Τετάρτη 13 Μαΐου 2015

Balance bikes!

Ο καιρός (υποτίθεται) έχει φτιάξει και έφτασε η ώρα της ατελείωτης ποδηλατάδας για μικρούς και μεγάλους!

Για τους γονείς, το πως και το πότε θα μάθουν τα παιδιά ποδήλατο, είναι απ τα "καυτά" ζητήματα. Οι προσεγγίσεις πολλές. Το παν είναι η ισορροπία και δύσκολα διδάσκεται! Τελευταία ανακάλυψα μια νέα μόδα, τα balance bikes, τα ποδήλατα ισορροπίας δηλαδή, χωρίς πετάλια, φρένα και βοηθητικές που μαθαίνουν στα παιδιά να ισορροπούν κάνοντας έτσι την εκμάθηση ποδηλάτου παιχνιδάκι!

Μοιράζομαι μαζί σας άρθρο απ το http://www.trikiklo.com/blog επί του θέματος και εύχομαι να σας φανεί χρήσιμο!





Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, η έννοια του ποδηλάτου ισορροπίας (balance bike-ένα ποδήλατο χωρίς πετάλια που το σπρώχνει το παιδί με τα πόδια του) ήταν εντελώς καινούρια και θεωρούνταν πολυτέλεια ή απλώς ένα παιχνίδι. Ξεκίνησε με χαμηλούς ρυθμούς μέχρι πρόσφατα όταν και οι πωλήσεις εκτοξεύθηκαν παγκοσμίως εξαιτίας ενός κυρίως λόγου: οι γονείς ανακάλυψαν από πρώτο χέρι την απίστευτη επίδραση που έχει το ποδήλατο ισορροπίας στην ανάπτυξη του παιδιού τους και με περηφάνια και επιμονή άρχισαν να συστήνουν σε φίλους και γνωστούς την έννοια της σταδιακής ισορροπίας. Η αγορά των ποδηλάτων ισορροπίας είναι μία από τις πρώτες σε διάδοση από στόμα σε στόμα τα τελευταία χρόνια μέσα στο χώρο των παιχνιδιών και των ποδηλάτων.






Ενώ τα ποδήλατα ισορροπίας είναι οπωσδήποτε ένα σπουδαίο βήμα στη διαδικασία των παιδιών να μάθουν ποδήλατο (και γενικά στη μάθηση συντονισμού των κινήσεων), είναι ακόμα μια μεγάλη πρόκληση για τα παιδιά να καταφέρουν να τα καβαλήσουν καθώς συνήθως είναι πολύ πιο εύκολο γι’ αυτά να ξεκινήσουν με ένα τυπικό 4-ροδο ή 3-ροδο όχημα πριν μπορέσουν να μεταπηδήσουν σε ένα “ασταθές” δίκυκλο ποδηλατάκι.

Φάση 1: φεύγοντας μακριά από τη σταθερότητα (1-2 ετών)


Το ποδήλατο εκμάθησης ισορροπίας  είναι ειδικά σχεδιασμένο για να προσφέρει μία αρκετά σταθερή 3-ροδη λειτουργία όταν το παιδί αρχίζει να μαθαίνει τα πρώτα του βήματα ισορροπίας και αυτό επιτυγχάνεται με την πρόσθετη βοήθεια των 2 οπίσθιων τροχών. Οι πίσω τροχοί προσφέρουν μεν περισσότερη σταθερότητα αλλά είναι τοποθετημένοι αρκετά κοντά ο ένας στον άλλο ώστε να ενεργοποιήσουν την αίσθηση ισορροπίας και ελέγχου όταν γείρει αρκετά στο πλάι. Είναι από το σχεδιασμό του λιγότερο σταθερό από ένα κλασσικό 4-ροδο όχημα και γι’ αυτό συστήνεται σε αυτό το αρχικό στάδιο η χρήση του να γίνεται με την επίβλεψη του γονέα. Το ύψος του καθίσματος σε αυτή τη φάση είναι πολύ χαμηλά ώστε το παιδί να μπορεί σε κάθε περίπτωση να ακουμπήσει κάτω πολύ εύκολα.
2 πόδια ταυτόχρονα: τα περισσότερα παιδιά στην αρχική φάση θα σπρώχνουν το ποδήλατο σταδιακής εκμάθησης και με τα 2 πόδια ταυτόχρονα. Η χαμηλή θέση της σέλας διευκολύνει αυτό το συντονισμό στην κίνηση.
Ηλικία 1-2 ετών: σε παρατηρήσεις που έχουμε κάνει σε παιδικούς σταθμούς έχουμε δει ότι σε ηλικία 1,5 έτους (18 μηνών) κατά μέσο όρο, τα παιδιά νιώθουν άνετα να αρχίσουν να καβαλάνε ένα 3-ροδο ποδήλατο σταδιακής εκμάθησης ισορροπίας. Κάποια ξεκινούν ήδη από 1 έτους κάποια από τα 2 έτη, αλλά ο μέσος όρος είναι από 1,5 έτους.

Φάση 2: μεγαλώντας προς την ισορροπία (2-3 ετών)



Σε δεύτερη φάση το ποδήλατο σταδιακής εκμάθησης ισορροπίας Bunzi μπορεί να προσαρμοστεί στη λειτουργία με 2 τροχούς. Από αυτή τη στιγμή και μετά το παιδί θα μάθει να ισορροπεί πραγματικά σε μια θέση και σε ένα όχημα το οποίο του είναι ήδη οικείο.
Το μεγάλο πλεονέκτημα σε αυτή την προσέγγιση είναι ότι επειδή είναι πολύ εύκολη η εναλλαγή ξανά πίσω σε 3-ροδη λειτουργία και μετά πάλι σε 2-ροδη, η εκμάθηση ισορροπίας είναι σταδιακή. Εάν η δίκυκλη λειτουργία αποδειχθεί πρόωρη για το παιδί σας, μπορείτε πανεύκολα να επιστρέψετε για μερικές ώρες, μέρες ή και εβδομάδες στην 3-ροδη λειτουργία. Όταν νιώσετε ότι ανακτήσατε περισσότερη αυτοπεποίθηση και αίσθηση βασικής ισορροπίας ξαναγυρίζετε στη λειτουργία με 2 ρόδες. Όποια στιγμή επιθυμείτε μπορείτε να εναλλάσετε τη λειτουργία.
Εναλλαγή ποδιών: τα περισσότερα παιδιά σε αυτό το στάδιο (κάποια νωρίτερα, άλλα αργότερα) θα αρχίσουν να σπρώχνουν το ποδήλατο σταδιακής εκμάθησης με εναλλαγή του δεξιού και του αριστερού ποδιού. Η υψηλότερη θέση του καθίσματος διευκολύνει τη δεξιότητα συντονισμού αυτής της κίνησης.
Ηλικία 2-3 ετών: κατά τη διάρκεια των παρατηρήσεών μας σε παιδικούς σταθμούς, στα 2 έτη κατά μέσο όρο το παιδί νιώθει άνετα να καβαλάει ένα ποδήλατο με 2 ρόδες.

Ένα ποδήλατο που μεγαλώνει

Όπως προαναφέρθηκε, το ποδήλατο σταδιακής εκμάθησης ισορροπίας Bunzi προσαρμόζεται στην ανάπτυξη του παιδιού.
Στη λειτουργία με 3 ρόδες, το κάθισμα θα είναι στη χαμηλότερη θέση, επιτρέποντας στο παιδί να πατάει στο πάτωμα πολύ εύκολα έτσι ώστε είναι δύσκολο (αλλά όχι αδύνατο!) να χάσει την ισορροπία του. Τα πόδια παρέχουν αρκετή στήριξη και ενισχύουν το αίσθημα ελέγχου του βάρους του σώματος. Το τυπικό παράλληλο σπρώξιμο και των δύο ποδιών ταυτόχρονα στο πρώτο στάδιο εκμάθησης είναι πιο εύκολο όταν το κάθισμα είναι στη χαμηλή θέση.
Με την αλλαγή της λειτουργίας με 2 ρόδες, το κάθισμα τοποθετείται ψηλότερα διότι:
  • Το παιδί έχει μεγαλώσει
  • Ενεργοποιεί την αίσθηση ισορροπίας
  • Το παιδί θα είναι σε καλύτερη εργονομική θέση ώστε να μπορεί να σπρώξει και να αναπτύξει ταχύτητα
  • Η εναλλαγή των ποδιών στο σπρώξιμο διευκολύνεται από την ψηλότερη θέση
Ανάλογα με το ύψος του παιδιού, η μέγιστη ηλικία που το παιδί απολαμβάνει τη βόλτα με το ποδήλατο σταδιακής εκμάθησης στη λειτουργία με 2 ρόδες είναι από 3 έως 5 ετών.
Λάβετε υπόψη ότι το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο κιλών χρήσης του Bunzi είναι 25kg, το οποίο δεν πρέπει να το υπερβαίνεται ποτέ.

Πλεονεκτήματα της σταδιακής εκμάθησης ισορροπίας

  • Ένα όχημα στο οποίο το παιδί νιώθει άνετα και μαθαίνει καθώς μεγαλώνει, βήμα-βήμα. Εναλλαγή λειτουργίας με 3 ρόδες ή με 2 ρόδες κάθε φορά που θεωρείτε ότι είναι καλύτερα.
  • Κάθε παιδί είναι διαφορετικό: δεν υπάρχει ανάγκη να αναρωτιέστε πότε είναι η σωστή στιγμή για την αγορά ενός ποδηλάτου ισορροπίας. Απλά αλλάξτε τη λειτουργία σε 2 ρόδες μόλις νομίζετε ότι το παιδί είναι έτοιμο. Εάν πάλι όχι, επιστρέψτε στη λειτουργία με 3 ρόδες για λίγο ακόμα.
  • Η ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων ισορροπίας βοηθούν το παιδί στην ανάπτυξη του συντονισμού και της αυτοπεποίθησης με σταδιακό και διασκεδαστικό τρόπο.
  • Οι κινητικές δεξιότητες είναι η σταθερή βάση πάνω στην οποία στηρίζεται η φυσική και νοητική ανάπτυξη του παιδιού και υπάρχουν πολλά πλεονεκτήματα όταν η εκμάθηση ισορροπίας γίνεται σε μικρή ηλικία.
  • Μια προσέγγιση χαμηλότερου οικονομικού προϋπολογισμού αφού το ποδήλατο σταδιακής εκμάθησης προσφέρει μια 2 σε 1 λύση.

Όσο γρηγορότερα τόσο καλύτερα;

Δεν υπάρχει βιασύνη να μάθει ισορροπία, άρα δε χρειάζεται να ανησυχήσετε εάν το παιδί σας είναι 2 ετών και δεν ένιωσε αρκετά σίγουρο ακόμα ώστε να δοκιμάσει να ισορροπήσει.
Αλλά το να περιμένετε να φτάσει το παιδί σας 4-5 ετών και μετά να προσπαθήσετε να του μάθετε για πρώτη φορά ποδήλατο χωρίς προηγούμενη εκμάθηση ισορροπίας, δεν είναι μόνο παλιομοδίτικο, είναι ανεξήγητα αργό. Αφήστε τα παιδιά σας να διασκεδάσουν μαθαίνοντας ισορροπία! Ο πιο σημαντικός παράγοντας να κρίνετε πότε πρέπει να ξεκινήσετε με ποδήλατο εκμάθησης ισορροπίας είναι εάν το παιδί σας απολαμβάνει να το καβαλάει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου