Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Νηστίσιμο τσουρέκι!

Η Μεγάλη εβδομάδα έρχεται, πολλοί νηστεύετε όλη τη Σαρακοστή επομένως αυτή η συνταγή είναι ότι πρέπει! Μη σας πω πως θα γίνει η αγαπημένη σας!






ΥΛΙΚΑ


2 κύβοι νωπή μαγιά
1 κσ ζάχαρη
1 φλ. χλιαρό νερό
2/3 φλ. ζάχαρη
1 φλ. φρέσκο χυμό πορτοκάλι
1/2 φλ. φυτικό μαγειρικό λίπος
1κγ μαχλέπι
1/2 κγ μαστίχα
4 1/2 φλ αλεύρι 70% για τσουρέκι



Για τη γέμιση: (ναι, έχει ΚΑΙ γέμιση!)


Τριμμένη σοκολάτα
Ξύσμα πορτοκαλιού
2 κσ ζάχαρη
1/2 κγ κανέλα


ΕΚΤΕΛΕΣΗ:


Για να ενεργοποιήσουμε τη μαγιά, τη διαλύουμε σε μπολ, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη και ρίχνουμε λίγο νερό. Ανακατεύουμε να διαλυθεί.
Σκεπάζουμε καλά με μεμβράνη και αφήνουμε να ενεργοποιηθεί η μαγιά, να κάνει φυσαλίδες στην επιφάνεια, λιώνουμε το φυτικό μαγειρικό λίπος και το αφήνουμε να γίνει χλιαρό.
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ την ζάχαρη, το φυτικό μαγειρικό λίπος, τον χυμό, το μαχλέπι, την μαστίχα και την ενεργοποιημένη μαγιά. Τα ανακατεύουμε και προσθέτουμε το αλεύρι. Ζυμώνουμε για 5’ δυνατά. Η ζύμη πρέπει να είναι απαλή και αφράτη και βουτυράτη.
Την βάζουμε σε μπωλ. Την σκεπάζουμε καλά και την αφήνουμε να σταθεί και να τριπλασιαστεί σε όγκο για 1 ώρα και 30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου.
Την ξεφουσκώνουμε. Την χωρίζουμε σε 3 κομμάτια. Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε φύλλο 40Χ15 και πασπαλίζουμε γέμιση. Την κάνουμε ρολό και το στρίβουμε. Φτιάχνουμε και τα άλλα 2 φυτίλια. Τα πλέκουμε. Φυλακίζουμε τις ενώσεις από κάτω, στις άκρες. Το βάζουμε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και το σκεπάζουμε και το αφήνουμε, καλύτερα μέσα στον φούρνο, να μην ξεραίνεται, για περίπου 1 ώρα να διπλασιαστεί σε όγκο.
Το ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 160οC για 35’ περίπου, να ροδίσει και να φουσκώσει. Μόλις το βγάλουμε αλείφουμε με λίγο φυτικό μαγειρικό λίπος να γυαλίζει ή το βουτάμε σε κουβερτούρα.
Βγάζουμε ένα μεγάλο τσουρέκι ή δυο μικρά!



Η συνταγή είναι της Αργυρούς και μπορείτε να τη βρείτε και στο  http://www.argiro.gr/


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου