες κλπ. θα βρείτε στα ειδικά καταστήματα με παρόμοια είδη σε ατέλειωτη ποικιλία για να επιλέξετε όχι κάποια από τα οποία θα κόψετε επιμέρους σχέδια αλλά για να τα χρησιμοποιήσετε ολόκληρα οπότε δεν χρειάζεται να προσθέσετε φόντο-σκίαση.
 Το βάψιμο της επιφάνειας/αντικειμένου, πριν την εφαρμογή του decoupage,με χρώμα, εφαρμογή τεχνικών παλαίωσης κλπ. είναι ο πιο πρακτικός τρόπος για να "δέσετε" ευκολότερα το σύνολο με τα χάρτινα μοτίβα που θα χρησιμοποιήσετε, ώστε να μην είναι εμφανή τα σημεία που "τελειώνει" το χαρτί. 



Επιλέξτε αποχρώσεις που είτε να ταιριάζουν απόλυτα είτε να δημιουργούν μια έντονη αντίθεση με τα σχέδια του χαρτιού που θα χρησιμοποιήσετε, οριοθετήστε αρχικά το σημείο που θα καταλαμβάνει το χάρτινο μοτίβο και που αν είναι χαρτοπετσέτα-ριζόχαρτο και όχι πιο χοντρό χαρτί θα πρέπει να βαφτεί σε ανοιχτόχρωμη απόχρωση διαφορετικά δεν θα αναδειχθεί-ξεχωρίζει το σχέδιο του χαρτιού και ολόκληρη την υπόλοιπη επιφάνεια του αντικειμένου μπορείτε να την βάψετε-επεξεργαστείτε με όποιον τρόπο θέλετε. 


3. Το είδος/ ποιότητα της κόλλας 


Αναζητώντας οδηγίες για το decoupage πολύ συχνά θα ακούσετε/διαβάσετε ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε απλή κόλλα χειροτεχνίας (ατλακόλαραιωμένη με νερό
Η πραγματικότητα είναι ότι ειδικά ως αρχάριοι και δουλεύοντας με ιδιαίτερα λεπτά χαρτιά και κυρίως χαρτοπετσέτα, πολύ δύσκολα το αποτέλεσμα με την χρήση ατλακόλ θα είναι εφάμιλλο όπως με την χρήση μιας ειδικής κόλλας για decoupage τις πιο πολλές φορές δε με την χρήση ατλακόλ το λεπτό χαρτί απλώς θα ...καταστραφεί στην προσπάθειά σας να το κολλήσετε σωστά πάνω σε οποιαδήποτε επιφάνεια. 
Οι ειδικές κόλλες για decoupage είναι πιο ρευστές και πιο "απαλής" υφής από την ατλακόλ, θα τις χρησιμοποιήσετε αυτούσιες χωρίς να ...αναζητάτε την σωστή αναλογία νερού ώστε και να κολλά σωστά αλλά και να μην "τραυματίζει" και σκίζει το χαρτί και είναι προτιμότερο να πληρώσετε την τιμή τους, που είναι όντως ελαφρά ψηλότερη, αν θέλετε να έχετε με το decoupage ένα πραγματικό τέλειο αποτέλεσμα.  



4. Ο συνδυασμός των χαρτιών / μοτίβων 


Στα χαρτιά για decoupage όπως και στις χαρτοπετσέτες θα δείτε συχνά πολλά διαφορετικά σχέδια πάνω στο ίδιο χαρτί-χαρτοπετσέτα και αυτό όχι μόνον για να χρησιμοποιήσετε κομμάτια τους σε διαφορετικές κατασκευές. 
Π.χ υπάρχουν χαρτιά που περιλαμβάνουν "κομποζαρισμένα" σχέδια,ταιριασμένα δηλαδή σε ότι αφορά τις αποχρώσεις αλλά διαφορετικών μοτίβων, καρώ, πουά, εμπριμέ σχέδια "σεταρισμένα" με κάποια συγκεκριμένη παράσταση κλπ. 
Ο συνδυασμός χαρτιών πάνω στο ίδιο αντικείμενο μπορεί να σας δώσει πραγματικά εξαιρετικό αποτέλεσμα αισθητικά, ενώ όσο μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας-αντικειμένου καλύψετε με χαρτί τόσο λιγότερο φόντο θα χρειαστεί εσείς να ...φτιάξετε. 



5. Το κόψιμο του χαρτιού 





Χρησιμοποιώντας όχι ενιαία κομμάτια χαρτιού αλλά μικρότερα σχέδια μεγάλη σημασία για το τελικό αποτέλεσμα έχει ο τρόπος που θα κόψετε το χαρτί και ειδικά στα λεπτά χαρτιά όπως ρυζόχαρτα, χαρτοπετσέτες κλπ. όπου το κόψιμο με ψαλίδι δεν δίνει πετυχημένο αποτέλεσμα αν δεν δουλέψετε εν συνεχεία αρκετά το φόντο "σβήνοντας" με χρώμα τις ...αδρές γραμμές - ενώσεις που δημιουργεί στο σχέδιο το ψαλίδι.  
Το ακανόνιστο κόψιμο με το χέρι ή βρέχοντας ελαφρά τα σημεία που θέλετε να κοπεί το χαρτί και χρησιμοποιώντας ένα βρεγμένο πινέλο για να τραβήξετε-σκίσετε το χαρτί σε εκείνο το σημείο είναι οι καλύτεροι τρόποι.
Για πιο χοντρά χαρτιά, όσο περισσότερο επιμείνετε στο κόψιμο με ψαλίδι στις λεπτομέρειες του σχεδίου, κόβοντας δηλαδή όσο περισσότερο "βαθιά" όλα τα σημεία του σχεδίου περιμετρικά, τόσο καλύτερο το τελικό αποτέλεσμα.




Η γενική προετοιμασία της επιφάνειας


Από την πλειοψηφία των εφαρμογών decoupage που πραγματικά θαυμάζετε είτε τις δείτε ζωντανά σε κάποιο κατάστημα εμπορίας τέτοιων ειδών, είτε στο internet, ελάχιστα αντικείμενα βασίζουν την τελική όψη τους και αισθητική αποκλειστικά στην χρήση της συγκεκριμένης τεχνικής.

Τεχνικές παλαίωσης που έχουν εφαρμοστεί πριν σε ολόκληρη την επιφάνεια του αντικειμένου αλλά και μετέπειτα επεξεργασία με χρώμα, πολύ απαλό τρίψιμο με σφουγγάρι γυαλόχαρτου ακόμη και του κολλημένου χαρτιού, το τόνισμα στις άκρες-κόχες του αντικειμένου με σκούρο χρώμα, πατίνες κλπ  ταυτόχρονη εφαρμογή decoupage και stencil πάνω στο ίδιο αντικείμενο, πέρασμα πριν το βάψιμο της επιφάνεια με κάποιο υπόστρωμα-αστάρι (primer) κλπ. είναι αυτά που διαφοροποιούν τελικώς το αποτέλεσμα και μετατρέπουν το ίδιο ακριβώς αντικείμενο με την χρήση του ίδιου ακριβώς χαρτιού-μοτίβου σε ...έργο τέχνης και όχι απλή χειροτεχνία.




 Τα βασικά υλικά της τεχνικής decoupage δεν είναι ακριβά. Θα χρειαστείτε μόνο μια κόλλα και χαρτιά ακόμη και από περιοδικά - εφημερίδες - κόλλες περιτυλίγματος ή χαρτοπετσέτες για να κάνετε το βασικότερο που απαιτείται πριν καταπιαστείτε με μια συγκεκριμένη επιφάνεια-αντικείμενο και δεν είναι τίποτα άλλα παρά ...δοκιμές.
"Παίξτε" με τα χαρτιά, την ποσότητα της απαιτούμενης κόλλας, δοκιμάστε πρόχειρα φόντα για να δείτε πως ακριβώς γίνεται, ...σιδερώστε μια χαρτοπετσέτα σε ένα απλό χαρτόνι για να δείτε την διαφορά σε σχέση με την  εξ΄ολοκλήρου εφαρμογή με κόλλα και πινέλο κλπ. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποκτήσετε εμπειρία στις ...λεπτομέρειες που σε κάθε είδος και τύπο χειροποίητων κατασκευών κάνουν την ...διαφορά στο τελικό αποτέλεσμα.




* Αναζητώντας χαρτιά μην στέκεστε μόνο στις κλασσικές επιλογές ή τους αποκλειστικά έντονους χρωματισμούς, σχέδια με λουλούδια κλπ. 
Υπάρχουν και μονόχρωμα χαρτιά, χαρτιά με εμφάνιση κρακελέ ή παλαιώμενης όψης ξύλου, μονόχρωμα χαρτιά-χαρτοπετσέτες κλπ. 


Η "μεταμόρφωση" μιας επιφάνειας-αντικειμένου μπορεί να γίνει και χρησιμοποιώντας ως βάση-φόντο τέτοια χαρτιά που πάνω τους φυσικά μπορείτε να προσθέσετε και χρώμα και επιπλέον χάρτινα μοτίβα αφού στο decoupage μπορείτε να δουλέψετε και κολλώντας ένα δεύτερο χαρτί πάνω στο πρώτο. 

Μην ...τσιγκουνευτείτε  σε καμία κατασκευή σας τουλάχιστον 2-3 χέρια εφαρμογής με το τελικό προστατευτικό βερνίκι, αφήνοντας ενδιάμεσα την κάθε στρώση να στεγνώσει εντελώς πριν περάσετε την επόμενη. Είναι ο μοναδικός τρόπος οι κατασκευές σας να μείνουν αναλλοίωτες από την σκόνη και τον χρόνο, διαφορετικά πολύ σύντομα θα αρχίσουν κατά τόπους να φθείρονται και πολύ δύσκολα θα μπορείτε να τις καθαρίσετε, ενώ αντίθετα το βερνίκι αδιαβροχοποιεί  μερικά την όψη του κι έτσι χωρίς κανένα πρόβλημα μπορεί να καθαριστεί με ένα νωπό πανί-σφουγγαράκι. Ταγυαλιστερά (γκλος) βερνίκια είναι κατά βάση αποτελεσματικότερα σε ότι αφορά αυτό το είδος προστασίας, προστατεύουν δηλαδή την επιφάνεια οποιασδήποτε κατασκευής από το νερό σχεδόν 100%, όμως τα ματ-σατινέ στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν καλύτερο και ...φυσικότερο αποτέλεσμα αισθητικά.

* Για να δημιουργήσετε φόντο η ποσότητα μπογιάς, πατίνας κλπ που θα χρειαστείτε είναι ελάχιστη
Σταγόνες χρωμάτων μόνο απαιτούνται που φυσικά μπορείτε και να αναμείξετε δημιουργώντας όποιες αποχρώσεις σας χρειάζονται και εξίσου ελάχιστη και η ποσότητα που κάθε φορά θα πρέπει να έχει το πινέλο ή το σφουγγαράκι που θα δουλέψετε. 


Ειδικά σε αυτό το κομμάτι οι δοκιμές είναι απαραίτητες πάνω σε ένα πρόχειρο χαρτόνι, αλλά ακόμη κι αν κάτι πάει ...στραβά όσο δουλεύετε με χρώμα πάνω σε ένα αντικείμενο που ήδη έχετε κολλήσει χάρτινα σχέδια, με ένα βρεγμένο σφουγγάρι-πανάκι μπορείτε να σβήσετε το ...λάθος, αρκεί βεβαίως να έχετε χρησιμοποιήσει χρώματα νερούΚαι για αυτόν τον λόγο, αλλά και για το τελικό φινίρισμα που προφέρουν, τα απλά ακρυλικά χρώματα νερού για χειροτεχνίες-κατασκευές είναι η καλύτερη επιλογή για οποιοδήποτε στοιχείο με μπογιά θέλετε να προσθέσετε σε ένα αντικείμενο που εφαρμόζετε decoupage

Το εξαιρετικά λεπτομερές και υπέρ- αναλυτικό άρθρο, το πήρα απ τη σελίδα http://www.soulouposeto.gr/
Το πλήρες άρθρο, ώστε να δείτε εξαιρετικές φωτογραφίες είναι εδώ http://www.soulouposeto.gr/2014/11/61-decoupage.html
Οι φωτογραφίες της δικής μου ανάρτησης, είναι έργα των αγαπημένων μου φιλενάδων, της Ελένης, της Όλγας, της Εύας, της Βίλλυ, της Βάσως και της Ελευθερίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου