Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Πως βλέπουν τα χρώματα οι άνδρες και πως οι γυναίκες;

Παλαιότερα είχα δει τυχαία τον πίνακα των χρωμάτων που ακολουθεί και μου φάνηκε τρομερά αστείος -μα και αληθινός- αν αναλογιστείτε συζητήσεις που έχετε κάνει κατά καιρούς με άνδρες για τα χρώματα.

Προχθές ήμασταν εν κινήσει και στέκεται δίπλα μας στο φανάρι ένα αυτοκίνητο. "Ορίστε!" αναφωνώ. "Αυτό δεν είναι λευκό λευκό, είναι κρεμέ!" είπα στον σύζυγο. Το συμπέρασμα της συζήτησης ήταν και πάλι πως οι γυναίκες "βλέπουμε" περισσότερα χρώματα απ τους άνδρες.

Έρευνα του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης προσπαθεί να δώσει την επιστημονική εξήγηση επ αυτού.



οι άντρες το βρίσκουν πιο δύσκολο να διαχωρίσουν μεταξύ χρωμάτων που είναι στη μέση του οπτικού φάσματος, όπως τα γαλαζοπράσινα, και επίσης αντιλαμβάνονται αυτά τα χρώματα λίγο διαφορετικά από τις γυναίκες.
Μάλιστα, ανθρωπολόγοι διατυπώνουν την άποψη ότι αυτές οι διαφορές έχουν να κάνουν με τους ρόλους του κυνηγού και του συλλέκτη που είχαν τα φύλα για χιλιετίες. Συγκεκριμένα η διαφορετική αντίληψη στην όραση βοηθούσε τούς άντρες-κυνηγούς να εντοπίζουν τα ζώα από μακριά, και τις γυναίκες-συλλέκτες να βλέπουν εύκολα τις διαφορές στους καρπούς που μάζευαν.
Πηγή: http://www.iefimerida.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου