Τετάρτη 20 Μαΐου 2015

Βάπτιση - Μέρος 4ο - Είστε έτοιμες!

Στολισμός


Πιστοί σε όσα έχουμε ήδη αναφέρει, και στον γενικό στολισμό θα ακολουθήσουμε την επιλογή χρωμάτων και θέματος.
Είτε επιλέξετε κάποιον επαγγελματία για τον στολισμό, είτε αποφασίσετε να τον ετοιμάσετε μόνες σας, θα πρέπει να ασχοληθείτε με βασικά ζητήματα. Θέλω βαρύ ανθοστολισμό ή πινελιές εποχιακών λουλουδιών; Μου αρέσουν τα μπαλόνια, τα σημαιάκια και οι κορδέλες ή προτιμώ λινά και αέρινα υφάσματα;





Στην πρώτη περίπτωση λοιπόν, την επιλογή του επαγγελματία, θα δώσετε κατευθυντήριες γραμμές και θα ορίσετε το budget. Στη 2η περίπτωση θα ασχοληθείτε εσείς απ το ύφασμα έως το τελευταίο χαλικάκι διακόσμησης αλλά να θυμάστε πως την ημέρα της βάπτισης ΔΕΝ μπορείτε να είστε παντού! Επομένως φροντίστε να έχετε μαζί σας κάποιον (όχι τον μπαμπά, όχι την γιαγιά, αυτοί θα χρειαστούν αλλού!) που θα κατανοήσει επακριβώς που πρέπει να τοποθετήσει τι ώστε να μη βρεθείτε προ δυσάρεστων εκπλήξεων!
Η συμβουλή μου είναι να μην το παρακάνετε με τον συνδυασμό χρωμάτων, υφών και θεμάτων. Αν, για παράδειγμα, έχετε επιλέξει ως θέμα το αεροπλανάκι και χρώματα κίτρινο και γαλάζιο ΜΗ προσθέσετε στον στολισμό vintage στοιχεία που σας αρέσουν μεν, είναι σχετικά με το θέμα σας αλλά πολύ πιθανό να υπάρχουν σε άλλα χρώματα απ αυτά που έχετε επιλέξει για όλα τα υπόλοιπα. Δημιουργείται σύγχιση στο μάτι, ο καλεσμένος μπερδεύεται καθώς βρίσκεται ανάμεσα στο bebe και το vintage.
Δείτε όλες τις ιδέες απ την αρχή πριν πάρετε οποιαδήποτε απόφαση. Αν στα μισά της διαδρομής αλλάξετε γνώμη θα καταλήξετε με ένα μπερδεμένο σκηνικό!




Εάν επιλέξετε ανθοστολισμό με τα αγαπημένα σας λουλούδια, τσεκάρετε την διαθεσιμότητα με το ανθοπωλείο σας καθώς είναι πολύ πιθανό να είναι εκτός εποχής και να πρέπει να παραγγελθούν απ το εξωτερικό, με ότι αυτό συνεπάγεται (τιμή, αργοπορία).
Εάν επιλέξετε συνεργασία 2 διαφορετικών επαγγελματιών (ανθοπωλείο και διοργάνωση εκδηλώσεων ή ενός επαγγελματία και εσάς ), φροντίστε ΚΑΙ οι αποχρώσεις να είναι ίδιες καθώς από προμηθευτή σε προμηθευτή οι αποχρώσεις διαφέρουν και μπορεί να βρεθείτε με ένα παλ κίτρινο και ένα κροκί κίτρινο!
Σε πολλές εκκλησίες απαγορεύεται ο στολισμός κάθε είδους, σε άλλες ο στολισμός της κολυμπήθρας ενώ σε κάποιες άλλες ο στολισμός με μπαλόνια. Όπως έχουμε πει, είναι σημαντικό να ενημερωθείτε για τις απαγορεύσεις και να τις σεβαστείτε.
Επιλέξτε ευέλικτο στολισμό ώστε να «κουμπώνει» σε εκκλησία και τραπέζι για να αποφύγετε τα περιττά έξοδα. Μια μικρή σύνθεση που έχει χρησιμοποιηθεί στον στολισμό της εκκλησίας, μπορεί να αποτελέσει το centerpiece σε κάθε τραπέζι, ενώ ένα μεγάλο φανάρι ή ένα δεντράκι μπορεί να κοσμήσει το τραπέζι που θα φιλοξενήσει το βιβλίο ευχών ή την είσοδο του μαγαζιού!
Αποφύγετε τα πολλά αντικείμενα επάνω στα τραπέζια. Πρέπει να χωρέσουν τα πιάτα και να μπορεί ο κόσμος να επικοινωνεί. Εάν τοποθετήσετε ψηλές συνθέσεις στο μέσον των τραπεζιών, οι συνδαιτυμόνες δεν θα βλέπονται καν!
Μη παραλείψετε να τροφοδοτήσετε το τραπέζι του βιβλίου ευχών με ζαχαρωτά ώστε όποιος περνά να αφήσει την ευχή του να γλυκαίνεται! Είναι σημαντικό να «περάσετε» το βιβλίο από τα τραπέζια καθώς πολλοί δεν θυμούνται να γράψουν την ευχή τους!

Μια όμορφη ιδέα είναι να στολίσετε τα τραπέζια με μια γλυκιά έκπληξη πόσιμη (πχ λικέρ) ή φαγώσιμη (πχ δίπλες) να περιμένει τον κάθε καλεσμένο στη θέση του! Συσκευασμένο και στολισμένο ώστε εάν δεν επιθυμεί να το καταναλώσει επί τόπου, να το πάρει μαζί του!





·         Γλυκά κεράσματα

Ανάλογα την περιοχή, στις βαπτίσεις προσφέρονται παραδοσιακά γλυκά κεράσματα. Αμυγδαλωτά, δίπλες, λουκούμια. Αυτά σε πολλές περιπτώσεις έχουν αντικατασταθεί από ατομικά γλυκά ψυγείου (cheesecake, προφιτερόλ κ.α.) ή τα τελευταία χρόνια από πιο «μοντέρνα» κεράσματα (μπισκότα και cupcakes με ζαχαρόπαστα κ.α.). Έχετε ακόμα την επιλογή να φέρετε παγωτό ή λουκουμάδες που σερβίρονται επί τόπου παγωμένα ή καυτά αντίστοιχα!
Ότι κι αν επιλέξετε φροντίστε όσο το δυνατόν να μη λερώνει, μεριμνήστε ώστε να υπάρχουν χαρτοπετσέτες και νερό!




Διασκέδαση

Αποφασίστε τι είδους διασκέδαση επιθυμείτε για την εκδήλωσή σας. Επιλέξτε ανάμεσα σε ορχήστρα ή DJ ή ακόμα και το cd player του σπιτιού ή του καταστήματος που θα σας φιλοξενήσει. Σε όλες τις περιπτώσεις, κάντε την επιλογή της μουσικής που επιθυμείτε να ακούτε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.
Εάν επιλέξετε (και) ορχήστρα, φροντίστε να ξεκινήσει όταν οι καλεσμένοι σας θα κοντεύουν να ολοκληρώσουν το γεύμα τους, ενώ για το προηγούμενο διάστημα επιλέξτε τη μουσική που θα ακούγεται.
Επειδή πρόκειται για βάπτιση, στην οποία θα βρίσκεται τουλάχιστον 1 μωρό (το δικό σας!) συζητήστε με την ορχήστρα και τον υπεύθυνο του καταστήματος για τη δυναμική των ηχείων. Εάν είναι εφικτό, χαμηλώστε τα τόσο ώστε να είναι ευχάριστη η μουσική για να μην ενοχλείται κανένας και κυρίως τα παιδιά.

Εάν επιλέξετε παιδαγωγό που θα απασχολήσει τους μικρούς σας καλεσμένους, μιλήστε μαζί του για το πρόγραμμα που θα ακολουθήσει, ενώ ενημερώστε τον για τον αριθμό και τις ηλικίες των παιδιών που πρόκειται να απασχολήσει.


Διαδικαστικά μετά την βάπτιση


Το «ξελάδωμα»

Η θρησκεία θέλει το παιδί να μένει με το «διαβασμένο» λάδι για τρεις ημέρες. Όπως όλοι καταλαβαίνουμε, κάτι τέτοιο είναι αδύνατον να συμβεί (το παιδί πρέπει να λαμβάνει κανονικά την υγιεινή περιποίησή του κάθε φορά που λερώνεται), ειδικά το καλοκαίρι, είναι στη βούλησή σας το πότε θα το κάνετε μπάνιο.
Φροντίστε τα νερά με τα οποία θα ξεπλύνετε το μωρό μετά τη βάπτιση (αυτά δηλαδή που έχουν λάδι και μύρο) να τα μαζέψετε σε έναν κουβά.
Ομοίως, τα εσώρουχα που φόρεσε το μωρό στην εκκλησία, ξεπλύνετέ τα να φύγει το λάδι και φυλάξτε το νερό.
Σύμφωνα με τη θρησκεία, τα νερά αυτά πρέπει να απορριφθούν σε απάτητο σημείο. Σε ποτάμι, στη θάλασσα, στην εκκλησία ή στις γλάστρες σας.
Το «ξελάδωμα» το κάνει ο νονός την 3η ημέρα γι αυτό και σε κάποιες περιοχές της χώρας στο πακέτο της βάπτισης περιλαμβάνεται και μια αλλαξιά ρούχα για το ξελάδωμα, για να τα φορέσει το παιδί μετά το μπάνιο του.

Θεία κοινωνία

Ακόμα μια διαδικασία που έπεται της βάπτισης είναι η Θεία κοινωνία. Ο νονός ή η νονά συνοδεύουν τους γονείς και το νεοφώτιστο στην εκκλησία, όπου το μωρό ντυμένο με τα βαπτιστικά του, κοινωνά τρεις συνεχόμενες Κυριακές μετά τη βάπτιση. Οι γονείς φέρνουν μαζί και τη λαμπάδα του παιδιού, την οποία κάθε φορά ανάβουν για όση ώρα βρίσκονται στην εκκλησία. Την τρίτη φορά βγάζουν το στολισμό από το κερί, γιατί πρέπει η λαμπάδα να μείνει στην εκκλησία.
Συνήθως για να κοινωνήσει το μωρό, το σηκώνει ο νονός ή η νονά και κάποιος πρέπει να τους ακολουθεί, κρατώντας αναμμένη τη λαμπάδα. Ο νονός πρέπει να κρατάει το μωρό στη δεξιά του πλευρά.

Νονός και απαγορεύσεις

Κατά την ορθόδοξη εκκλησία, ο νονός, που θεωρείται ο πνευματικός πατέρας του παιδιού, δεν επιτρέπεται να βαπτίσει παιδιά διαφορετικού φύλου. Ταυτόχρονα, η εκκλησία απαγορεύει την τέλεση γάμου σε ένα ζευγάρι το οποίο είχε τον ίδιο νονό. Σύμφωνα με την εκκλησία είναι σαν αδέλφια.




Ιδέες και συμβουλές


·         Τα τελευταία χρόνια είναι της μόδας ο νονός να αγοράζει τα βαπτιστικά και μαζί μια κανονική (όχι διακοσμητική) βαλίτσα. Εάν ταξιδεύετε συχνά, είναι ένα εξαιρετικό δώρο! Πάντως το κουτί θα σας φανεί χρήσιμο καθώς μέσα σε αυτό θα αποθηκεύσετε αναμνηστικά από το μεγάλωμα του παιδιού σας (η 1η του πιπίλα, μια τούφα απ το πρώτο του κούρεμα, το βραχιολάκι του μαιευτηρίου, η 1η του πασχαλινή λαμπάδα, το αγαπημένο του βρεφικό παιχνίδι, το 1ο του κεράκι κ.ο.κ.). Σκεφτείτε πόσο θα το χαρεί κάθε που θα κάνει «βουτιά» στο παρελθόν του! (Η κόρη μου είναι 6 ετών και συχνά ζητά να ρίξει μια ματιά στο κουτί της!)
·         Εάν η οικονομική κατάσταση δυσκολεύει την τέλεση της βάπτισης, θυμηθείτε πως όλα είναι θέμα marketing! Αυτά που πραγματικά «χρειάζονται» είναι αγάπη και πίστη. Δε χρειάζεστε στολισμούς και extra δωράκια και κεράσματα για τους καλεσμένους σας, ούτε «χρυσοπληρωμένα» catering. Αγοράστε οικονομικές μπομπονιέρες, καλέστε τον κόσμο τηλεφωνικά, ζητήστε τη βοήθεια μαμάδων και θείων και φτιάξτε χειροποίητα γλυκά κεράσματα ή ακόμα και αλμυρό μπουφέ για να περιποιηθείτε τους καλεσμένους σας με λίγα χρήματα.
·         Ο νονός δεν χρειάζεται να υποστεί αφαίμαξη εάν θέλει να βαπτίσει ένα παιδάκι! Δεν χρειάζεται τριψήφιος αριθμός για να αγοράσετε ένα παντελόνι επειδή ονομάστηκε «βαπτιστικό»! Αγοράστε ένα όμορφο, ΧΡΗΣΙΜΟ, παντελόνι που ΔΕΝ βαπτίστηκε κάπως για να αυξηθεί η τιμή του και δημιουργείστε εσείς ένα σετ ανάλογα με την ηλικία που θα το φορέσει το μωρό. Όχι 3 νούμερα μεγαλύτερο για να το φορέσει έναν χρόνο μετά γιατί λυπάστε τα χρήματα που δώσατε. Μην αγοράζετε κοστουμάκια στην εποχή που τα κοστούμια τα φοράνε τα παιδιά τις απόκριες. Μην αγοράζετε ακριβά παπουτσάκια που θα φορεθούν μόνο εκείνη την ημέρα και δεν θα χρησιμοποιηθούν ποτέ γιατί θα τους κάνουν το χειμώνα και αυτά θα είναι πέδιλα! Επενδύστε σε έναν καλό σταυρό, που θα μείνει μια ζωή και όλα τα υπόλοιπα απλά διαλέξτε τα με το γούστο και την αγάπη σας!
·         Μη ξεχάσετε να δηλώσετε το όνομα του παιδιού στο ληξιαρχείο ώστε να ενημερωθούν όλα τα δημόσια έγγραφα της οικογένειάς σας.
·         Δώστε μπομπονιέρες στους παππούδες και τον νονό του παιδιού σας ώστε να τις προσφέρουν σε όποιον επιθυμούν. Η χαρά τους είναι μεγάλη και θέλουν να τη μοιραστούν!



Οι φωτογραφίες του άρθρου είναι από προηγούμενες δουλειές μου. Ολοκληρωμένες μπορείτε να τις δείτε στη σελίδα μου www.facebook.com/Apospitimeagapi


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου