Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Γρήγορο σπανακόρυζο my way!

Το λες και χειμωνιάτικο φαγητό αλλά απ τη στιγμή που σπανάκι βρίσκουμε όλο το χρόνο, γιατί να μη το γευόμαστε όποτε το επιθυμούμε; Σας δίνω την συνταγή, μα κυρίως τον δικό μου τρόπο για 2 λόγους. 1ον γιατί είναι πιο γρήγορος και 2ον γιατί αν και εσείς σαν παιδί αναγκαζόσασταν να τρώτε τα χόρτα βρασμένα επί 1 ώρα, με καταλαβαίνετε!





ΥΛΙΚΑ:

500γρ καθαρισμένο και πλυμένο σπανάκι
2 πράσα κομμένα σε ροδέλες
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια κομμένα σε ροδέλες
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 φλυτζανάκια του καφέ ρύζι καρολίνα πλυμένο
Χυμό λεμονιού
Μαϊντανό
Άνηθο
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


-Κόβετε το σπανάκι σε λωρίδες 3-4 εκατοστών και το αφήνετε στην άκρη
-Σε μια κατσαρόλα βάζετε ελαιόλαδο, τα 2 είδη κρεμμυδιών και τα πράσα και τα τσιγαρίζετε μέχρι να μαλακώσουν αλλά όχι να πάρουν χρώμα.



-Προσθέτετε το ρύζι πλυμένο και σουρωμένο και το γυρνάτε να γυαλίσει.
-Αλατοπιπερώνετε και σβήνετε με τον χυμό 1 λεμονιού.



-Προσθέτετε μισό ποτήρι νερό και αφήνετε 10 λεπτά να βράσει. Αν δείτε πως χρειάζεται νερό, προσθέτετε με φειδώ!
-Ρίχνετε το κομμένο σπανάκι στην κατσαρόλα και ανακατεύετε να ενωθούν όλα τα υλικά
-Προσθέτετε τον μαϊντανό και τον άνηθο ψιλοκομμένα




-Χαμηλώνετε τη φωτιά στο μισό (αν το μάτι φτάνει στο 12, το πηγαίνετε στο 6)
-Ανακατεύετε ανά τακτά διαστήματα γιατί το σπανακόρυζο έχει την τάση να "πιάνει" στον πάτο
-Το φαγητό σας είναι έτοιμο όταν έχει σχεδόν πιει όλα τα υγρά του.
-Αποσύρετε απ τη φωτιά και απολαμβάνετε! (Εμείς πάντα προσθέτουμε επιπλέον λεμονάκι στο πιάτο μας!)




Υ.Γ.1 Τα πράσα αυτή την εποχή δεν είναι στα καλά τους. Εγώ τόσο πράσο όσο και κρεμμυδάκι φρέσκο, τα κόβω σε ροδέλες και τα φυλάω στην κατάψυξη. Έτσι τα έχω φρεσκο-κατεψυγμένα για άμεση χρήση

Υ.Γ. 2 Κάντε τη ζωή σας εύκολη και μη πετάτε λαχανικά που χαλάνε επειδή δεν τα χρειαστήκατε τελικά. Αγοράστε μαϊντανό και άνηθο (ή όποιο άλλο μυρωδικό χρησιμοποιείτε), καθαρίστε, πλύντε και ψιλοκόψτε το την ίδια ημέρα. Φυλάξτε τα σε σακουλάκια κατάψυξης όπου προηγουμένως έχετε σημειώσει ημερομηνία τοποθέτησης στην κατάψυξη. Έτσι έχετε πάντα μυρωδικά προς χρήση, δεν τα πετάτε επειδή χάλασαν στο ψυγείο και δεν καταφεύγετε στα αγοραστά κατεψυγμένα.


Υ.Γ. 3 Λόγω μωρού και προηγουμένως λόγω εγκυμοσύνης μου είναι αδιανόητο να καθίσω 2 ώρες πάνω απ τον νεροχύτη και να καθαρίζω- πλένω σπανάκι. Βολεύτηκα με το κομμένο και καθαρισμένο φρέσκο σπανάκι του ΑΒ. Προσωπικά εννοείται πως το καθαρίζω και το πλένω ξανά (έχω και έναν ψυχαναγκασμό...) αλλά δεν κουράζομαι και δεν αφιερώνω χρόνο που δεν έχω. Κατεψυγμένο σπανάκι δεν χρησιμοποιώ γιατί δεν μου αρέσει η υφή του. Όσο είχα σπανάκι στον κήπο μου, το καθάριζα και το ζεμάτιζα ώστε να καταψυχθεί με ασφάλεια. Αν δεν σας ενοχλεί η υφή του, αγοράστε σπανάκι όσο είναι στα φόρτε του και καταψύξτε το εσείς, χωρίζοντάς το σε σακούλες για άμεση χρήση όταν το θελήσετε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου