Παρασκευή 29 Μαΐου 2015

Σιρόπι φράουλας!

Πρόκειται για μια νόστιμη παρασκευή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε πάνω σε παγωτό ή σε γλυκά όπως pavlova & cheesecake ή ακόμα και να την αραιώσετε με ανθρακούχο ή κανονικό νερό και πάγο για να δημιουργήσετε ένα δροσιστικό ποτό!
Δε θα σας κρυφτώ, είναι πολύ κουραστική συνταγή. Το αν αξίζει τον κόπο όμως, θα μου το πείτε μόλις τη δοκιμάσετε! Η συνταγή είναι του Στέλιου Παρλιάρου.





Υλικά

500 γρ. φράουλες (καθαρό βάρος, πλυμένες και καθαρισμένες)
450 γρ ζάχαρη*
3 αστεροειδείς γλυκάνισοι (ή 3 καρφάκια γαρύφαλλο ή 1/2 μοσχοκάρυδο τριμμένο)
1 ξυλάκι κανέλας **
1 κλωναράκι βανίλιας*** (ή φλούδες από πορτοκάλι ή λεμόνι)

*Εγώ όρισα την αναλογία ως εξής: Για κάθε 300 γρ. φράουλα, έβαζα 200 γρ. ζάχαρη
**Απέφυγα να χρησιμοποιήσω και κανέλα υπό τον φόβο των πολλών διαφορετικών μυρωδικών
*** Δεν είχα κλωναράκι και έβαλα φυσικό εκχύλισμα βανίλιας.


Εκτέλεση


Πολτοποιούμε τις φράουλες μαζί με τη ζάχαρη στο μπλέντερ ή λίγες - λίγες στο multi (μοιράζοντας και τη ζάχαρη σε δόσεις).
Συγκεντρώνουμε τον πολτό σε ένα μπολ στο οποίο προσθέτουμε και όλα τα μυρωδικά που επιλέξαμε. Αν χρησιμοποιήσετε κλωναράκι βανίλιας, σχίστε το κατά μήκος και με τη λάμα γδάρετε το εσωτερικό ώστε να αφαιρέσετε τα μαύρα σποράκια. Μαζί με αυτά, στον πολτό προσθέστε και το κλωναράκι.
Σκεπάστε το μπολ και αφήστε το στο ψυγείο 1 βράδυ (εγώ το άφησα μεσημέρι σε μεσημέρι).
Την επομένη, σουρώνετε τον πολτό σε ψιλό σουρωτήρι (προετοιμαστείτε για ταλαιπωρία, ειδικά αν έχετε κάνει μεγάλη ποσότητα) και μεταφέρετε τον σουρωμένο πολτό στην κατσαρόλα την οποία θα τοποθετήσετε σε μέτρια φωτιά.
Μόλις αρχίσει να βράζει, μετράτε 3 λεπτά και αποσύρετε απ τη φωτιά.
Οι συνταγές δεν το αναφέρουν πάντα αλλά όταν κάνετε μαρμελάδες ή σιρόπια από φρούτα (ειδικά φράουλες), ξαφρίστε την επιφάνεια μόλις ολοκληρωθεί ο βρασμός καθώς αν δεν είναι καθαρό το σιρόπι δημιουργεί άσχημη όψη!
Γεμίζετε ένα αποστειρωμένο μπουκάλι και τοποθετείτε στο ψυγείο (μόλις κρυώσει). Διατηρείται εκεί για 1 μήνα.

Τα γυάλινα σκεύη (μπουκάλια, βάζα) τα αποστειρώνετε εύκολα ως εξής. Τα πλένετε με ζεστό σαπουνόνερο, τα αφήνετε να στεγνώσουν και τα τοποθετείτε στη σχάρα του φούρνου, στους 100 βαθμούς για 5 λεπτά. Γεμίζετε με το γλυκό ή το σιρόπι αμέσως και κλείνετε.

Εγώ επειδή έφτιαξα μεγάλη ποσότητα σιροπιού, είχα και μεγάλη ποσότητα "σάρκας" όταν σούρωσα. Έτσι, πήρα το υπόλοιπο και το έβρασα για 3-4 λεπτά και αυτό (χωρίς προσθήκη επιπλέον νερού ή ζάχαρης) και έγινε μια ωραία μαρμελάδα!

Μόλις τελείωσα αυτή τη δουλειά 2 ημερών, απόλαυσα μια δροσιστική φραουλάδα, αραιώνοντας το σιρόπι σε αναλογία 1 προς 3 (τα 3 μέρη ήταν ανθρακούχο μεταλλικό νερό)!

Καλή επιτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου