Σάββατο 2 Μαΐου 2015

Γρήγοροι γίγαντες στο φούρνο!

Πόσες φορές σας έχει τύχει να θέλετε να μαγειρέψετε κάτι συγκεκριμένο και είτε δεν το βγάλατε απ την κατάψυξη είτε δεν το βάλατε να μουλιάσει απ το προηγούμενο βράδυ;  Εμένα ειδικά αυτό το τελευταίο μου συνέβαινε συχνά. Σπάνια θυμόμουν να βάλω τα όσπρια να μουλιάσουν κι έτσι πάντα κατέληγα σε κάποια άλλη πρόχειρη λύση. Μέχρι που σκέφτηκα να κάνω το εξής:

Καθαρίζω, πλένω και τοποθετώ τα όσπρια σε ένα μπολ.



Βάζω νερό στον βραστήρα και μόλις το νερό βράσει, το ρίχνω στα όσπρια.




Μετά από 1 ώρα τα όσπρια έχουν φουσκώσει αλλά συνήθως τα αφήνω 2 ώρες περίπου πριν τα μαγειρέψω. Να είμαι ειλικρινής, κατά την ταπεινή μου άποψη, μόνο οι γίγαντες χρειάζονται αυτή τη διαδικασία. Όλα τα άλλα όσπρια τα μαγειρεύω κατευθείαν, χωρίς μούλιασμα.




Έπειτα, λοιπόν, τοποθετώ του σουρωμένους γίγαντες στη χύτρα ταχύτητος. Τρίβω 1 ξερό κρεμμύδι, προσθέτω ελαιόλαδο και 1 ζωμό λαχανικών.




Σοτάρω για 2-3 λεπτά και ρίχνω βραστό νερό, τόσο ώστε να τους σκεπάζει κατά 2-3 δάχτυλα.
Κλείνω την χύτρα και βράζω για 15-20 λεπτά. Αποσύρω απ τη φωτιά και αφήνω να πέσει η βαλβίδα.

Προθερμαίνω τον φούρνο στους 250 βαθμούς στον αέρα.
Σε ένα ταψί ρίχνω τους γίγαντες, φρεσκοτριμένο πιπέρι και 1 φύλλο δάφνης.




Στο ζουμί που έβρασαν οι γίγαντες, διαλύω 1-2 κουταλιές της σούπας τοματοπελτέ (ανάλογα και πόσο κόκκινους τους θέλετε) και ρίχνω το ζουμί στο ταψί.





Ψήνω μέχρι να πιουν τα υγρά τους και να μείνουν με τη σαλτσούλα.





Μόνο με αυτό τον τρόπο, απολαμβάνουμε πλέον νόστιμους και αρκούντως βρασμένους γίγαντες χωρίς να είμαστε αναγκασμένες να θυμόμαστε το περιβόητο μούλιασμα αποβραδίς! 

1 σχόλιο: