Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Σπίτι τακτοποιημένο και καθαρό σε 1 ώρα!

Τα τελευταία 6 χρόνια ως αποκλειστικά stay at home mom (και φυσικά όχι από επιλογή), έχω εντρυφήσει στο ποιος είναι ο ιδανικός τρόπος για σπίτι πάντα τακτοποιημένο, καθαρό σε πολύ ικανοποιητικό επίπεδο και λιγότερο κουραστική ημέρα εβδομαδιαίας καθαριότητας.

Με όλες εσάς εκεί έξω να προσπαθείτε να συνδυάζετε καριέρα, παιδιά και δουλειές του σπιτιού, νομίζω μια τέτοια τακτική θα μπορούσε να σας λύσει τα χέρια.





Το πρόγραμμα, λοιπόν, που προσπαθώ να τηρώ (θα είχε καλύτερα αποτελέσματα αν δεν βρισκόμουν στο σπίτι συνεχώς) είναι το εξής. Πάρτε απόφαση πως 1 ώρα κάθε μέρα θα την αφιερώνετε στο σπίτι σας! Μέσα σε μια ώρα μπορείτε να κάνετε θαύματα. Θα πρότεινα δε αυτή η ώρα να είναι είτε αυτή που ακολουθεί της επιστροφής σας στο σπίτι (για τις εργαζόμενες), είτε η μια ώρα που έχετε αφήσει τα παιδιά σας σε κάποια απογευματινή δραστηριότητα.

Κλάμερ στο μαλλί, φόρμα, μουσική και φύγαμε!

1. Τακτοποιείστε ότι βρίσκεται εκτός θέσης! Αυτό μπορεί να είναι το άστρωτο κρεβάτι, το μπουφάν που μόλις αφαιρέσατε από πάνω σας, ο λογαριασμός της ΔΕΗ (&&^%$$##$%^) που πήρατε χθες απ το γραμματοκιβώτιο και εξακολουθεί να βρίσκεται πεταμένος στην κονσόλα της εισόδου, το πιάτο απ το μεσημεριανό του συζύγου στο τραπέζι, οι δεκάδες barbie πάνω στον cozy καναπέ σας...

2.    Με το φτερό ξεσκονίσματος περάστε όλες τις επιφάνειες με τακτική "όσα βλέπει η πεθερά" (έχετε δεν έχετε, σίγουρα είστε γνώστες της μεθόδου!). Δεν σηκώνουμε σεμεδάκια, δεν καθαρίζουμε σχολαστικά τα μπιμπελό! Απομακρύνουμε τη σκόνη της ημέρας και μόνο.

3. Στρώνουμε τα ριχτάρια του καναπέ, τινάζουμε τα πατάκια της κουζίνας, ετοιμάζουμε ένα πλυντήριο ρούχων να πλύνει στο νυχτερινό ωράριο (αν δεν έχουμε, απλά πλένει αμέσως).

4. Βάζουμε σκούπα μέρα παρά μέρα.

5. Αγοράζουμε υγρά πανάκια καθαρισμού με χλώριο και περνάμε το μπάνιο κάθε μέρα, ιδανικά πριν μπούμε για το μπάνιο μας.


Τέλος, δυο tips που προσωπικά με έχουν βοηθήσει στον καθημερινό αγώνα επιβίωσης!

a). Όσο κουρασμένες κι αν είστε, μην πέσετε για ύπνο χωρίς να μαζέψετε τον νεροχύτη της κουζίνας, να αδειάσετε τον πάγκο και να στρώσετε τα ριχτάρια του καναπέ. Αν μέχρι σήμερα τα αφήνατε για το πρωί, κάντε τα αποβραδίς και το πρωί που θα αντικρίσετε τα πάντα τακτοποιημένα θα με ευγνωμονείτε!


b). Ξυπνάτε, ανοίγετε μπατζούρια, βγάζετε τα σκεπάσματα να αεριστούν και αφήνετε ανοιχτές τις μπαλκονόπορτες των δωματίων όσο εσείς βρίσκεστε στο μπάνιο για την πρωινή ετοιμασία σας. Ο αέρας ανανεώνεται, τα σκεπάσματα φρεσκάρονται κι έτσι μπορείτε να στρώσετε τα κρεβάτια πριν εγκαταλείψετε το σπίτι

(σ.σ. Έρευνες έχουν δείξει πως δεν είναι υγιεινό να στρώνετε το κρεβάτι αμέσως μόλις σηκωθείτε από αυτό. Θα τη μοιραστώ μαζί σας σε επόμενη ανάρτηση!)


Ακολουθώντας τις παραπάνω συμβουλές, σίγουρα 1ον θα περισσεύει χρόνος απ αυτή τη μία ώρα κάθε μέρα για μια έξτρα δουλειά που χρειάζεται το σπίτι σας και 2ον θα έχετε το σπίτι σας πάντα τακτοποιημένο και καθαρό!

Επιπλέον, η εβδομαδιαία καθαριότητα θα είναι απείρως ευκολότερη και η γνωστή σε όλες μας "γενική" θα πάψει να έχει χρησιμότητα!


Περιμένω τα σχόλιά σας! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου